www.tillverkning-sverige.com
Vattenfall News

VATTENFALL ATT INVESTERA I TÜTZPATZ SOLARPARK PÅ 76 MEGAWATTS I TYSKLAND

Baserat i Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland, kombinerar projektet 76 MW solpaneler med jordbruksmark. Projektet kommer att genomföras utan statligt stöd.

VATTENFALL ATT INVESTERA I TÜTZPATZ SOLARPARK PÅ 76 MEGAWATTS I TYSKLAND

Solceller är idag den mest fördelaktiga tekniken inom förnybar energi och solenergi har en hög acceptans bland allmänheten. Men kritiker mot markmonterade solceller fruktar dock att utbyggnaden kan ske på bekostnad av jordbruksmark som används för livsmedelsproduktion. En bidragande faktor till att lösa denna konkurrenssituation är den förhållandevis unga tekniken agrivoltaik, som kan förena jordbruksodling och solceller.

Målet med projektet i Tützpatz är att kombinera modultyper på olika stativsystem med lämpliga metoder för jordbruksanvändning på en yta av 95 hektar och på så sätt samla ytterligare praktisk erfarenhet för framtida kommersiella projekt av detta slag. Byggstarten för Tützpatz ska enligt nuvarande planering ske under försommaren 2023.

Vattenfall testar redan konceptet med solceller i kombination med jordbruk i pilotprojektet ”Symbizon” i Nederländerna. Projektet kommer snart att inledas i närheten av staden Almere. Med en installerad effekt på 0,7 MW är det dock förhållandevis litet.
 
Experter uppskattar att det för närvarande finns omkring 20 mindre och medelstora agrivoltaiska projekt i Tyskland, där vart och ett har en effekt på mellan 1 och 10 megawatt.

www.vattenfall.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare