www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

NORD Drivesystems växelmotorer för valsverk

På senare år har tyska NORD Drivesystems som förser marknaden med totallösningar för drivsystem varit mycket aktiv inom stålindustrin i Kina och Indien. NORD har levererat 2 500 växelmotorer till Shanghai Baosteel Group Abp, till ett bruk för grovplåtframställning i Pudong, som bland annat producerar plåt för varvsindustrin.

NORD Drivesystems växelmotorer för valsverk
Rulltransportörerna är grundläggande delar i en stålverkets materialhantering. De måste vara helt tillförlitliga, annars hotas hela produktionen att stoppa. Detta kan leda till oåterkalleliga skador på rulltransportörerna om heta plåtar blir stillastående, dessa transportörer måste tåla tuffa miljöer och krav, extremt oregelbundna driftsförutsättningar, tunga laster och mycket höga temperaturer. Transportörernas drivsystem måste klara höga vridmoment, de måste omedelbart kunna vända rotationsriktningen med variabla hastighetsjusteringar. Detta medför stora elektriska, mekaniska och termiska belastningar på enheterna.

I Pudongs valsverk rullas stålämnet till skivor. Dessa skivor, nyligen gjutna i en kontinuerlig process, transporteras till en värmeugn via rullbord. Ugnen spottar ut de glödheta skivorna som passerar genom en högtrycksavkalkare, som tar bort glödskal. På grund av sprayande vatten måste alla drifter i området vara i utförande med IP66-skydd.

Efter detta går skivorna vidare för att valsas till önskad tjocklek och storlek. Därefter passerar de genom en snabb avkylningsprocess till en avkylningsbassäng och för att här kundanpassas. Rulltransportörerna för skivtransporter har rullar monterade med en meters avstånd, var och en drivs av en kuggväxelmotor. Avgivet moment måste vara tillräckligt högt så att motorn ska kunna hjälpa en angränsande växelmotor i händelse av haveri. För att vara säkra så att rulltransportörerna inte stannar av någon anledning, måste fem till sju enheter per tio rullar vara kraftfulla nog att transportera de valsade materialet på transportören.

Mer än 800 kuggväxelmotorer har installerats enbart på valsborden, vilka kräver upp till 500 starter i timmen och accelerationer på upp till 3,4 m/s². Dessutom använder Baosteel växelmotorer från Nord i den heta delen, exempelvis i avkalkare och valsenheter, men även under nedkylningsprocessen. Nord levererar industriväxlar som genererar vridmoment upp till 200 000 Nm – de är ytterst lämpliga för applikationer inom kylbäddar, kedjetransportörer och på styrrullar.

För att klara varierande belastning och snabba accelerationer, kräver stålindustrins valsverk enheter med höga start och bromsmoment. Om en stålplatta fastnar, måste enheterna tåla den överbelastning som blir uppkommer. På grund av krävande uppgifter med förändrade belastning och hög omgivningstemperatur, föredrar stålfabriker ofta gamla ärevördiga valsmotorer – motorer med ringflänsar som inte enbart har en utmärkt självkylning genom konvektion utan också är smutsavvisande när de monteras horisontellt.

Nords flänsade TENV-motorer är konstruerade för täta reverseringar och ger perfekt skydd mot damm, smuts och sprayande vatten. Med mer material, större lager och axlar, tål dessa specifika motorer en högre belastning och har en längre livslängd än konventionella industrimotorer i samma prestandaklass.

Motorerna för Baosteel är utrustade med en speciell lindning, en temperaturgivare och en pulsgivare. För effektiv kylning i tuffa miljöer använder de naturlig konvektion (helkapslad icke-ventilerad eller TENV-modeller), alternativt fläktad konvektion (helkapslad fläktkylning eller TEFC-modeller).

Den icke-ventilerande designen ger perfekt skydd mot smuts och vatten. De nya IE2-motorerna från Nord möjliggör dessutom innovativ layout för drivsystem och andra besparingsmöjligheter. De genererar mindre värmeförlust än den föregående generationen och, beroende på storlek, kan de permanent drivas med 150 % prestanda utan att minska tillgängligheten av drivsystemet. Förutom stora kraftreserver har IE2-energibespar-motorer från Nord ökade start- och bromsmoment, högre varvtal samt mindre strömförbrukning för märkeffekten.

Företagsbakgrund Baosteel
Shanghai Baosteel Group Corporation är Kinas största inom järn och stålproduktion. Under 2009 var de den tredje största stålproducenten i världen med en produktion på cirka 39 mn ton. Baosteels miljöledningssystem är certifierat enligt ISO 14001. De tre huvudsakliga produktgrupperna, höghållfastighet kolstål, rostfritt stål och specialstål, används inom olika branscher – exempelvis inom bil- och flygplanskonstruktion, för rörledningar och elektronisk utrustning. Baosteel är ett statligt ägt aktiebolag. Fortune 500 Corporation har fler än 100 000 anställda.

Illustration 1: Växelmotorer från Nord Drivesystems på icke stillastående valsbord.
Illustration 2: Varmvalsade lager efter kylningsledet.
Illustration 3: Högpresterande kuggväxelmotorer från Nord – ”stand by” i händelse av haveri.
Illustration 4: Stålindustrins standardmodell: Kompakt, icke-ventilerade kuggväxelmotorer från
Nord Drivesystems är extremt robusta och ger högt IP-skydd.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare