www.tillverkning-sverige.com
NSK

Intervju med Michael Preinerstorfer, NSK Europe NSK Europe ökar fokus på nischmarknader

Michael Preinerstorfer, ingenjör och VD för NSK:s European Industrial Business Unit – EIBU, redogör för sina planer på att göra NSK till marknadsledare på 15 till 20 nischmarknader i Europa. I denna öppenhjärtiga intervju berättar han också om vilka förändringar som väntas för kunder, medarbetare och produkter.

Intervju med Michael Preinerstorfer, NSK Europe  NSK Europe ökar fokus på nischmarknader
Herr Preinerstorfer, beskriv den organisatoriska strukturen fram till idag?
Vår organisation är uppbyggd för att tillgodose behoven på tre kärnsegment i cirka 50 länder: OEM-sektorn, eftermarknadsektorn och elektrisk sektor. Inom OEM-sektorn täcker vi områden som innehåller pumpar och kompressorer, vindkraftverk, verktygsmaskiner, järnvägsteknik, jordbruk samt gruv- och stålindustrin. Varje enskild sektor samordnas av en sektorchef som utses på regional basis.

Varför finns det ett behov av att förändra denna struktur?
För att betjäna våra kunder på ett mer målinriktat och individuellt sätt så vill vi optimera våra tjänster ännu mer. Med detta i åtanke har vi utarbetat en ny strategi som kallas ”select and focus”, som kommer att användas för att definiera 15-20 nischmarknader, till exempel valsverk eller petrokemi, där vi har möjlighet att leverera speciella mervärden för kunder tack vare vår erfarenhet och know-how. Detta ger oss möjlighet att snabbare generera betydligt fler kundspecifika lösningar med hjälp av våra befintliga standardprodukter, och samtidigt utveckla en skräddarsydd produktstrategi för varje nisch.

Kommer strukturen på organisationen i olika länder att förändras?
Ja, dessa kommer att ersättas av organisationer för tre regioner: Centraleuropa, Västeuropa och tillväxtmarknader. I framtiden kommer varje region att betjäna slutkunder och återförsäljare separat. Jag tror att tillväxtmarknader, som omfattar Östeuropa, Ryssland, Turkiet, södra Asien och Afrika, erbjuder särskild potential eftersom vi redan har en bra marknadsposition inom dessa områden.

Vad kommer att förändras för eftermarknaden?
Denna kommer att delas upp i två delar: den industriella eftermarknaden och fordonseftermarknaden. Nyckelkundshanteringen för industriella eftermarknaden stärks samtidigt som MRO- (underhåll, reparation och översyn) och NSK:s AIP-team (Added Value Programme) utvidgas. När det gäller fordonsindustrins eftermarknad har vi för avsikt att generera betydande försäljningstillväxt de närmaste åren med införandet av ett nytt marknadsföringskoncept.

NSK Europe utökar AIP med eftermarknadstillbehör. Är dessa tillgängliga nu?
Vi har redan 15 utbildade driftsövervakningsexperter på den industriella eftermarknaden, vilka kan stödja kunder i händelse av problem. I slutet av 2015 kommer vi att erbjuda verktyg för montering och borttagande av lager, tillsammans med laserverktyg som hjälper till vid inriktning av axlar och remskivor.

Vilken inverkan kommer den nya strukturen att ha på AIP?
AIP är ett etablerat och beprövat verktyg som hittills inneburit ett hållbart och framgångsrikt NSK-stöd till alla sektorer, så att kunderna kan spara någonstans från 50.000 € till mer än 1 miljon € per år. I framtiden kommer samråd med kunder att vara mycket mer fokuserat eftersom vi har potential att erbjuda vår expertis mer effektivt inom 15 till 20 identifierade nischer. Naturligtvis kommer AIP att fortsätta inom alla andra områden.

Vilka förändringar planeras för OEM-sektorn?
Tidigare så ansvarade OEM-sektorn för OEM-kunder, medan distributionsexperter på eftermarknaden tog hand om MRO. Framöver kommer en särskild sektorchef att säkerställa ett enhetligt stöd för MRO-, OEM- och AIP-projekt. Denna specialist kommer att erbjuda omfattande branschkunnande som kommer att vidarebefordras till teknikerteamet. Som en följd av detta kommer vi att kunna utveckla skräddarsydda kundlösningar.

Hur kommer viktiga kunder att hanteras i framtiden?
Planen är att genomföra ett mycket sektorsinriktat förfarande där en account manager blir Europa-kontakt och kommer att ha ansvar för nyckelkunder över nationsgränserna – vilket helt följer principen ”one-face-to-the-customer”.

Kommer utbildningsprogram för slutanvändare också att utökas?
Ja, femton utbildningscentra etableras i Europa. År 2017 kommer NSK att kunna utbilda 10.000 användare per år. Vi kommer att ägna särskild uppmärksamhet åt tillväxtmarknader där det finns särskilda krav på utbildning. Engagemang på praktisk nivå med våra produkter bidrar till att knyta kunderna ännu närmare NSK:s varumärke.

Vilka industriella sektorer i Europa erbjuder mest löften för framtiden?
Som marknadsledare i Europa har NSK redan en stark position inom vindturbinväxellådor, där våra ansträngningar kommer att intensifieras. Det finns också potential i området järnvägsteknik. Här är NSK ledande på den japanska marknaden och denna kompetens överförs nu till Europa, där tåg för närvarande genomgår fälttester på hastigheter upp till 320 km/tim hos SNCF, den franska järnvägsoperatören. Medicinsk teknik har också en ljus framtid, särskilt dentalsektorn, där NSK:s miniatyrborrlager på 3 mm diameter kan rotera med hastigheter på upp till 40.000 rpm.

När kommer den nya strukturen att vara på plats?
Allt kommer att vara på plats i slutet av 2015, redo att sammanfalla med vårt hundraårsfirande nästa år. Med den nya strukturen på plats kommer EIBU att vara väl positionerat för att bidra till att uppnå målet för 2016, vilket fastställts av NSK:s ordförande Norio Otsuka och som uppgår till € 7 miljarder.

Profil
Michael Preinerstorfer, som föddes i Österrike 1970, studerade metallurgi vid universitetet i Leoben, nära Graz, innan han började arbeta på IMI Group 1998. På bara några år avancerade Michael Preinerstorfer från försäljningschef till ledande befattning. Innan han kom till NSK var han verkställande direktör för IMI Hydronic Engineering Deutschland GmbH (tidigare TA Heimeier GmbH) i Erwitte, Tyskland.

Bildtext:
Michael Preinerstorfer, VD för NSK:s EIBU: ”Vår nya strategi är ”select and focus”. Vi kommer att definiera 15 till 20 nischer där vi har möjlighet att leverera speciellt mervärde till kunderna tack vare vår erfarenhet och know-how”.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare