www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

Högsta effektivitet genom applikationsspecifik konfiguration

Trots införandet av olika klasser för energieffektivitet, IE2, IE3 mm., samt den informationen som nu finns tillgänglig, är det inte lätt att hitta den mest resurseffektiva lösningen. Ett enkelt katalogbaserat urval missar ofta potentiella besparingar och därför bör man välja motorer enligt tillämpningens faktiska belastningsprofil. För att undvika ineffektiva motorlösningar koncentrerar sig NORD Drivsystem på de energireserver som finns tillgängliga. För det första, den energi som en motor kan generera i överensstämmelse med dess temperaturklass är högre än den utgångseffekt som anges i katalogen och på motorns märkskylt. För det andra, prestandaklasser stiger gradvis; för en effekt på 3,7 kW behövs det till exempel en motor på 4 kW. Många kunder väljer till och med nästa motorstorlek. Den här sortens synsätt att »större är bättre» är allt annat än effektivt.

Högsta effektivitet genom applikationsspecifik konfiguration
Ytterligare reserver läggs till under konfigurationen. Många ingenjörer dimensionerar efter värsta fallet utan att ta hänsyn till att endast normal drift (ca 100 %) kan säkerställa en hög verkningsgrad och optimala besparingar. Motorerna klarar överbelastning, både tillfälligt och permanent. Maskintillverkarna känner till de typiska belastningsprofilerna, men ändå kan ett samråd med slutanvändaren vara ett klokt val. Trots allt är det i första hand de som har nytta av lägre driftskostnader och som ofta kan bidra till att avgöra kraven. Ytterligare potentiella prestandareserver är resultat från olika driftlägen. Medan katalogspecifikationer av nominella laster hänvisar till kontinuerlig drift under konstant belastning (driftläge S1),  kräver många faktiska tillämpningar endast periodiska effekter. Under kort tid och periodisk drift är det möjligt med längre överbelastningsperioder, förutsatt att motorerna blir tillräckligt avkylda mellan varje period. NORD:s experter erbjuder applikationsspecifikt stöd som beaktar detta samt relaterade aspekter för skräddarsydda drivkonfigurationer. För snabb översikt och utöver personligt samråd, bistår NORD med instruktiv information om drivsystemlösningar på www.nord.com. Materialet innehåller ett beslutsstöd för val av motorer i enlighet med krav på energieffektivitet, en interaktiv energispar-kalkylator och en maskinkatalog med en lista på olika internationella bestämmelser gällande effektiva drivsystem.
 
 
 
 
Illustration: 
 
För energisnåla motorer använder NORD innovativa material och teknologier. För optimal effektivitet krävs dock även en noggrann konfiguration.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare