www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

Tusentals kuggväxelmotorer säkerställer snabba vändningstider på Frankfurts navflygplats

Frankfurts flygplats förväntar sig en snabb ökning av såväl frakt- som passagerartrafik. Den nya nordvästra landningsbanan har just tagits i bruk, en ny terminal är i planeringsskedet och under hösten 2012 öppnas den nya piren A-Plus, vilken ökar antalet A380:or (airbus) som kan hanteras samtidigt. För att kunna hålla lastningstiden för baggage under 45 minuter även vid mer flygtrafik och tätare säkerhetsåtgärder, krävs en effektiv och pålitlig teknologi för hanteringen. Det omfattande systemet för bagagehantering vid den nya piren, levererat av BEUMER Group, drivs av kuggväxelmotorer från NORD DRIVESYSTEMS.

Tusentals kuggväxelmotorer säkerställer snabba vändningstider på Frankfurts navflygplats
A380:or har fler sittplatser och större lastutrymme än något annat kommersiellt flygplan och passar perfekt för långdistansflyg. De blir därför den transportmetod som är att föredra i framtiden. Flygplatser som har den infrastruktur som krävs har en klar fördel.

Snabb bagagehantering för terminalutbyggnad
Frankfurts flygplats kan för tillfället hantera upp till tio stora flygplan (så kallade wide-body) samtidigt. Den nya piren A-Plus ökar det antalet med sju eller ger tillräckligt med utrymme för att hantera flera mindre flygplan. Leverantören av intralogistik, BEUMER, konstruerar för tillfället det nya bagagebandsystemet som är över sju kilometer långt och ansluts till det befintliga systemet under 2012. Transportbandteknologin måste inte bara vara användbar till 100 % utan också kunna frakta bagaget till rätt destination på mindre än 45 minuter. NORD DRIVESYSTEMS har installerat över 1 700 kuggväxelmotorer i det enorma systemet med närmare 2 000 transportelement och över 100 sammankopplingar. Tack vare ny design och konstruktion, kan mindre drivsystem användas på många ställen, vilket leder till lägre kostnader för installation och drift. Samtidigt har drivsystemens storlek samordnats i möjligaste mån och antalet modeller som används har minskats för att förbättra logistiken och minska reservdelslagret, för att därigenom förbättra kostnadseffektiviteten. Enklare underhåll och reparationer garanteras också: de utbytbara drivenheterna är fästa med endast ett fåtal skruvar och ett enda elektriskt kontaktdon och kan bytas ut på kortast möjliga tid. “Till detta projekt satte NORD ihop ett team med personal inom försäljning, teknik och logistik som alltid var tillgängliga för oss och snabbt kunde besvara våra funderingar”, säger Klaus Ruhe, projektledare vid BEUMER. “Behoven gällande flygplatsens logistik uppfylldes exakt och med flexibilitet”.

Drivmotorer med effektiv konstruktion
Motorernas prestandan varierar mellan 0,55 och 3 kW. Alla motorer märkta 0,75 kW och högre är IE2-modeller som, då de används till transportband, ger en högre effektivitet och använder mindre energi än de tidigare ofta använda drivsystemen i effektivitetsklass EFF2 (nu klassificerade som IE1). För att kunna implementera Ecodesign-direktivet, använder NORD metallplåt av mycket hög kvalitet i statorn med mindre förluster och mer aktivt material. Dessutom har kopparfyllningen i statorspringorna ökats och lindningen optimerats. Genom dessa ändringar i konstruktionen erbjuder NORD:s IE2-motorer ett bredare arbetsområde, vilket har beaktats i drivsystemets konfiguration. I vissa fall är det möjligt att installera mindre motorer än vad som tidigare var möjligt, eftersom kraftreserverna är större. Beroende på motorstorlek kan vissa modeller arbeta i upp till 150 % av nominell kraftkapacitet, samtidigt som en hög effektivitet bibehålls. Vid jämförelse med sina direkt föregående modeller, erbjuder motorer av IE2-typ högre vridmoment vid start och stopp samt bildar mindre spillvärme.

Experter inom tillverkning av växellådor
Drevaggregaten som används för hastighetsjustering är mestadels kuggväxlar SK9012.1, kompletterade med ett antal koniska växlar, SK372.1. Ungefär hälften av drivenheterna är utrustade med bromsar. NORD är inte bara en fullskalig leverantör av drivprodukter och -lösningar, utan har också ett anmärkningsvärt djupt produktubud som omfattar motorer, omriktare och alla växeldelar, från hus och axlar till kugghjul och snäckor. Huskonstruktionen följer UNICASE-principen, introducerad av NORD 1981. Utan svetsade skarvar, skruvar, kopplingar eller tätade ytor, är huset i ett stycke med integrerat axellager vilket ger maximal vridhållfasthet och säkerställer utmärkt radiell och axiell lastkapacitet. För att förbättra noggrannheten och undvika slitage, bearbetas alla bärande ytor i en process. På så sätt får kuggväxeln inte bara en längre livslängd än konventionellt tillverkade modeller utan är också märkbart tysta genom en jämnare drift.

Frankf1.jpeg: Koncentrerat användande av utrymme men samtidigt fullständig åtkomlighet: bagageförvaringen i flera våningar är helt automatiserad och kopplad till transportarkitekturen

Frankf2.jpeg: Oavsett om det gäller band- eller rulltransportör, garanterar de utbytbara drivsystemmodulerna från NORD hög användbarhet med lång hållbarhet, praktiskt taget inget behov av underhåll, lättåtkomlighet och minimal ansträngning vid utbyte

Frankf3.jpeg: Höjdskillnader överbryggas enkelt så att transportörsystemet faktiskt kan integrera alla områden i pirens fyra våningar


Tusentals kuggväxelmotorer säkerställer snabba vändningstider på Frankfurts navflygplats
Tusentals kuggväxelmotorer säkerställer snabba vändningstider på Frankfurts navflygplats

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare