www.tillverkning-sverige.com
Teledyne FLIR

Teledyne FLIR-kameror hjälpte till att rädda liv i Stockholmsbrand

Brandman är ett extremt farligt och krävande yrke, både fysiskt och psykiskt. Men det finns hjälp till hands: Teledyne FLIR har utformat sin K-serie av professionella men ändå prisvärda värmekameror för att hjälpa brandmän att navigera genom rökiga miljöer och samtidigt söka efter varma områden och mäta temperaturen på distans. Kåren på Solna brandstation i Stockholm, Sverige, är ett exempel på där användningen av en FLIR kamera, K-serien, nyligen hjälpte en av kårens rökdykare att rädda fyra liv vid en brand i stadskärnan.

Teledyne FLIR-kameror hjälpte till att rädda liv i Stockholmsbrand
Storstockholms brandförsvar täcker 10 kommuner i Stockholmsområdet, inklusive Solna som ligger precis norr om centrum. När en storbrand utbröt i stadskärnan nyligen svarade Solnas brandkår på larmet.

”Vi skickade två rökdykare, båda utrustade med FLIR-K-serie-kameror” förklarar Tomas Bellander, brandman och instruktör vid Solna brandstation, med 22 års erfarenhet. En rökdykare fick syn på en hiss, där dörrarna var lite öppna. På instinkt rörde han sig mot hissen och när han närmade sig visade hans FLIR-värmekamera vad som såg ut som en arm i dörröppningen. Det visade sig vara 4 personer i hissen, som alla kunde räddas tack vare rökdykaren och hans FLIR-kamera”.

Precis som alla brandstationer har Solna ett antal konventionella metoder och redskap för att bekämpa bränder och förlitar sig på FLIR värmekameror för att lokalisera bränder och peka ut om någon är instängd eller behöver hjälp. Även om det huvudsakliga användningsområdet för FLIR-kamerorna på Solna brandstation är rökdykning använder kåren även kamerorna som del av andra räddningsaktiviteter, exempelvis för att lokalisera personer på tågspår eller nära vatten.

”Det är mycket enklare än att använda sina egna ögon och en ficklampa”, säger brandman Simon Zettergren ”Vi kan snabbt se om det är några temperaturskillnader för att upptäcka mänsklig närvaro”.

Zettergren berättar att Solna brandstation har stor nytta av FLIR K55 värmekameror och att två varje bil är utrustad med två kameror. Laddning sker i bilarna.

”Normalt sett skickar vi ut rökdykarna i team om två; en med en slang och den andra med en FLIR K55”, förklarar han.

FLIR K55-kamerorna gör att Solna brandstation får bättre strategier för att bekämpa bränder, förbättrade möjligheter att ta sig fram genom rök och rädda liv. Kamerorna visar skarpa värmebilder på en ljus LCD-skärm, vilket hjälper Solnas brandkår att navigera bättre och snabbare kunna fatta viktiga beslut.

"Många tankar går genom huvudet när det brinner på riktigt", säger Bellander. "Du måste utföra din strategi samtidigt som du tar emot kommandon från räddningsledaren och gör realtidsbedömningar kring situationen, dessutom med begränsad sikt. Stressfaktorn är hög, så du måste lita på din utrustning och utbildning. Om du klarar det kommer resultatet troligen att bli positivt."

Här är videon: https://www.youtube.com/watch?v=uMnFfjZoJuA&ab_channel=TeledyneFLIR

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare