www.tillverkning-sverige.com
NSK

Byte till NSK-lager på stålverkets fräsmaskin sparar € 35 600 per år

Efter att ha upplevt ständiga problem med lagren på en vital fräsmaskin i stålverket vände sig ledningsgruppen till NSK för en lösning. Detta beslut visade sig vara extremt lukrativt, eftersom stålverket nu fick en årlig besparing på 35 600 euro.

Stålverket producerar skenor för lyftutrustning som kräver bearbetning av två plana områden i ändarna, vilket underlättar monteringen av skenorna under konstruktionen. Medan den tid som krävs för att fräsa dessa grova ytor är kort, är styvheten hos maskinens spindel kritisk på grund av skenornas längd. Men med användning av fräsmaskinens originallager märkte stålverket att spindelstyvheten minskade efter bara tre månader, vilket gjorde det nödvändigt att byta spindel montaget, inklusive motorer.

Inför en återkommande och dyr situation ombads NSK att hitta en lösning. NSK:s expertteam besökte anläggningen och analyserade spindelkonstruktionen som en del av dess AIP Added Value Programme. Beräkningar gjordes baserat på användningen av verktyg som förväntades leverera hög skärkapacitet och motstå höga belastningar. Teknikerna inspekterade också de misslyckade lagren och kontrollerade slitspåren på lagerbanorna.

Efter analysen rekommenderade NSK:s tekniker att spindeln skulle konstrueras om med en fyra-raders lagerenhet, istället för tre, vilket ökar radiell belastningskapacitet och radiell styvhet. Kontaktvinkeln ändrades också från 15° till 25° för att öka axelns böjstyvhet. NSK:s högkvalitativa vinkelkontaktkullager (ACBB) valdes ur företagets sortiment av standardprodukter.

NSK:s ACBB-serie med hög precision tillverkas enligt ISO-standarder. Ett val av tre kontaktvinklar, två versioner av hållare och två typer av kulmaterial var tillgängliga för att passa tillämpningskraven.

Efter att stålbruket hade genomfört förändringen fortsatte lagren att arbeta i fräsmaskinen i mer än ett år, utan några fel i motorn eller växellådan. I själva verket producerades en fullständig rapport av NSK för att verifiera de förbättrade egenskaperna, med detaljer om den förbättrade böjstyvheten i axeln och förlängd livslängd från tre månader till över ett år.

När man jämför kostnaderna före och efter införandet av NSK-lager är besparingarna tydliga. Idag behöver stålverket inte längre stå ut med fyra produktionsstopp per år, medan även kostnaderna för monteringar av ersättningsspindlar och motorer har eliminerats. Med hänsyn till dessa faktorer har det beräknats att anläggningen sparar 35 600 euro per år.

NSK:s högprecisions ACBB-serie med vinkelkontaktkullager


Byte till NSK-lager på stålverkets fräsmaskin sparar € 35 600 per år
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare