www.tillverkning-sverige.com
NSK

Stålplåtvalsverk minskar kostnader med hjälp av NSK-lager

En stor ståltillverkare har kunnat minska sina kostnader med 46 000 Euro genom att byta ut sina underhållskrävande lager på stålplåtvalsverket till NSKs Sealed-Clean-lager. Innan bytet krävdes dagliga underhållsrutiner på valsverkets öppna rullager för att säkerställa tillfredsställande smörjning. NSK analyserade problemen och föreslog ett byte till företagets avancerade och täta Sealed-Clean-lager, vilka är speciellt konstruerade för att användas i mycket smutsiga miljöer och ger 2,7 gånger längre livslängd än konventionella rullager.

Stålplåtvalsverk minskar kostnader med hjälp av NSK-lager
Järn- och stålindustrin är bland de mest krävande miljöer där kraftöverföringsutrustning förväntas fungera. Lagren som används på valsverk måste klara av en mängd extrema driftsförhållanden, bland annat höga temperaturvariationer, snabba och långsamma rotationshastigheter samt tunga laster. Dessutom förväntas de tåla exponering för fukt, frätande föroreningar och skadliga partiklar.

Hos just denna ståltillverkare var underhållsteknikerna tvungna att använda värdefull tid varje dag för att smörja valsverkets lager. Närvaron av NSKs ingenjörer, med sin långa erfarenhet av järn- och stålindustrin, innebar en förändring av teknik, nämligen implementering av ett lager med förbättrat tätningsskydd och bättre lagerstålsteknik. Genom NSKs Added Value Programme - AIP, kunde de övriga fördelarna med Sealed-Clean-serien ytterligare påvisas.

Lösningen fokuserade på införandet av fyra-raders, tätade koniska rullager på valsändarna i valsverket. Här förväntas de ge lång livslängd trots extrema driftsförhållanden såsom höga belastningar, svåra stötbelastningar och förekomsten av högtrycksvatten och avskalningsskräp. Men i jämförelse med konventionella täta rullager innebär den avancerade tätningstekniken som utvecklats av NSK att kunden kan dra fördel av både längre livslängd och större tillförlitlighet, samt möjlighet till högre lastkapacitet.

NSKs fyra-raders, tätade koniska rullager tillverkas av bolagets patenterade Super-TF lagerstål. Denna unika innovation härrör från NSKs forskning som hade som mål att lösa problemet med lagerlivslängden i förhållanden med förorenad eller otillräcklig smörjning - två stora anledningar till kort livslängd och tidigt lagerhaveri i valsverk.

Forskningen visade att lagerlivslängden under sådana förhållanden skulle kunna förbättras genom att ändra lagerstålets mikrostruktur, vilket ökar dess förmåga att koppla från spänningskoncentrationer på kanterna av försänkningarna. Mikrostrukturen, med en stor mängd kvarvarande austenit (kubisk tätpackad kristallstruktur) och hög hårdhet, kan leverera förlängd livslängd, även om det finns en otillräcklig oljefilm för att skydda lagrets ytor från skador.

I verkligheten ser man de bästa resultaten när både kvarvarande austenit och hårdhet ökas tillsammans, snarare än var för sig, vilket är fallet med super-TF stål. Jämfört med lager tillverkade av vanligt kolstål, visar tester att NSK-lager tillverkade av Super-TF har upp till 10 gånger större livslängd med förorenad smörjning och upp till dubbel livslängd där smörjmedlet är rent. I fall där otillräcklig smörjning råder har lager, som framställts av Super-TF, fortfarande mer än 5,5 gånger längre livslängd (i genomsnitt) än vanliga kolstålslager.

Ett viktigt inslag i NSKs senaste konstruktion av Sealed-Clean-lagren är införandet av hållarfläns inom tätningsutrymmet av lagret, vilket möjliggör användning av längre rullar. Dessutom är hållardiametern nu större för att rymma fler och större rullar utan negativ inverkan på hållarstyrka. Ur ett prestandaperspektiv höjer dessa förbättringar basbärighetskapaciteten med upp till 34 procent jämfört med NSKs konventionella valsändlager. Kort sagt motsvarar detta en längre livslängd på hela 2,7 gånger.

För stålproducenten innebar införandet av Sealed-Clean-lager från NSK en besparing på mer än 46.000 Euro tack vare elimineringen av dagliga underhållsåtgärder i kombination med kostnaderna för fett (och kostnaden för bortskaffande av använt fett). Utöver detta har även de miljömässiga kostnaderna för produktionen minskat betydligt.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare