www.tillverkning-sverige.com
EPLAN

Eplan Fluid Professional: integrerad teknik med mekanisk systemkonstruktion

Med Eplan Fluid Professional presenterar Eplan ett förbättrat vätskeprogram som nu även integreras i MCAD arbetsflöde. 3D-data, vätskesymboler och elektriska ställdonssystem kommer att vara direkt kopplade till reservdelslistor och tekniska specifikationer för framtidens utrustning i Eplan Fluid Professional. Man kommer att kunna dra nytta av tvärvetenskaplig teknik och lägre planerings- och dokumentationskostnader. Kompetensen inom fluidtekniken i det övergripande projektet kommer samtidigt att öka.

Eplan Fluid Professional: integrerad teknik med mekanisk systemkonstruktion


Eplan Fluid Professional kombinerar beprövad fluid systemplanering och ny 3D-teknik. Komponenter som har placerats i kopplingsschemat, såsom ventiler eller cylindrar, kan monteras i 3D och läggas på pasteboards med hjälp av en enkel metod som liknar LEGO-principen. Eplan eTouch-teknologin genererar automatiskt anslutningspunkter för varje komponent, och gör det därför möjligt att snabbt och enkelt inrätta fluidkretsar. Inga djupgående 3D-kunskaper behövs, och 2D-deriveringar och tillverkningsritningar skapas automatiskt som en del av dokumentationen. Därför finns värdefull information om tillverkningen tillgänglig på ett tidigt stadium - exempelvis hur mycket utrymme som krävs, antal borrhål eller slanglängd.

Kontrollerat arbetsflöde med Step interface
En av de viktigaste nya funktionerna är integrering i det befintliga arbetsflödet för mekanisk systemdesign. Oavsett vilket MCAD-system som används (exempelvis Autodesk Inventor) är arbetsflödet detsamma. Man definierar ett installationsutrymme för pneumatiska komponenter och inkommande tryckluft och exporterar sedan detta till Eplan Fluid Professional som använder Step interface. Därefter planerar konstruktören valet av komponenter och sambandet med direkt länkar till elektrotekniken. Automatiskt genererade delar, listor och slanganslutningar finns omedelbart tillgängliga. Om fluidtekniker exempelvis importerar en monteringsplatta, kan de planerade komponenterna placeras i den avsedda installationens utrymme i kopplingsschemat genom att använda drag & drop och montera den direkt i 3D. Informationen om tillverkningen skapas med användning av dimensionering, exempelvis för FRL-enheten . Därefter återvänder teknikern till den övergripande maskinens inventeringsmodell med Step interface - inklusive numrering av komponenter.

Standardisering förenklar processen
Fluidteknikerna kan standardisera planeringen med EPLAN Fluid, spara och återanvända den genom att direkt i planeringen använda delsystem i form av makron. På så sätt bevaras specialistkunskap och kan användas när som helst. Detta påskyndar kvaliteten i planerings- och skyddsåtgärder inom alla discipliner.

Tack vare den elektroniska planeringen är det möjligt att i arbetsflödet undvika misstag, särskilt med tanke på den ökande komplexiteten i mekatroniska komponenter såsom ventilblock. Teknikerns know-how används därför där det behövs: under urval och dimensionering av komponenter, vätskesystemets anslutningar och deras korrekta placering. Aspekter som slanglängder, värmeutveckling, energieffektivitet, mekatronisk interaktion och minskat installationsutrymme kan beräknas på ett tidigt stadium. Sammanfattning: Fördelarna för konstruktören är uppenbara: 3D-data, fluid-symboler och elektriska ställdonssystem kopplas direkt till reservdelslistan och de tekniska specifikationerna för utrustningen. Resultat: kostnaderna för planering och dokumentation minskas.

Bildtext
fluid_EN.png: Enkel 3D-planering i EPLAN Fluid Professional som använder eTouch-teknologi.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare