www.tillverkning-sverige.com
Vattenfall News

VATTENFALL TAR VIKTIGA STEG FÖR NY KÄRNKRAFT VID RINGHALS

Vattenfall startade i juni 2022 en förstudie kring små modulära reaktorer (SMR) i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Som en del av förstudien tar Vattenfall nu ett antal viktiga steg med ambitionen att ha den första reaktorn i drift i början av 2030-talet.

VATTENFALL TAR VIKTIGA STEG FÖR NY KÄRNKRAFT VID RINGHALS

Syftet med den pågående förstudien är att undersöka de kommersiella, legala och tekniska förutsättningarna för att bygga minst två nya SMR i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Kontakter med potentiella leverantörer av SMR-teknik har initierats och inom kort påbörjas fältstudier och markundersökningar kring Ringhals.

Förstudien beräknas vara klar till årsskiftet 2023-2024 och är en central del i Vattenfalls beslutsunderlag för tillståndsansökan hos Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen för att bygga nya kärnkraftreaktorer.

Förutom förstudien om nya SMR vid Ringhals fortsätter Vattenfall att investera i de befintliga fem kärnkraftreaktorerna vid Ringhals och Forsmark som normalt producerar mer än 40 TWh el årligen. Vid reaktorn Forsmark 1 pågår en effekthöjning på 100 MW och för reaktorn Forsmark 3 pågår en utredning för effekthöjning om som mest 250 MW som kan ge ett värdefullt tillskott av planerbar fossilfri elproduktion.

www.vattenfall.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare