www.tillverkning-sverige.com
NSK

Utbildning och rätt verktyg förlänger lagrens livslängd

En tillverkare av polystyrenbaserade isoleringsprodukter upplevde ofta lagerfel i transportbanden som förbinder företagets maskiner. Tillverkaren fick dock relativt enkelt kontroll på situationen efter en praktisk NSK-utbildning för underhållspersonalen i kombination med användning av rätt monteringsverktyg för lagren.

Hur påverkar korrekt montering av lager deras livslängd? Detta är en faktor som ofta underskattas i praktiken. Fallet med tillverkaren av isoleringsprodukter visar att det är ekonomiskt fördelaktigt att lägga stor vikt vid ett professionellt utförande av underhållet.

Tillsammans med andra material bearbetar företaget stora mängder expanderad polystyren, med 3D-delar slipade av arkmaterial. Tillverkaren flyttar materialet med transportband som utsätts för stark nötning och fint damm från polystyren. Detta gjorde att det uppstod upprepade haverier i transportörernas rullningslager.

Även om den främsta orsaken till lagerfelen var den dammiga och smutsiga driftsmiljön, var en annan orsak att underhållspersonalen inte hade korrekt utbildning i hur man hanterade lagren. Personalen använde till exempel konventionella verktyg och inte de specialverktyg som var avsedda för att utföra arbetet.

Företaget insåg behovet av korrekt utbildning och vände sig till NSK för utbildning av sitt underhållsteam. Under ett kort träningspass fick underhållstekniker instruktioner om hur man monterar och demonterar lager på rätt sätt genom att använda professionella monterings- och demonteringsverktyg.

Underhållspersonalen är nu medveten om att till exempel extrem renhet är nödvändig för att förhindra kontaminering vid montering av lagren. När lagring byts ut finns det också ett tydligt behov av att använda NSK:s specialverktyg. Verktygen applicerar varsamt de nödvändiga krafterna så att de inte påverkar rullelementen och därmed undviker skador.

NSK:s verktygssats innehåller lageravdragare som kan utöva en stark dragkraft utan att skada intilliggande komponenter. För att därefter installera ersättningslagret finns det verktyg som stöder effektiv och smidig kallmontering. För tillverkaren av isoleringsprodukter är dessa verktyg perfekta, eftersom lagren är relativt små och lättillgängliga, vilket i slutändan gör det möjligt att avstå från hydrauliska verktyg eller utrustning för induktionsuppvärmning.

Tack vare dessa verktyg har företagets arbetskraftskostnader minskat eftersom tiden som krävs för demontering och montering av havererade lager gått ner med en faktor på 5,5. Dessutom är livslängden för de nyligen installerade lagren betydligt längre eftersom det inte uppstår några mekaniska skador under monteringen.

Endast en liten investering var nödvändig för utbildningen, medan NSK:s monteringsverktyg betalade sig inom några veckor.

1) Professionella lageravdragare bör vara standardutrustning på varje underhållsavdelning.



Utbildning och rätt verktyg förlänger lagrens livslängd

2) NSK:s installationsverktyg möjliggör både effektiv och skonsam kallmontering av rullningslager.
 

Utbildning och rätt verktyg förlänger lagrens livslängd

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare