www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK Life-Lube® ökar driftsäkerheten i livsmedelsindustrins tvättsystem

Livsmedelsindustrin ställer höga krav på sina lager, inte minst lång livslängd, hög hastighet, hygienisk drift och robust tätning. Utan dessa egenskaper kommer livsmedelsfabriker att utsättas för högre underhållskostnader och oplanerade produktionsstopp, vilket påverkar lönsamheten. Därför har ett ökande antal grönsaksbearbetningsanläggningar valt NSK:s Life-Lube®-serie som den optimala lösningen för krävande tillämpningar såsom tvättsystem.

Life-Lube®-lagerenheter består av två nyckelkomponenter, varav den första är ett PBT-hus (termoplastisk polyester) som ger korrosionsbeständighet och eliminerar risken för kontaminering från målade eller belagda ytor. Huset har även nitrilgummitätningar för att förhindra inträngning av föroreningar och vatten/rengöringskemikalier från upprepade sköljningsprocedurer. I jämförelse med standardlager kan användare av Life-Lube®-enheter minska eller till och med eliminera de årliga kostnaderna för underhåll och stillestånd.

Insatsen av rostfritt stål i Life-Lube®-serien har NSK:s egenutvecklade MO-design (Moulded-Oil), som innehåller en livslängd av smörjolja och polyolefinharts så att ingen eftersmörjning krävs - vilket återigen minskar underhållskostnaderna.

Bland ett växande antal livsmedelsanläggningar som använder Life-Lube®-lagerenheter finns ett förstklassigt grönsaksbearbetningsföretag. Anläggningen hade tidigare återkommande lagerhaverier på en morotstvättlinje, vilket orsakade betydande stillestånd och minskad produktion. Företaget tvingades byta lager var sjätte vecka.

NSK genomförde en lagerfelsanalys och granskning av tillämpningen som en del av sitt AIP Added Value Program. I synnerhet genomfördes en processanalys av morotstvättsystemet, där man kunde identifiera problematiska områden för lagren. Analysen avslöjade att inträngande av föroreningar med hårda partiklar och spolningsvätskor avsevärt minskade lagrets livslängd. I själva verket spolades smörjmedlet i standardlagren ut, vilket ledde till förtida haverier.

Expertteamet med NSK-specialister rekommenderade Life-Lube®-lagerenheter med MO-insatser med efterföljande testkörning som visade avsevärt förbättrad lagerlivslängd. Inga haverier hade inträffat efter ett års drift. Grönsaksbearbetningsföretaget upplever nu betydande årliga kostnadsbesparingar, med minskad stilleståndstid och underhåll, samt ökad produktivitet.

NSK Life-Lube® lagerenheter är perfekta för alla operationer där kontakt med processvätskor är oundviklig och finns i hålstorlekar från 20-40 mm. För att säkerställa designflexibilitet finns hus i olika typer, inklusive tvåbults, fyrbults, lagerbock och take-up-enheter.

1) Under en 12-månaders provning av NSK:s Life-Lube®-lagerenheter i en morotstvätt inträffade inga haverier.
 

NSK Life-Lube® ökar driftsäkerheten i livsmedelsindustrins tvättsystem
 
2) Ett tvärsnitt av en NSK Life-Lube®-lagerenhet, som visar insatsen av rostfritt stål och MO-smörjning.


NSK Life-Lube® ökar driftsäkerheten i livsmedelsindustrins tvättsystem
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare