www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK-lager sparar 96.000 € åt livsmedelsproducent

Det är inte bara irriterande utan också mycket dyrbart när en kontinuerlig tillverkningsprocess måste avbrytas på grund av lagerhaverier. För en stor producent av fiskprodukter ledde upprepade lagerhaverier på en värmeväxlarenhet till att NSK kunde erbjuda enorma årliga besparingar genom att installera bättre lagerteknik.

NSK-lager sparar 96.000 € åt livsmedelsproducent
Ytskrapade värmeväxlare (SSHE - Scraped Surface Heat Exchanger) är utformade för att fungera som en del av en kontinuerlig process. Nedsmutsning av värmeväxlaren innebär en minskning av dess värmeöverföringseffektivitet och därför används interna roterande skrapor för att ta bort material men också för att blanda produkten.

NSK:s erfarna tekniker erbjuder tjänster för att undersöka omständigheterna kring ett lagerhaveri med målet att förbättra tillförlitlighet och effektivitet. Added Value-programmet, AIP, syftar till att hjälpa produktions- och underhållsansvariga att förstå orsakerna bakom lagerhaverier och vilka åtgärder som kan vidtas för att förbättra situationen.

I detta fall använde tillverkaren av fiskprodukter fem värmeväxlarenheter och hade tolv lagerhaverier varje år. Bortsett från underhållskostnaderna för att reparera värmeväxlaren varje gång förlorades fem timmar av produktionstiden vilket fick produktionschefen att kontakta NSK.

NSK-lager sparar 96.000 € åt livsmedelsproducent
Tekniker från NSK undersökte problemet och genomförde en lagerfelsanalys som visade att både vatten och hårda partiklar förorenat lagret och orsakat en nedbrytning av smörjmedlet. Med tanke på tillämpning och processkrav föreslog NSK en test med företagets MO-spårkullager (Molded-Oil™).

Molded-Oil™ -teknik har utvecklats av NSK för att kraftigt förbättra tillförlitlighetsprestanda för lager genom underhållsfri drift. Molded-Oil™ Bearings smörjs med NSK:s egna oljeimpregnerade material - Molded-Oil™ - som består av smörjolja och polyolefinharts som har en affinitet för olja. Smörjolja som långsamt sipprar från detta material ger gott om smörjning åt lagret under lång tid. Även om liknande konstruktioner används av andra lagertillverkare erbjuder NSK ett smörjinnehåll på mer än 50 % olja i volym, vilket är betydligt mer än konkurrenterna för närvarande kan erbjuda.

Försöksperioden löpte på mer än tre år utan att lagret visade några tecken på att behöva bytas ut. Genomförandet av försökslagret var mer än tillräckligt bevis för att produktionschefen ville att NSK-lösningen skulle installeras i alla fem värmeväxlare.

De årliga besparingar som gjorts som en följd av att använda NSK:s Molded-Oil™-lager var betydande. Genom att minska produktionsbortfallet kunde bolaget spara mer än € 96.000.

NSK erbjuder sin Molded-Oil™-teknik på standardspårkullager, sfäriska rullager och koniska rullager med innerdiametrar upp till 110 mm. För tillämpningar i korrosiva miljöer eller för exponering i tvättanläggningar kan lagren tillverkas av rostfritt stål.

NSK:s Added Value-program, AIP, syftar till att förbättra effektiviteten och minska frekvensen av haverier som beror på lagerhaveri. Genom att implementera detta omfattande program kan kunder som ovanstående räkna med att förbättra både lönsamhet och konkurrenskraft.
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare