www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK sparar nästan 3 miljoner euro åt stålverk

En ståltillverkare baserad i Polen sparar nästan 3 miljoner euro per år efter att ha bytt till NSK:s tätade KVS-lager i sitt valsverk. Prestandan i dessa fyrradiga koniska rullager var så överlägsen att företaget har använt denna lösning i alla sina tandem-kallvalsverk.

Stålverket i Polen startade produktionen på 1970-talet. Efter många års drift beslutade ledningsgruppen att en renovering var nödvändig. För att hjälpa till att sänka kostnaderna konsulterade fabriken ett lokalt tekniskt universitet angående potentialen i att byta valsverkets lager från oljedimma till oljebadssmörjning. Smörjning av oljedimma sågs som problematisk, men bytet till oljebadsmorda lager resulterade inte i de förväntade förbättringarna och verket var kvar med ett stort problem.

Stålverkets team var fast beslutet att lösa problemet och vände sig därför till NSK:s expertis och dess Added Value Programme AIP. NSK:s specialisttekniker granskade valsverkets konstruktion och föreslog att man skulle prova tätade KVS-lager med fettsmörjning. Genom att följa råden installerades fyrradiga, koniska rullager och efter ett års drift gav dessa fortfarande utmärkt prestanda och produktivitet. Som ett resultat av detta valde kunden dessa lager i alla sina tandem-kallvalsverk, där de nu levererar överlägsen livslängd och minskade underhållskostnader jämfört med den tidigare lösningen.

NSK:s KVS-lager erbjuder 2-4 gånger längre livslängd än standardlager. Det finns många orsaker bakom denna förhöjda prestandanivå. Exempelvis förhindrar en speciell typ av tätning i innerringen uppbyggnaden av undertryck som kan orsaka inträngning av vatten genom huvudtätningarna. Andra designegenskaper inkluderar ett speciellt spiralformat spår som förhindrar krypning på valsaxeln, medan innovativ inre lagergeometri och en speciell försegling bidrar till högre lastkapacitet

KVS-lager är försmorda med det nyligen utvecklade vattentäta AQGRD-fettet, och finns i olika materialspecifikationer och i öppen eller tätad design.

Tack vare minskningen av antalet nödvändiga lager, färre driftsstopp, minskade servicekostnader och eliminering av smörjolja (NSK KVS-lager är förinstallerade med fett), sparar fabriken 2 997 568 euro per år .

NSK:s fyrradiga koniska rullager i förseglat utförande ger 2-4 gånger längre driftstid än konventionella lager


NSK sparar nästan 3 miljoner euro åt stålverk

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare