www.tillverkning-sverige.com
EPLAN

Energilösningar med EPLAN-plattformen

Ryssland förlitar sig mycket på lokal värme och elproduktion. För Impuls Industrial Boiler Plants utgör möjligheterna att bygga nya, eller återuppbygga, stora panncentraler för värme och el till samhällen - inklusive avlägsna industrianläggningar - en stor tillväxtmarknad. Sedan företaget grundades 2002 har det banat väg för utveckling av modulära, helautomatiserade industri- och panncentraler som inte kräver operatörer. Orsaken till valet av EPLAN som nytt designverktyg är mjukvarans förmåga att stödja el, processtyrning och kapslingsdesign på en gemensam plattform. Projektet slutfördes på fem-sex veckor, det som vanligtvis tar tre månader eller mer

Energilösningar med EPLAN-plattformen
Design spelar en central roll i Impuls, mer än hälften av 100 anställda är ingenjörer. Företaget har erkänt att dess gamla mjukvara var alltför begränsad. Ingenjörerna använde AutoCAD för att utforma kraftutrustning, automatiserade värmesystem, instrument och kontrollsystem (I&C), och de använde MS Excel till att ta fram materiallistor samt andra listor och tabeller. Teknikerna måste manuellt ansluta enheter och styranordningar. Det fanns inget sätt för de olika disciplinerna att dela innehåll eller samarbeta, och inget sätt att arkivera vanligt förekommande innehåll.

Med så mycket manuell hantering var det inte ovanligt att det smög in fel i projektet, särskilt när det var nära deadline, säger Alexey Soloviev, chef för tekniska avdelningen på Impuls.

Attraherad av EPLAN-plattformens begrepp
- Impuls försökte att optimera konstruktionens produktivitet, och valde EPLAN för dess fantastiska automatiseringsfunktioner och för att dess databasdrivna svit av produkter är unik – den enda Computer Aided Engineering-produkt som stöds av el, processtyrning och kapslingsdesign på en gemensam plattform. Detta innebär att data som genereras av en disciplin kan delas av alla, säger Soloviev.

Stora tidsbesparingar
Detta var en egenskap som företaget ville ha. Innan vi beslutade att använda EPLAN arbetade vi i AutoCAD och MS Office, vilket innebar att alla faser inom produktområdena verkställdes av samma ingenjör, eftersom funktioner som gränsöverskridande design samt flera användare på samma data saknades. Nu, med EPLAN, har el- och processingenjörer chansen att samarbeta i projekten, konstaterar Soloviev.

Med övergången till EPLAN-plattformen förvärvade Impuls EPLAN Electric P8, EPLAN PPE och layout samt modul till 3D-monteringspanelen. Projekt som vanligtvis tar tre månader eller mer, slutförs nu inom fem-sex veckor. Detta resultat uppnåddes inom sex månader efter bytet till EPLAN.

Ingenjörerna använder EPLANs vidsträckta automatiska funktioner maximalt, exempelvis automatiska felkontroller och korsreferenser. Felprocenten är låg, och det är inte ovanligt att projekt är helt felfria, påpekar Soloviev.

Ett arkiv skapades i EPLAN och innehåller nu mer än 1 500 komponentmakron och 2 000 funktionsmakron, gemensamma för alla discipliner. Impuls räknar med att så småningom kunna påskynda projekten ytterligare genom att öka antalet arkiverade makron, och under projektets gång komma på fler sätt att dra nytta av EPLANs funktioner.

Kunder drar nytta av EPLANs resultat
Med EPLAN bör det finnas ett underhållsstöd över tid för både Impuls och kunderna, eftersom dokumentationen för varje installation som genereras av EPLAN är av hög kvalitet. Vi har märkt att våra kunder nu har betydligt färre frågor när det gäller avslutade projekt och tenderar att gradera vad som gjorts i EPLAN, säger Alexey Soloviev, chef för tekniska avdelningen på Impuls.

..............

Bildtexter
Boiler-house-01.jpeg: Design Impuls.
Boiler-house-02.jpeg: Pannhus, design Impuls.
EPLAN_ProPanel_application.jpeg: Elektriskt skåp, konstruerat med EPLAN ProPanel. Design Impuls.
minefield Yamburgskoye.jpeg: Pannanläggning vid Yamburgskoye gasfält i västra Sibirien designad av Impuls.
minefield_Zapolyarnoye.jpe: Pannanläggning vid Zapolyarnoye gasfält i Tazovsky-regionens södra del.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare