www.tillverkning-sverige.com
HMS Industrial Networks AB

Ixxat Smart Grid Gateways - avancerad anslutning med maximal säkerhet

Ixxat SG-gateways möjliggör datautbyte mellan IEC61850- eller IEC60870-5-104-baserade energinät och vanliga fältbussar samt industriella Ethernet-system. HMS Networks introducerar nu nya funktioner, inklusive Mediabreaker-funktionalitet och support för IEC60870-5-101, DNP3, OPC-UA och MQTT. Användarhanteringen har också förbättrats och en version med Ethernet-switch är tillgänglig.

Ixxat Smart Grid Gateways - avancerad anslutning med maximal säkerhet


Energisektorn utvecklas snabbt i takt med omvandlingen till förnybar energi, elektromobilitet och övergången från rena energikonsumenter till prosumers (producent och konsument). Förändringarna resulterar i höga krav på kommunikation inom energidistributionsnätet. Mycket flexibla och säkra lösningar krävs för att anpassa den befintliga infrastrukturen till de nya förhållandena samt minska den ökande risken för cyberattacker. De nya, utökade Ixxat® SG-gateways från HMS, uppfyller både behovet av mer flexibilitet och mer säkerhet.

Media i enlighet med TSO:s säkerhetskrav

Ixxat SG-gateways stöder redan säker dataöverföring via VPN och IEC60870-5-104-protokollet. Enligt specifikationerna för TSO (Transmission System Operators) måste emellertid transmissionsmediet också ändras för att lägga till ett ytterligare säkerhetslager och därmed förhindra att skadlig kod skickas vidare till terminalenheten. Integrationen av IEC60870-5-101-protokollet gör det möjligt för användare att ansluta sina 101-kompatibla enheter till respektive operatörers kontrollrum i enlighet med TSO-specifikationerna. Ixxat SG-gateways möjliggör enkel "break" mellan Ethernet-baserad (IEC60870-5-104) och seriell (IEC60870-5-101) kommunikation. Med bara en Ethernet-port och ett seriellt gränssnitt är den specifika MediaBreaker-versionen optimalt anpassad till den här tillämpningen.

På grund av mediabreakintegrationen är IEC60870-5-101-protokollet nu också tillgängligt via det seriella gränssnittet. Detta möjliggör anslutning av gamla enheter till moderna kontrollrum och styrenheter utan att behöva ersätta dem med nya.

Redo för framtiden med OPC-UA och MQTT

Ixxat SG-gateways erbjuder nu också funktioner för datainsamling och enkla kontrolluppgifter. Tack vare det nya stödet för de populära OPC-UA- och MQTT-standarderna kan SG-gateways användas för att mata data från olika energi- och industriella nätverk till etablerade tjänster från Microsoft, Google och andra leverantörer, där data kan utvärderas och åtgärdas via en säker dubbelriktad anslutning. OPC-UA och MQTT finns nu tillgängliga för alla SG-gateway-versioner utan extra kostnad.

Integrerad Ethernet-switch

Med den nya SG-gateway-switchversionen är det möjligt att ansluta upp till 4 enheter direkt till en andra Ethernet-port och distribuera kommunikationen (dvs. energiprotokoll, OPC-UA, MQTT eller Modbus-TCP) på ett flexibelt sätt över två separata nätverk. Detta eliminerar behovet av externa switchar.

Förberedd för enkel användning över hela världen

SG-gateways stöder nu också DNP3-protokollet som allmänt används av företag inom energisektorn i Storbritannien, Australien, USA och andra länder. Dessutom kan användare också dra nytta av ett uppdaterat användargränssnitt för ännu enklare konfiguration och hantering av anslutna enheter.

Läs mer på www.ixxat.com/energy

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare