www.tillverkning-sverige.com
Steute

steute Meditec på Medica

"Interoperabilitet" som aktuell trend inom teknik: två medicintekniska produkter - ett användargränssnitt

steute Meditec på Medica
Produktfoto: “MFS Mikroscope MED”

På årets Medica kommer steutes affärsområde Meditec att visa hur medicintekniska produkter och användargränssnitt kommer att vara uppkopplade i en nära framtid i ett OR-nät (Operating Room). Som exempel kan två medicintekniska produkter - en ultraljuds dissektor och ett kirurgiskt mikroskop - aktiveras genom en enda fotpedal.

Detta innebär att kontrollsystem i OR-nätet kommer att "samverka". Förutsättningen för detta är en gemensam kommunikationsstandard, som för närvarande utvecklas av 69 företag och forskningsinstitut inom projektet OR.NET. I egenskap av associerad OR.NET-partner är steute Meditec inblandad i skapandet av användargränssnittsprofiler för nätverkskompatibla medicintekniska produkter.

I det praktiska exemplet som visas i steutes monter fungerar såväl de två medicintekniska produkterna och användargränssnittet fullt ut, så att besökare kan bevittna fördelarna med interoperabilitet i realtid.

Det interoperabla användargränssnittet är baserat på fotpedalen som används för det kirurgiska mikroskopet (se bild). Förutom viktiga funktioner som zoom och fokus, är den utrustad med en joystick för finjustering av mikroskopet, samt ytterligare sex kontrollelement, vilket ger användaren kontroll över sammanlagt fjorton mikroskopfunktioner. Via en pekskärm kan samma system kopplas över för att styra ultraljudsdissektorn. Resultat: kontrollkomplexiteten reduceras avsevärt och kirurgen, som omväxlande använder dissektorn och mikroskopet, behöver inte hålla på med att justera mellan två olika användargränssnitt.

steute Meditec på Medica: Hall 11, monter J 39

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare