www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

Nord Drivesystems har installerats i Chronoposts största nav

Mer än 1000 Nord Drivesystems växelmotorer med decentraliserad omriktare har installerats i Chronopost’s europeiska nav, söder om Paris. De fyller en avgörande funktion i det sorteringscentrum som i genomsnitt hanterar 170.000 paket per dag, vart och ett måste identifieras och skickas till rätt lastbrygga på mindre än tre minuter.

Nord Drivesystems har installerats i Chronoposts största nav
Som specialist på leverans av expressgods, sysselsätter Chronopost mer än 3500 människor runt om i världen. Chilly Mazarin, söder om Paris, är hjärtat i Chronoposts nät. Det är en av Europas bästa express-sorteringscenter med en maxkapacitet av 30.000 paket per timme. Mer än 60 procent av Chronoposts franska distributionstrafik hanteras här. Paket i 500 lådor ska dagligen identifieras, sorteras och skickas till rätt lastbrygga. Den årliga toppen kommer förstås under julhelgen, med 300.000 paket att bearbeta. Varje paket har en maxvikt på 30 kg, med storlekar från 10x100x40 mm upp till 1200x800x1000 mm.

Byggnadens utrymme används optimalt. Mycket teknologi får plats på 13.000 m², navet har 34 lossningsbryggor och 83 lastningsbryggor. Ett automatiskt två-nivå sorteringssystem, med två sorterare som kör en sträcka på 650 m vardera. Paketens streckkoder på fem sidor avläses automatiskt med digitalkameror. Mer än 1100 transportörer fraktar paketen via navet. För att driva dem används Nord Drivesystems kuggväxelmotorer, antingen via vinkelväxlar eller med snäckväxlar.

”Samtliga passar med ”SK”-typen, en decentraliserad växelriktare som monteras direkt på kuggväxelns motorhus. Den lösning som föreslås av Nord består av en decentraliseringskontroll av varje motor och har två fördelar. Först och främst sparar de utrymme. Det räcker med de mycket stora elektroniska styrskåpen, som vi skulle ha kämpat för att få plats med. Ledningarna inuti dessa skåp försvinner också tillsammans med tillhörande storleksbegränsningar och riskerna att köra fast,” säger herr Fouquet, service- och underhållschef hos Chilly-Mazarin och Roissy.

Omriktaren i kuggväxelmotorn kommunicerar via en Profibus fältbuss med en PLC (Programmable Logic Controller), som därefter skickar informationen vidare till driftcentralen. Korrekt kontroll och synkronisering av Nord Drivsystems är ett krav eftersom varje paket ska behandlas, dvs identifieras och skickas till rätt lastbrygga på mindre än tre minuter. Det finns upp till tre foderpoäng för en enda transportörslinje, som var en världsnyhet för Chronopost när navet startades. På samma sätt kan en enda sorterare ha upp till fyra foderpoäng. Om en eftersläpning registreras vid en viss lastkaj, är det ändå möjligt att bromsa kedjan så att transportörerna fungerar som en lagringsplats och att man därigenom undviker ett loggningsfel. På liknande sätt som en enda sorterare kan ha upp till fyra transportörer.

Nord Drivesystems nya SK200E växelriktare har designats för direkt installering på motorns uttagslåda, som producerar fullt integrerade drivenheter. Dessa har ett antal basfunktioner, såsom open-loop vektor flödeskontroll, en integrerad bromschopper och en elektromagnetisk bromskontroll. De införlivar även bearbetningen av signaler från en inkrementell eller absolut kodare samt en integrerad POSICON-axel med positioneringsfunktion.

”Vi vill endast ha Nord Drivesystems på detta nav. Förutom den tekniska kvaliteten är vi extra nöjda med den flexibilitet och service som deras team tillhandahåller. Det är alltid enkelt att nå en tekniker, och närhelst vi har ett problem eller en förfrågan kan de vara här inom 48 timmar. Även om det är sällan som en växelmotor går sönder, har vi ändå ett permanent lager av reservdelar så att vi genast kan byta ut en defekt enhet,” tillägger Mr Fouquet.

Målen för 2011 är speciellt ambitiösa, eftersom syftet är en ökning till i genomsnitt 200.000 paket per dag, vilket är ett tillägg på 20%. För att nå detta måste byggnaden byggas ut. Detta gör att sortering och komprimering tas bort från själva navet, vilket ger ett extra utrymme som gör det möjligt att frigöra lastkajer och öka kapaciteten.

Bildtexter:
Chronopost1.jpeg: Mer än 170.000 paket sorteras dagligen
Chronopost2.jpeg: Varje transportband har en Nord växelmotor med en decentraliserad hastighetskontroll
Chronopost3.jpeg: Upp till tre ingångar finns tillgängliga på ett enda transportband
Chronopost4.jpeg: Mer än 1100 Nord Drivesystems växelmotorer installeras vid navet
Chronopost5.jpeg: Paketen överförs automatiskt till rätt transportband

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare