www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

IE3 energibesparande motorer

NORD utvecklar för närvarande IE3-motorer. De kommer att visa en effektiv ökning på minst 10 %, jämfört med IE2-klassen, främst genom användning av olika material.

IE3 energibesparande motorer
Genom att använda koppar istället för aluminium som ledande material i den kortslutna buren, reduceras rotorförlusten betydligt i IE3-systemen. Den specifika ledningsförmågan hos koppar är cirka 60% bättre än för aluminium. Eftersläpningen under belastning, som är proportionell med rotorförlusterna, reduceras märkbart jämfört med aluminiummotorer. Vridmomentkurvan i arbetsområdet är betydligt brantare, och reaktionskraften vid en driftstörning uppnås med en lägre lutning. Dessutom är startmomentet, som är proportionellt med rotorförlusterna, betydligt lägre.

Till skillnad från aluminiummotorer kräver inte IE3-motorer med kopparrotor en ökad mängd järn, eller endast en måttlig ökning. Men liksom valet av alternativa material såsom koppar, kan även andra åtgärder vidtas. Dessa omfattar användningen av bladlamineringsmaterial med lägre kärnförluster, större ledande tvärsnitt i lindningen, flux-optimerade lindningar och mindre lindningshuvuden. Ytterligare ökningar i effektivitet kan uppnås med permanentmagnetmotorer och drift med frekvenspmriktare (synkronmotor-principen).

Bildtext:
Genom att använda koppar istället för aluminium, reduceras rotorförlusten i IE3-motorerna betydligt.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare