www.tillverkning-sverige.com
HMS Industrial Networks AB

Industriell Ethernet och trådlöst växer snabbt Industriella nätverks marknadsandelar 2017 enligt HMS

Tillväxten av industriell Ethernet och trådlöst påskyndas av det ökande behovet av uppkoppling av industriella enheter samt IIoT (Industrial Internet of Things). Detta är de viktigaste slutsatserna i HMS Industrial Networks årliga studie av den industriella nätverksmarknaden. Industriell Ethernet svarar nu för 46 % av marknaden (38 % föregående år). Trådlös teknik kommer också starkt och ligger nu på 6 % marknadsandel (tidigare 4 %). Tillsammans står nu industriell Ethernet och trådlöst för 52 % av marknaden, medan fältbussar är på 48 %.

Industriell Ethernet och trådlöst växer snabbt  Industriella nätverks marknadsandelar 2017 enligt HMS
Fältbuss kontra industriell Ethernet och trådlöst

HMS uppskattning för 2017 bygger på antalet nya installerade noder under 2016 inom fabriksautomation. Uppskattningen bygger på flera marknadsundersökningar och HMS egen försäljningsstatistik.

HMS Industrial Networks presenterar nu sin årliga analys av den industriella nätverksmarknaden, vilken fokuserar på nya installerade noder inom fabriksautomation globalt. I egenskap av oberoende leverantör av produkter och tjänster för industriell kommunikation och IoT har HMS en betydande insikt i den industriella nätverksmarknaden. Här är några av de trender som de ser inom industriell kommunikation under 2017.

IIoT ökar tillväxten för industriell Ethernet

Enligt HMS växer industriell Ethernet snabbare än tidigare år med en tillväxt på 22 %. Industriell Ethernet utgör nu 46 % av den globala marknaden jämfört med 38 % förra året. EtherNet/IP och PROFINET ligger på första plats, där PROFINET dominerar i Centraleuropa och EtherNet/IP är ledande i Nordamerika. På uppgång globalt är EtherCAT, Modbus-TCP och Ethernet POWERLINK .
"Vi ser definitivt en accelererad övergång till olika industriella Ethernet-nätverk när det gäller nya installerade noder", säger Anders Hansson, Marketing Director på HMS. "Övergången till industriell Ethernet drivs av behovet av hög prestanda, integration mellan fabriksanläggningar och IT-system samt IIoT i allmänhet."

Trådlöst omdefinierar nätverksbilden

Trådlös teknik växer snabbt med 32 % och står nu för 6 % av den totala marknaden. Inom trådlöst är WLAN den mest populära tekniken, följt av Bluetooth. "Trådlöst används allt oftare av maskinbyggare för att förverkliga innovativa automationsarkitekturer och nya lösningar för uppkoppling och kontroll, inklusive BYOD-lösningar (Bring Your Own Device) via surfplattor eller smartphones", säger Anders Hansson.


Fältbuss växer fortfarande, men tillväxten saktar av


Fältbussar är fortfarande den mest använda typen av nätverk med 48 % av marknaden. Fältbussar växer fortfarande eftersom många användare efterfrågar traditionell enkelhet och tillförlitlighet, vilket erbjuds av fältbussar. Men tillväxttakten för fältbussar saktar av, för närvarande cirka 4 % jämfört med 7 % förra året. Den dominerande fältbussen är PROFIBUS med 14 % av den totala världsmarknaden, följt av Modbus-RTU och CC-Link, båda på 6 %.

Regionala fakta

I Europa och Mellanöstern är PROFIBUS fortfarande det ledande nätverket medan PROFINET har den snabbaste tillväxttakten. På väg upp är EtherCAT, Modbus-TCP och Ethernet POWERLINK .

Den amerikanska marknaden domineras av CIP-nätverk där EtherNet/IP har gått förbi DeviceNet i termer av marknadsandelar.
I Asien är en fragmenterad nätverksmarknad mycket påtaglig. Inget nätverk framstår som verkligt marknadsledande, men PROFIBUS, PROFINET, EtherNet/IP, Modbus och CC-Link används i stor utsträckning. EtherCAT fortsätter att etablera sig som ett betydande nätverk och CC-Link IE Field vinner också mark.

Fler och fler enheter kopplas upp

"De redovisade siffrorna representerar vår samlade åsikt, med beaktande av insikter från kollegor i branschen, vår egna försäljningsstatistik och helhetsintryck av marknaden", säger Anders Hansson. "Det är intressant att se att industriell Ethernet och trådlöst nu tillsammans svarar för mer än hälften av marknaden på 52 %, jämfört med fältbussar på 48 %. Framgången för en rad industriella Ethernet-nätverk och en växande trådlös teknik bekräftar att nätverksmarknaden fortfarande är fragmenterad, eftersom användarna fortsätter att efterfråga anslutning till en mängd olika fältbussar, industriella Ethernet- och trådlösa nätverk. Sammantaget blir industriella enheter alltmer uppkopplade och får draghjälp av trender som IIoT och Industri 4.0. Från vår synvinkel är vi väl lämpade att växa med dessa trender, eftersom HMS handlar om "Connecting Devices".

Industriell Ethernet och trådlöst växer snabbt
Industriella nätverks marknadsandelar 2017 enligt HMS
Anders Hansson, Marketing Director, HMS Industrial Networks

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare