www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

NORD följer solen

NORD växelmotorer har blivit utvalda för positionering och säkerställning av moduler för solceller i norra Tyskland. Energieffektivitet är en framgångsfaktor för Nords lösningar, då solmodulerna ständigt och följer solen under dagens lopp.

NORD följer solen
Intelligent spårningsteknologi från Solarpark Rodenäs GmbH ökar solcellernas effektivitet. Tekniken kräver robusta växelmotorer för att positionera solmodulerna och skyddar dem mot starka vindar.

Drivenheterna använder konventionella bromsar och kräver värmare för att förhindra frysning. Dessa kostnads- och underhållsintensiva komponenter ökar även energiförbrukningen i drivenheten.

NORDs lösning uppfyller kraven för väderbeständighet, precision, energieffektivitet och ekonomi. Solarpark Rodenäs GmbH är specialiserade på fästsystem för solpaneler. Eftersom solceller är effektivast när solljuset faller vertikalt, ökar effektiviteten avsevärt med exakt spårning av solen, åtminstone om spårningen förbrukar lite energi. Som ett tillägg till systemet med fast montering utvecklar företaget både manuella och helautomatiska spårningssystem. De drivs av kompakta, kraftfulla växelmotorer från NORD DRIVESYSTEMS, på Rodenäs Solar Park har de en nominell effekt på 2 MW och är det största utomhussystemet i norra Tyskland.

Spårningen kontrollberäknas dagligen från data för solens upp- och nedgång. Vid soluppgången vänds solpanelerna mot öster för att kunna följa solen under dagen. Var 15:e minut aktiveras NORDs växelmotorer via en impuls från den centrala styrenheten för att fånga solen till fyra grader och sedan stänga av. På grund av modulernas spårning uppnås en 25 – 30 procent högre effektivitet i jämförelse med fasta samlare.

Med en yta på 16 m² vardera, erbjuder modulerna ett stort resistensområde mot Nordsjöns vindar. Växlarna från den modulära Universal-serien, som kombinerar två snäckväxlar, håller panelerna i läge utan tilläggsbromsar. De placerar panelerna exakt mot vindar som ofta överstiger kraften motsvarande tio stormar. Fler än 700 växelmotorer ger dubbelt skydd mot det hårda Nordsjöklimatet genom ett korrosionsbeständigt aluminiumstycke samt en specifik färg. Ett högkvalitativt syntetiskt smörjmedel garanterar tillförlitlighet även vid minusgrader och minimerar underhållet.

Bildtexter:
Tracks1.jpeg: Roterande solpaneler – universala snäckväxelenheter från NORD, de väger lätt och är och är väderbeständiga
Tracks2.jpeg: Rodenäs Solar Park med fler än 700 solpaneler

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare