www.tillverkning-sverige.com
Vattenfall News

VATTENFALL TAR JUKTANS PUMPKRAFTVERK TILL NÄSTA STEG

Förstudien om att ta Juktans pumpkraftverk i Västerbotten i drift igen har visat positiva resultat.

VATTENFALL TAR JUKTANS PUMPKRAFTVERK TILL NÄSTA STEG

Vattenkraften som står för drygt hälften av Sveriges elproduktion är mycket viktig för den gröna omställningen. Förstudien visar att en ombyggnad av Juktan till ett pumpkraftverk igen är både lönsam och teknisk möjligt. Juktan är ett av fyra pågående expansionsprojekt. Vattenfall vattenkraft har beslutat om 57 miljoner kronor till nästa steg, s.k. förprojektering, då t ex nya tillstånd söks och byggprojektet planeras i detalj.

– Resultaten är mycket lovande och om förutsättningarna håller framåt så är ett slutgiltigt investeringsbeslut planerat till 2027. Juktan kommer i så fall med sina 315 MW att bli Sveriges största pumpkraftverk, eller enkelt uttryckt en mycket viktig tillgång för elektrifieringen och för att möjliggöra fossilfrihet. Det blir i så fall ett av Sveriges enskilt största batterier, motsvarande 300 000 elbilar, som kan producera el när den behövs som mest, säger Johan Dasht, vd Vattenfall Vattenkraft AB.

En ombyggnad av Juktan är i linje med Vattenfalls strategi om att bidra till att möta den ökande efterfrågan på fossilfri el, vilket är en förutsättning för att uppnå klimatmålen.​ Samrådet är klart och samrådsredogörelsen är inskickad till Länsstyrelsen.

www.vattenfall.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare