www.tillverkning-sverige.com
EPLAN

Utveckling med B&R Automation Studio och EPLAN Electric P8

Traditionellt sett har mekanik, elektronik och programmering varit strikt åtskilda och utvecklats i en sekvens. Idag finns möjlighet till ett mer integrerat mekatroniskt tillvägagångssätt. Detta banar inte enbart väg för en mer effektiv parallell utveckling, utan förenklar även samordningen mellan mekanik och elteknik samt programmering. Det är därför B&R integrerar befintliga standard-mjukvaror som Eplan Electric P8 i Automation Studio via gränssnitt som garanterar full insyn och funktionalitet. B&R Automation Studio erbjuder alla de funktioner som behövs för att utveckla och konfigurera en automatisk lösning - exempelvis för att skapa kontroll och HMI-tillämpningar som förbinder komponenternas rörelsestyrning, säkerhetsteknik och mycket mer. Extern mjukvara integreras via öppna, transparenta gränssnitt för att erbjuda specialiserad funktionalitet - exempelvis EPLAN Electric P8 för elektrisk projektering.

Utveckling med B&R Automation Studio och EPLAN Electric P8

Smidigt samspel underlättar parallell utveckling
Det smidiga samspelet mellan EPLAN Electric P8 och Automation Studio gör det möjligt att utveckla parallella processer.

- Våra användare kan enkelt överföra maskinvarukonfigurationer och I/O-tabeller från B&R Automation Studio, vilket minskar tid och kostnad för utveckling eftersom vi undviker onödiga repetioner och redundant arbetsflöde, förklarar Rainer Burgard, key account manager hos EPLAN.

För inblandade ingenjörer kunde arbetet med dessa två verktyg inte vara enklare. Tidigare måste maskinvarukonfigureringen sättas upp manuellt i automatiseringsmiljön, trots att den redan existerade i sin helhet i ECAD-verktyget. Med B&R Automation Studio och EPLAN Electric P8 kan ingenjörer generera både hårdvarukonfigurationer  och I/O-tabeller med en enkel knapptryckning. Motsvarande processvariabler är automatiskt inriktade och ihopslagna med befintliga variabler direkt i Automation Studio. En intelligent jämförelsefunktion ger en tydlig överblick över vilken hårdvara som var konfigurerade i Automation Studio och vilka B&R-komponenter som används i den elektriska projekteringen. Användaren kan sedan synkronisera projekten med bara några musklick. B&R erbjuder alla EPLAN-makron som behövs för att tillgodose de olika hårdvarukomponenterna.

Synkronisering via round-trip engineering
Intelligenta import- och export-mekanismer effektiviserar arbetsflödet dag för dag när flera programverktyg används. Fördelen är tydlig:

- Automatiskt utbyte av data förhindrar fel som annars kan uppstå i samband med manuell hantering , och förbättrar därigenom kvaliteten på slutprodukten. Detta bidrar till minskade underhållskostnader i ett systems livscykel, förklarar Heinz Fürnschuss, teknisk chef hos B&R med ansvar för utveckling av EPLANs gränssnitt.

- Ändringar kan göras snabbare, enklare och billigare eftersom systemets dokumentation och programvara alltid är aktuell och synkroniserad.

Nästa generation mekatroniska verktyg
Områden inom mekanik, elektronik och systemutveckling sammanflätas i jakten på optimal effektivitet. Som resultat av detta finns ett akut behov av att tänka över konventionella metoder för utvecklingsverktyg. Medan verktygen tidigare inte hade möjlighet att kommunicera med varandra förutom via enkla import- och exportfunktioner, kommer framtida generationer att transparent interagera över öppna gränssnitt med intelligenta synkroniseringsmekanismer. För maskintillverkare innebär detta ett viktigt steg för datautbyte mellan discipliner och reducerar både utvecklingstid och kostnader.

Inom områdena elkonstruktion och automatisering har B&R och EPLAN uppvisat ett imponerande exempel på hur två utvecklingsverktyg kan arbeta tillsammans i harmoni - något som möjliggjorts genom ett väl genomtänkt koncept och ett nära samarbete mellan de båda företagen.

Höjdpunkter:
-Maskinvarukonfigurationer importeras direkt från EPLAN Electric P8
-Automatisk uppdatering av I/O
-Konsekvent projektsynkronisering

Om författaren:
Philipp Wallner har examen i elektronik med fokus på processautomation från Tekniska universitetet i Graz, Österrike, och är systemarkitekt med ansvar för strategisk utveckling av programvara på B&R.

Bildtexter:

BR1.jpeg:
Ett nära samarbete mellan B&R och EPLAN med ett väl genomtänkt koncept ger optimal effektivitet i utvecklingen.

BR2.jpeg:
Den elektriska metoden och automationsprojektet är synkroniserade och alltid aktuella.


B+R Automation
Dipl.-Ing. Philipp H. F. Wallner, MBA
System Architect
Tel.: +43 7748 6586 4119
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

B&R Headquarters
B&R Strasse 1
5142 Eggelsberg

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare