www.tillverkning-sverige.com
REDEX

ANDANTEX utrustar marknadens mest innovativa produktionsmaskiner för etiketter

ETI Converting Equipment är ett företag som specialiserat sig på design av maskiner för produktion av självhäftande etikettsutrustning och tryckpressar.

ANDANTEX utrustar marknadens mest innovativa produktionsmaskiner för etiketter
Nyligen skapade ETI Converting Equipment en revolutionerande process för att ansöka om behandling av råvaran, vilket ger större kapacitet hos bläck, lim eller annan bestrykning. Resultat blev att tryckaren nu kan köpa in obehandlad film till ett mycket billigare pris och göra betydande besparingar i etikettstillverkningen. Inom denna process erbjuder ANDANTEX USA lösningar som marknadsförs av MEROBEL (REDEX ANDANTEX-gruppen), världsledande inom banspänningskontroll.

François Bayzelon, vd hos ETI, förklarar:

- Vår teknologi ger tryckarna möjlighet att fullt ut producera sina självhäftande etiketter, samtidigt som de tjänar mellan 30–70 procent på råvarupriset.

Förtjänsten är storskalig, investeringen betalar sig under kortare tid än ett år och resultatet är en succé. Det första COHESIO-systemet presenterades vid LabelExpo år 2000. Sedan dess har fler än 70 klisterspännor sålts, och varje år ökar försäljningen - enbart under 2008 med hela 20 stycken.

ETIs senaste förbehandlade grundmaterial kallas ETI Corona Plasma Optimum, eller vanligare ETI-CPO. Det appliceras under kontrollerade förhållanden i en inhägnad med trögflytande gas. Den sänder en koronaurladdning till ytan på en film (PP, BOPP eller PET), som gör att ytans energi ökar och ordnar för utmärkt fukttillgänglighet och ypperlig vidhäftning av limmet, bläcket eller annan ytbeläggning. ETI-CPO-systemet kan användas med COHESIO eller på den rotationspress som trycker framsidan före applicering av limmet.

Denna teknologi som ligger i framkant fordrar en perfekt banspänningskontroll.

- Banspänningskontrollen är nödvändig oavsett vilken sektor som är inblandad i överföringsdelen. För oss är det ännu mer riskfyllt, eftersom filmerna är mycket tunna (15 till 20 µm). Vi använder matningshastigheter på 120 m/minuten. Pappersbanorna kan sedan sträckas 40 mm. Utan en bra spänningskontroll kan inte registret kontrolleras perfekt och det är då omöjligt att implementera vårt system. Det valda systemet blir strategiskt. Vi har analyserat alla möjliga förslag på marknaden och valt MEROBEL, helt enkelt därför att de är bäst. Teknisk assistens spelar även en avgörande roll. MEROBELs produkter är monterade på all vår utrustning, COHESIO eller METRONOME. ANDANTEX USA har sedan bolagets grundande varit framsynta nog att tro på dess potential, säger François Bayzelon.

MEROBELs system för banspänningskontroll består huvudsakligen av två kompletterande ingredienser: EMP-bromsar och de digitala kontrollerna DGT300.

EMP-bromsar tillämpar ett övervakat åtdragningsmoment till pappersbanans axel för att behålla en konstant spänning under lindning och avlindning.

EMPs teknologi är både extremt pålitlig (mycket lång tid för fritt underhåll) och ofta enklare att integrera än friktionssystem, och mer ekonomisk och mycket lättare för användare att övervaka än motor & drivsystem.

- Den mest anmärkningsvärda skillnaden är driftsäkerheten, förklarar François Bayzelon.

Denna driftsäkerhet är resultat från åtskilliga teknologiska förbättringar: innovation av ytbehandling, särskilt sammansatt till gränsen för hållbarhet, det specifikt utvalda stålet har en blandning av optimalt magnetiska egenskaper, kullagren är effektivt utvecklade för att kunna motstå höga temperaturer. Dessutom tillåter ANDANTEX USAs experter design-teamet att noggrant simulera maskinernas arbetsformer och således välja det kylsystem som passar det komplexa utförandet (kylflänsar, axiell och radiell ventilation eller vattenkylningssystem). Resterande reaktionskraft har drastiskt reducerats och magnetiska strömkretsar har optimerats för att öka det rätlinjiga arbetsområdet. EMP-bromsar och krokar är rena. Designen gör att tätningen mot utsidan blir felfri, och naturligtvis är denna teknologi kvalificerad att användas i miljöer där damm är förbjudet (exempelvis mat och läkemedelsindustrin).

De digitala manöverdonen DGT300 har jobb-designats för konverterings- och etikettshantverk. De reglerar banspänningar oavsett hinder: produkters tänjbarhet, tröga spolar, cykliskt arbete, stora variationer på tjocklek etc. Deras omfattande universella möjligheter garanterar kontrollen i öppen loop, liksom regleringsprogram i stängd loop, vilket är fallet med ETI dit ANDANTEX USA även levererar belastningsceller. MEROBELs lösningar är inblandade i all utrustning som är tillverkad av ETI, såsom lindnings- och avlindningsstationer samt mellanliggande spänningsstationer. Genom ett användarvänligt Windows PC gränssnitt eller frontplattans tangentbord, erkänner DGT300-definitionen alla efterfrågade systemparametrar för att starta upp banspänningens kontrollsystem: nödstopp motsvarande stelningspunkten, mjukstart, frihjul och spärrsätt, koefficient kona och nonstop-byte av den rörliga pappersrullen. Ett antal funktionsförbättrande regler finns också tillgängliga, som variabla PID-koefficienter, öppen loop och stängd loop, tröghetskompensation, liksom en speciell algoritm som är användbar med motorer. Denna familj av digitala reglage, jämförbara med de vanliga givareteknologierna, antingen sensorer för ultraljud eller alla typer av läges- och kraftsensorer, påvisar fördelarna av inblandingen av en mycket enkel kalibreringstyp eftersom den är helt digital. Fjärrunderhåll och felsökning av MEROBELs team finns också tillgängliga.

- Vi får en noggrannhet på 0.1 mm. Fördelen med Merobels lösning, i relation till ett fast elektroniskt system, är att vi bibehåller bättre kontroll av processen, avslutar François Bayzelon.

ETI är ett kanadensiskt bolag med en omsättning som är världstäckande: 25 % i Nordamerika, 25 % i Europa och 50 % i den återstående världen. ETI verkar i 25 länder och driver två produktionsanläggningar, vart och ett med 50 personer anställda: det ena i Boucherville i Québec och det andra i Shanghai, Kina.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare