www.tillverkning-sverige.com
ARC INFORMATIQUE

PcVue och Passivhus - övervakning av byggnad med extremt låg energiåtgång

Denna trendsättande byggnad består av en klinik för sjukgymnastik och medicinskt muskelbyggande, plus kontor för byggmästaren Steffen Holzbau. Alla system övervakas från ett PcVue 9,0 BMS-system med WebVue-fjärrkontroll kopplad till BACnet-styrenheter och kommunikation.

PcVue och Passivhus - övervakning av byggnad med extremt låg energiåtgång
Som specialist i design av träbyggnader, planerade och byggde Steffen Holzbau anläggningen i samarbete med Sanichaufers säte i Luxemburg, där byggnaden är belägen, och entreprenören GIGA-Automatisering av Saarbrücken i Tyskland. GIGA-Automation är en PcVue Solutions Certified Partner som tillhandahåller integrerade fastighetssystem (IBMs) i Tyskland och Luxemburg. BACnet-nätet har utvecklats för strikta specifikationer: PcVue för arbetsstation och styrsystem, DDC från SAIA Burgess med gedigen BACnet-kommunikation samt Menerga styrsystem för simhall och terapi.

Byggnaden överensstämmer med Passivhus vad gäller energieffektivitet med ett minimum av ekologiska fotavtryck. Kliniska och administrativa områden har alla varit optimerade för extremt låg energiförbrukning över flera olika typer av uppvärmning och nedkylning. Två centrala ventilationssystem ger ren luft till båda områdena. Kyl- och värmeverk använder speciella konvektorsystem som byggs in i golv och ställs framför fönstren.

Ventilationen är försedd med effektiva system för värmeåtervinning och adiabatisk kylning. För varmvattenproduktion och uppvärmning finns ungefär 50 kvadratmeter solpaneler på taket. Som backup för soluppvärmning av vatten (140 kW) är både ventilation och pooluppvärmning biträtt av träflispannor (100 kW) och ett oljebränningssystem. Terapi-poolen av högkvalitativt stål har en anläggning för vattenrening installerad för att säkerställa vattenkvaliteten. Poolen är utrustad med en motströmsfunktion och munstycken för undervattenmassage. Uppvärmning och avfuktning av swimming-poolen görs med ett särskilt aggregat.

PcVue 9,0 kombinerar data från dessa system och från 65 sensorer på olika ställen i fasaden, taket och byggnadens utsida, för att mäta temperatur och i vissa fall luftfuktighet. Resultaten skickas till ett laboratorium för utvärdering och bedömning av inverkan på yttre förhållanden på den interna miljön och därmed bidra till att optimera byggnadens energiprestanda.

För fullständig kontroll av de kliniska utrymmena och kontoren, importerar BACnet EDE-arkiv processer som fyller PcVue’s databas automatiskt. BACnet-kommunikationen ger tillgång till totalt 2000 BACnet I/O-poäng. I projektet ingår även BACnet schemaläggning för uppvärmning av poolen. Historiska data arkiveras med Microsoft SQL Server 2008. Rapportering sker via SQL Server 2008 Reporting Services (SRSS) för datautbyte med vetenskapliga institutioner, inklusive kalkylblad för energianalys.

Bildtexter:
Image 1: Grafisk redaktör med skärmöversikt och BACnet Configurator
Image 2: Sammanfattning med importerad CAD-grafik
Image 3: Solpanelskontroll och övervakning via webben

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare