www.tillverkning-sverige.com
NSK

Lagerfettet H3G från NSK är 100 % livsmedelsbaserat

NSK har utvecklat världens första smörjmedel som till 100 % härrör från ingredienser med livsmedelskvalitet. Utvecklingen innebär ett genombrott för alla anläggningar där maskiner, produktionsutrustning eller enheter kommer i kontakt med livsmedel, läkemedel eller kosmetika. Dessutom är det nya H3G-fettet idealiskt för alla tillämpningar som passar smörjmedlets övriga fördelar såsom vattenbeständighet och lågt vridmoment.

Lagerfettet H3G från NSK är 100 % livsmedelsbaserat

Bild1.jpeg - NSK erbjuder nu världens första lagersmörjfett som bygger på ingredienser med 100 % livsmedelskvalitet

Typiska tillämpningar sträcker sig från livsmedelsmaskiner såsom shakers, påfyllare, centrifugalseparatorer, buteljeringsmaskiner och transportörer till läkemedel, kosmetika och medicinska processenheter, inklusive pumpar. Viktigt att nämna är att det miljövänliga fettet överensstämmer med de högsta internationella standarderna för säkerhet för produkter som kan komma i beröring med livsmedel.

NSK:s nya miljövänliga fett, som är petroleumfritt, överskrider normerna för smörjmedel som för närvarande används i stor utsträckning i sådana tillämpningar. Dessa smörjmedel är i allmänhet baserade på rapsolja och andra vegetabiliska oljor som innehåller många ingredienser som inte är livsmedelsbaserade. Sådana fetter kan också ha prestandabegränsningar, med lägre oxidativ stabilitet, vilket resulterar i smörj- och hållbarhetsproblem.

Som kontrast kan nämnas att NSK:s fett uteslutande framställs av livsmedelsbaserade ingredienser både vad gäller basolja samt förtjockningsmedel och tillsatser. Basoljan använder exempelvis vegetabilisk olja med livsmedelskvalitet för sin utmärkta värmetålighet, medan förtjockningsmedlet innehåller livsmedelstillsatser med egenskaper som ger bra basoljeretention.

Smörjmedlet är också berikat med livsmedelstillsatser som ytterligare förstärker hållbarheten hos basoljan. Tillsatserna ger också ett fett som erbjuder förbättrad oxidativ stabilitet och en tredjedel lägre friktionsförlust (vridmoment) än existerande jämförbara produkter. Ytterligare fördelar är mindre läckage och längre livslängd, även om det exponeras för vatten.

Ur ett miljöperspektiv är fettet naturligt nedbrytbart och ger inget giftigt avfall, vilket gör det fullt hållbart och inte förorenande.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare