www.tillverkning-sverige.com
NSK

Ökat mervärde för kunderna

Michael Preinerstorfer, nyligen utsedd till verkställande direktör för European Industrial Business Unit (EIBU) på NSK, förklarar hur han vill öka bolagets styrka genom ökat mervärde för kunderna. I själva verket så ger NSK:s AIP-Value Added program redan stora fördelar och besparingar hos kunder över hela världen, främst genom en satsning på 100 %-ig egen produktutveckling, omfattande tjänsteutbud och ett löfte om total kvalitet. Preinerstorfer betonar också betydelsen av nästa års 100-års jubileum, och avslöjar att bolagets omsättningsmål 2016 ligger på 7 miljarder euro.

Ökat mervärde för kunderna
Herr Preinerstorfer, varför valde ni att börja på NSK?
I mitt senaste jobb var jag i mest involverad i distribution. Jag insåg att jag saknade den direkta interaktionen med ledande industrikunder och sökte nya utmaningar. Jag visste att NSK skulle ge mig detta i överflöd. Helt klart är att NSK:s topp tre position på den globala marknaden också var mycket lockande, liksom möjligheten att kapitalisera på den enorma tillväxtpotentialen i företagets varumärke. Så, efter att ha sett NSK:s imponerande kundlista och träffat ett mycket professionellt team, bestämde jag mig för att anta utmaningen i augusti 2014.

Vilka är era mål?
Det är viktigt att vi ses av marknaden som leverantören med rykte om att leverera störst totalt värde. Enkelt uttryckt, våra kunder ska kunna sälja fler maskiner och utrustningar än sina konkurrenter genom att använda NSK-produkter. Som en följd av detta har vi redan identifierat nischer i Europa där vi riktar både teknik och vår marknadsledande kunskap. Verktygsmaskiner är ett bra exempel. Inom en snar framtid vill jag att vi ska vara förstahandsvalet för designers som vill utveckla nästa generation verktygsmaskiner.

Var kommer NSK att tillverka sina produkter?
Under årens lopp har vi arbetat hårt för att utveckla en mycket bred kundbas, och detta inkluderar att arbeta direkt med återförsäljare. Eftersom omkring 50 % av våra produkter kommer från utlandet tog NSK Europa för cirka tre år sedan beslutet att påskynda lokal produktion och förbättra våra distributions- och logistiksatsningar. Detta har bidragit till att ledtiden för dessa produkter minskat. Utöver det så har NSK:s lagerhållning för distributörer ökat med 20 procent under de senaste åtta månaderna, vilket har ökat tillgängligheten i betydande grad.

Så genom förbättrad logistik kan utomeuropeisk produktion bli en verklig företagsstyrka?
Exakt, eftersom vi hos våra kunder redan rankas före konkurrenterna när det gäller teknisk expertis och support - där vi är marknadsledande. Visst kan vi medge att vi i det förflutna haft problem med långa ledtider, vilket varit olyckligt. Nu har våra nya optimerade logistikprocesser bidragit till att förbättra denna situation och resultatet är att vi de senaste månaderna bevittnat en tillväxt på cirka 20 procent i vår distributionsverksamhet.

Vilka affärsområden prioriteras?
Som ett resultat av vår senaste tillväxt går det tydligt att se en enorm potential i industriell distribution. Dessutom har vi en ny distributionstjänst för fordonsindustrin, samtidigt som fokus på nischområden också är prioriterat. Naturligtvis kan våra kunder lita på att vi kommer att fortsätta att fokusera på att optimera vår leveranssäkerhet och liera oss med kunder för att utveckla innovativa produkter för nästa generation av maskiner och applikationer.

Kommer produktportföljen att öka?
Ja, absolut. Vi planerar för närvarande att införa Tools & Maintenance Services. Detta kommer dock inte att stressas fram, till stor del på grund av de mycket höga kvalitetskrav som verktygen förväntas möta. Vårt eftermarknadsutbud kommer också att utvidgas till att ge mer av en one-stop-shop för kunderna. Inom en snar framtid kommer detta att innefatta, exempelvis, tillhandahållande av verktyg för att installera och ta bort lager. Lasermätutrustning kommer också att göras tillgängliga för kunderna för att säkerställa korrekt axeluppriktning. Dessutom kommer vi att erbjuda konditionsövervakningstjänster, vilka ger proaktivt stöd för kunder om det uppstår problem. I slutändan så har NSK redan en unik marknadsposition med sin linjära och högprecisa teknik, och vi kommer att fortsätta att utnyttja denna potential. I själva verket är vi, för en sektor som verktygsmaskiner, världens enda tillverkare som erbjuder spindellager, kulskruvar och linjära styrningar från en och samma producent.

Vad är NSKs unika försäljningsargument när det gäller tjänster?
Vårt "Added Value" program - AIP - hjälper kunder att välja och använda rätt lager- och linjära produkter för den specifika tillämpningen. Med hjälp av AIP har NSK-kunder redan gjort besparingar på mellan 50.000 euro och mer än 1 miljon euro per år, vilket förstås motsvarar ett betydande mervärde. En redogörelse för alla skräddarsydda lösningar registreras och bevaras, med resultat som delas över hela NSK:s världsomspännande nätverk. Enligt min mening så visar vår framgång på detta område att vi ger en end-to-end service som sträcker sig från att direkt hjälpa OEM-kunder att tillverka bättre maskiner med våra produkter till att leverera reservdelar via eftermarknad och slutligen ge rådgivning genom AIP.

Vad är NSKs globala nätverk?
Vi har ett globalt FoU-nätverk som spänner över Kina, Japan, Singapore och USA. Det finns tusentals ingenjörer vid vårt huvudkontor i Japan med fokus på alla aspekter av lager och linjära produkter, samt på primära NSK-styrkor såsom tribologi, materialteknik, analysteknik och mekatronik. Även under min korta tid här kan jag se effekten av kunskapsutbyte inom företagets världsomspännande nätverk.

Existerar ett produktionsnätverk?
Det gör det - ett produktionsnätverk finns i Europa, och vår polska fabrik i Kielce fungerar som en uppströmsleverantör för andra fabriker. Det bör dock noteras att alla NSK-produkter tillverkas vid minst två fabriker för att skydda försörjningstryggheten runt om i världen.

År 2016 kommer det att vara 100 år sedan NSK bildades. Vad innebär detta för er och vilka mål har satts för att markera tillfället?
Ur intäktsperspektiv har vi satt upp ett mål om 1 biljon yen (ca 7 miljarder euro) för 2016. Men jag tror att det är lika viktigt att vi fortsätter att utöka vår närvaro internationellt inom de närmaste åren. Utöver detta har vi noterbara mål för 2016 som att ytterligare stärka den tekniska kompetensen hos vår personal och öka antalet utbildningar vi erbjuder kunderna. Ett mycket positivt exempel kan ses i Brasilien där vi utbildar cirka 10.000 personer varje år. Med detta i åtanke tror jag att Europa fortfarande har en enorm potential. Slutligen, om kunderna får bevittna fördelarna med våra produkter på nära håll under sin utbildning så är det säkert mycket större chans att de kommer att välja NSK i framtiden.

Finns det några planer på tillväxt genom förvärv?
Som strategi har NSK tidigare uppnått tillväxt i Europa genom förvärv. Framdeles letar vi helt klart fortfarande efter bärkraftiga förslag som kan erbjuda möjligheten att öka vår produktionslokalisering.

Några slutord?
Leveransen av Total Quality har varit ett löfte från NSK under nästan ett sekel. Framöver är jag övertygad om att vi kan fortsätta att hålla detta kundlöfte tack vare vårt expertteam, vår kunskap och våra kundanpassade produkter. Jag är väldigt glad att kunna bidra till denna pågående intressanta satsning. 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare