www.tillverkning-sverige.com
Seco Tools

Därför vill Seco anställa fler kvinnliga ingenjörer

Ingenjörsyrket har länge varit mansdominerat, men Seco uppmuntrar jämställdhet mellan könen. ”Det här är en fantastisk karriärmöjlighet, oavsett kön”, säger Zoe Wood, HR Manager på Seco UK.


Det finns inte tillräckligt många kvinnor inom ingenjörsyrket. Det har setts som ett smutsigt jobb som passar bäst för män, medan de kvinnor som kanske har varit intresserade har känt att de måste kämpa mot fördomar för att lyckas inom yrket.

Men Seco är fast beslutna att utmana de fördomarna.

Mansdominansen inom ingenjörsyrket håller långsamt på att avta. Digitaliseringen har gjort att mycket av arbetet nu sker online med design- och tillverkningsprogramvara. I takt med att sociala attityder utvecklas söker sig fler kvinnor till ingenjörsyrken.

”Vi vet att det här är en fantastisk karriärmöjlighet för alla, oavsett kön”, säger Zoe Wood, HR Manager på Seco UK. Tillsammans med HR-kollegor i Storbritannien och världen över arbetar Zoe för att uppmuntra jämställdhet inom företaget.

”Vi uppmuntrar och bör försöka uppmuntra fler unga kvinnor att komma in i branschen, eftersom vi behöver fler olika perspektiv. Kvinnor har ofta ett annat sätt att se på problem och komma på alternativa lösningar”, förklarar hon.

Seco strävar efter jämställdhet mellan könen
Secos starka engagemang när det gäller jämställdhet mellan könen inom ingenjörsyrket syns bland annat i det globala Female Talent Program. Företaget har även undertecknat FN:s mål för hållbar utveckling. Mål nummer fem är att ”uppnå jämställdhet mellan könen och stärka alla kvinnor och tjejer”.

”Jag är stolt över att Seco skrev under jämställdhetsmålet. Det är betydelsefullt för oss att göra det här åtagandet och klargöra att det är viktigt för oss”, säger Zoe.

På senare år har Seco UK dessutom arbetat med lokala skolor, exempelvis en flickskola nära huvudkontoret i Alcester i England.

”Möjligheter till arbetslivserfarenhet hos oss gjorde att lärare började se det här som ett intressant alternativ för tjejer”, förklarar Zoe. ”Våra ingenjörer såg fler tjejer som ville få arbetslivserfarenheten och tipsade sina vänner och sin familj.”

Under sina tio år på Seco har Zoe sett att antalet kvinnliga ingenjörer gradvis har ökat. Två av dessa kvinnliga ingenjörer är Aisha Mustafa och Georgia McInerney. Här är deras berättelser:

Aishas berättelse
Ingenjörslärlingen Aisha Mustafa pendlar mer än en timme åt varje håll till och från Seco, men gör det mer än gärna för sitt drömjobb. Att praktiken blev försenad på grund av pandemin avskräckte henne inte.

”Jag gillade arkitektur, men jag ville inte gå på universitet. Ingenjörskonst är ganska likt arkitektur, men då kunde jag göra praktik istället. Jag har aldrig störts av det faktum att jag är en tjej i en mansdominerad bransch. Det ger mig bara mer motivation att bevisa att jag är lika bra som dem och kan göra samma saker som de gör, oavsett om det är att smutsa ner mig eller jobba på kontor, säger Aisha.

”Jag ser mig själv jobba på Seco under en lång tid, eftersom företaget har mycket att erbjuda, i och med det stöd de ger, och hur de utvecklar människor. När jag blev intervjuad kände jag aldrig att det var någon nackdel att vara tjej eller se ut och klä sig på ett visst sätt. Alla har välkomnat mig och behandlat mig rättvist från första början.”

Georgias berättelse
Georgia McInerney gick lärlingsprogrammet på Seco UK mellan 2017 och 2021. Sedan dess har hon arbetat som ingenjörstekniker och nu är hon utvecklingsingenjör. Men om hon hade lyssnat på de råd hon fick i skolan hade Georgia kanske inte börjat på Seco över huvud taget.

”Min 'Head of Year' försökte avråda mig från att gå ingenjörskursen eftersom jag skulle ha varit den enda tjejen, och hon sa att jag inte skulle trivas i en sådan mansdominerad miljö”, förklarar hon. Men hennes pappa har varit ingenjör hela sitt liv, och Georgia lät sig inte övertalas.

”Mina föräldrar har alltid stöttat mig, och jag var fast besluten att följa min dröm”, säger hon.

Georgia var mycket riktigt den enda tjejen på kursen, och sedan den enda tjejen på högskolan Midlands Group Training Services, men hon tror att det är bra för hennes framtida karriär.

”Faktum är att ingenjörsyrket idag är mansdominerat, så ju tidigare jag insåg och kände mig bekväm i den miljön, desto bättre var det för mig. Jag ångrar inte för ett ögonblick mitt val. Jag gillar verkligen det jag gör.”

"Var modig och ta för dig”
Zoe Wood är själv mamma till en tonårstjej och brinner därmed för lika karriärmöjligheter. Hon välkomnar de förändringar som sker inom Seco och samhället i stort, men känner att det skulle kunna gå snabbare.

”Nu får vi många fler ansökningar från tjejer, och jag är så glad att kunna säga att det är runt hälften. Vi har haft tre manliga och tre kvinnliga lärlingar som har gått programmet under de senaste åren”, säger hon.

”Men det går fortfarande långsammare än vi vill. Det är en sådan sak som man vet kommer ta tid. Vi har kontakt med skolbarn i 13-årsåldern, så vi vet att de inte kommer till oss förrän de är minst 16 eller 17 år gamla. Men vi sår frön hos dem, deras föräldrar och hos deras kompisar, så att de inte blir avskräckta.”

Det här är Zoes budskap till unga tjejer och personer från olika könsgrupper som är intresserade av att jobba på Seco:

”Var modig och ta för dig. Det spelar ingen roll om du har kjol eller byxor, långt hår, mohawk eller snaggat hår. Om du brinner för teknik vill vi att du ska vara en del av vår framtid. Kom och inspirera nästa generations ingenjörer att tänka annorlunda.”


Därför vill Seco anställa fler kvinnliga ingenjörer
Från vänster till höger: Secos medarbetare Zoe Wood, Georgia McInerney och Aisha Mustafa.


  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare