www.tillverkning-sverige.com
Southco

Guide till skåplås

Av Cindy Bart, global produktchef, Southco, Inc.

Guide till skåplås

Det krävs flera designbeslut innan ingenjörerna har bestämt hur ett skåp ska öppnas. Vissa beslut kring skåpens låsning är avgörande för applikationens funktionalitet, medan andra mer påverkar estetiken. Att välja lämpligt skåplås kan vara avgörande för om designen kommer att lyckas eller inte.

Alla skåpdörrar är inte lika, därför kanske inte samma typ av lås fungerar för alla applikationer. Det finns flera olika metoder för aktivering, såväl som hållaralternativ, vilket kan upplevas som förvirrande för en ingenjör som är obekant med alla tillgängliga alternativ.

Innan du som ingenjör avgör vilket lås som är bäst lämpat för din applikation och utforskar olika designalternativ kan en grundläggande förståelse för hur olika lås till skåpdörrar fungerar vara bra att ha.

VAD ÄR ETT SKÅPLÅS?
Enkelt uttryckt är ett skåplås utformat för att hålla en skåpdörr stängd och möjliggör för användaren att komma åt innehållet som finns i skåpet. Ett skåplås är en fästanordning som håller skåpdörren säkert på plats i en ram. Även om detta kan låta enkelt finns det en rad olika manövreringsmetoder för olika skåplås.

OLIKA TYPER AV SKÅPLÅS SOM INGENJÖRER BÖR KÄNNA TILL:
Vilken metod av aktivering som är att föredra beror på hur skåpet ska användas och om det kompletterar ytan estetiskt eller inte. Generellt sett kan en användare öppna ett skåplås genom att dra, trycka, vrida, skjuta eller lyfta på en spärr fysiskt. Vissa skåplås använder magneter, medan andra använder fjädrar. Att välja rätt skåplås beror på miljön skåpet ska användas i, användarnas behov med mera.

SYNLIGA ELLER DOLDA LÅS

Ingenjörer måste också avgöra om skåpets lås ska vara synligt på utsidan av skåpdörren eller inte. Ett synligt lås kommer att tala om för slutanvändaren hur man aktiverar låset för att öppna skåpdörren. Ett dolt lås, placerad bakom dörren, kan förbättra utseendet på skåpet och komplettera den industriella designen. Att dölja skåpets lås kan också ge en viss extra säkerhet, exempelvis genom att en oönskad användare inte är medveten om att det finns ett skåp bakom den yttre ytan.

MEKANISKA ELLER MAGNETISKA LÅS
Skåplås kan utformas antingen med magnetiska eller mekaniska krafter för att hålla ihop dörren med karmen. Vissa användare kanske gillar känslan av att öppna ett magnetiskt lås bättre kontra ett mekaniskt lås. Båda dessa låstyper erbjuder samma funktionalitet.

ICKE-LÅSANDE ELLER LÅSANDE LÅS
Många skåplås tillåter användaren att låsa skåpet efter att ha kommit innehållet. Vissa skåp kan innehålla värdefull information eller föremål som användaren vill skydda. Låsen kan öppnas med en nyckel eller ett unikt verktyg då användaren behöver komma åt skåpets innanmäte.

RÖR, DRAG, SKJUT, VÄND, DRA ELLER LYFT FÖR ATT ÖPPNA
Dessa skåplås ger alla samma funktionalitet – att komma in i skåpet. Den enda verkliga skillnaden är aktiveringsmetoden. Det finns flera sätt som en användare kan vilja öppna sitt skåp, beroende på en rad olika faktorer.

VAD ÄR ETT TOUCH-LÅS?
Ett touch-lås kan skapa ett handtagsfritt utseende på skåpet, samtidigt som det ger enkel åtkomst till innanmätet i skåpet. Ett touch-lås består antingen av enbart en låsmekanism eller en låsmekanism och ett slagstift. Touchlås kan döljas bakom en mängd olika skåpdörrstorlekar och tjocklekar och använda magnetiska eller mekaniska krafter för att hålla luckan stängd.

En fjäderbelastad dörröppningsfunktion låter användaren helt enkelt trycka på skåpdörren för att frigöra spärren och öppna luckan. Ett mekaniskt touch-lås använder spärrhake och fjäder. När kraft appliceras på spärrhaken kommer den att släppa och fjädermekanismen applicerar kraft på skåpdörren för att öppna den. För att låsa skåpdörren skjuter användaren helt enkelt igen dörren och säkrar spärrhaken på plats. Magnetiska touchlås använder sig av en magnet i änden av en fjäderbelastad kolv för att hålla dörren stängd. När användaren trycker på dörren öppnas den fjäderbelastade kolven och skjuter upp dörren. Användaren trycker sedan igen för att pressa ihop den fjäderbelastade kolven och sammanföra magneten med metalldörren eller en monterad plåt.

Att installera ett touchlås på en skåpdörr är relativt enkelt. Touch-låset installeras vanligtvis där det inte syns, på baksidan av skåpdörren eller på skåpets ram eller en hylla nära kanten, mittemot skåpets gångjärn. Användare kan vanligtvis installera touchlås själva.

VAD ÄR ETT TRYCKKNAPPLÅS?
Till skillnad från touchlås är tryckknappslåsen synliga från utsidan av skåpet. Användaren aktiverar låset genom att trycka på en knapp eller vrida på ett vred för att öppna skåpdörren. Tryckknappslåsen använder en fjäder för att hålla knappen eller vredet i låst läge. När den trycks in trycker knappen ihop fjädern som tvingar spärrhaken till urtaget. Genom att släppa knappen kan spärrhaken återgå till sitt låsta läge. En annan typ av tryckknappslås har ett vred som sitter i jämnhöjd med skåpets yta när det är låst. När knappen trycks in hoppar den ut och ger ett grepphandtag som kan dras eller vridas för att låsa upp. Ett annat alternativ är en knapp som är tydligt synlig på skåpets yta, med valfri dragflik som ger ytterligare hävstång för att hjälpa användare att öppna skåpdörren.

VAL AV SKÅPLÅS
För att välja lämpligt skåplås för sin tillämpning bör ingenjörerna använda följande urvalskriterier för att begränsa sitt beslut.

MATERIALVAL
Ingenjörer kan välja mellan en mängd olika låsmaterial, så som plast, stål och rostfritt stål. Miljöerna där skåpet kommer att användas avgör till stor del vilken materialtyp som behövs. Om låset ska fungera i en tillverkningsmiljö, skulle det kräva andra materialkrav än för ett skåp placerat i ett kök.

KRAV PÅ STYREKRAFT
Mängden kraft som krävs för att öppna en dörr kan också avgöra vilken typ av skåplås som ska används. Olika typer av skåplås kräver olika kraftnivåer för att komma i skåpet. Materialet som väljs kan spela en roll för vilken styrkekraft som kommer krävas för att öppna skåpdörren.

SKÅPDÖRRENS TJOCKLEK
Ett tydligt avgörande krav för ett skåplås är tjockleken på skåpluckan. Om skåpluckan är för tjock eller för tunn för att hålla en viss typ av lås är det inte ett idealiskt val för just den applikationen. Att ta reda på skåpluckans tjocklek innan du väljer en låslösning kan hjälpa ingenjörer att undvika att göra ändringar senare i processen.

AKTUERINGSMETOD
En begränsande egenskap hos ett skåplås är metoden för aktivering. Ingenjörer bör noggrant undersöka slutanvändarens unika behov och vilken metod som är bäst lämpad för deras miljö. Exempelvis kanske inte en användare som bär handskar hela dagen kan öppna vissa typer av lås. Ingenjörer kan välja bland skåplåsalternativ som låter användare trycka, dra, lyfta, vända eller skjuta för att komma åt det som finns i skåpet.

SÄKERHET
Att kunna hålla innehållet i skåpet säkert kan också vara ett designproblem för ingenjörer. Skåp som ska innehålla värdefulla föremål och känsliga dokument kan kräva en viss typ av låssystem med möjlighet att låsa in föremålen. Lås- och nyckelsystem kan integreras i skåpet för att säkra innehållet. Vissa skåplås kan endast öppnas med en speciell nyckel eller ett specialutformat verktyg. Att

Att sätta in ett låsbart system kan säkerställa att skåpet endast nås av behöriga användare. Dolda skåplås kan också användas för applikationer där lägre säkerhetsnivåer är acceptabla.

Vill du lära dig mer om design och val av skåplås?Kontakta Southcoför mer information om hur man integrerar lämpliga skåplås för din applikation. Våra ingenjörer kan hjälpa dig välja rätt lösning eller designa en skräddarsydd skåpspärr för att passa dina behov.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare