www.tillverkning-sverige.com
Binder News

Kompakt, standardiserad anslutning för strömförsörjning

För industriell automation erbjuder binder L-kodade panelmonterade kontaktdon i M12-storlek. De standardiserade produkterna är utrustade med kontakter för dopplödning. Lödda på kretskort stöder de trenden mot decentralisering och tjänar att mata enheter med 63 V och 16 A.

Kompakt, standardiserad anslutning för strömförsörjning
Tvådelade panelmonterade han- och honkontakter i 823-serien – vardera bestående av monteringsskal och hylshus.

Binder, en ledande leverantör av runda industriella kontaktdon, har utökat sin M12-portfölj till att omfatta panelmonterade kontaktdon med L-kodning och dopplödda kontakter. Produktserien 823 passar för handlödning, våglödning och framför allt omsmältningslödning på kretskort (PCB:er) i automationstillämpningar som vanligtvis är föremål för installationsbegränsningar. Där fungerar de som elektromekaniska gränssnitt i strömförsörjningen av industriella enheter upp till 63 V(DC) och 16 A – exempelvis i industriella Ethernet-tillämpningar i Profinet-miljön.

Kompakt alternativ till 7/8-tum
Med trenden mot decentraliserad automation ökar även miniatyriseringen: fältenheter såsom exempelvis sensorer, ställdon, styrenheter eller industridatorer krymper; å andra sidan ökar deras funktionalitet och därmed växer deras effektbehov. Enheterna blir därmed alltmer tätt packade med gränssnitt, vilket driver på användarnas efterfrågan på kompakta kontaktdon. L-kodade M12-kontaktdon är här utrymmessnåla alternativ till den inom anslutning för strömförsörjning etablerade 7/8-tumstekniken.

Tvådelad flänskontakt
823-serien inkluderar tvådelade panelmonterade han- och honkontakter – vardera bestående av ett monteringsskal och ett hylshus, som inte är permanent ihopkopplade. Jämfört med användningen av komponenter i ett stycke förenklar det monteringen och demonteringen av kretskort. Medan monteringsskalet löds på kortet vid monteringen måste hylshuset fästas direkt på enheten. En viktig fördel är att lödningen kan göras utan hylshuset; dessutom utsätts lödpunkterna inte för vridmoment när hylshuset monteras. Därmed minskar avsevärt stressbelastningen på båda komponenterna, vilket hjälper användaren att utesluta felkällor.

De IP68-skyddade (i hopkopplat tillstånd) kontaktdonen passar för både fram- och baksides panelmontering. Påpekas bör att kretskortet inte kan fästas på användningens kåpa med hjälp av de tvådelade dopplödda panelmonteringskomponenterna. Det är istället viktigt att kortet monteras separat från kåpan. Detta är en viktig skillnad från versioner i ett stycke, som vid mycket små kretskort kan användas för att fästa dessa till enhetens kåpa.

823-seriens speciella funktioner inkluderar en dold och instängd O-ring med metallblockering och en O-ring mellan hylshus och kontaktskal som förhindrar att tätningsmassa läcker ut vid försegling av användarens kåpa. Tätning till kabeldelen sitter vid hylshuset och det säkerställer att det senare vägleds noggrant även då tunna monteringsflänsar används.

M12 bakgrund: standardisering, spänstighet och specifika aspekter
Runda M12-kontaktdon står för kompakt och flexibel anslutning av fältenheter i fabriks- och processautomation. Här är de väletablerade komponenter; tack vare internationell standardisering är i allmänhet produkter från olika tillverkare kompatibla med varandra. Eftersom de är utbytbara minskar kundernas beroende av en eller ett fåtal leverantörer. Automationsteknikkunder kan därmed bättre klara av en fluktuerande tillgång på marknaden och lättare undvika flaskhalsar. Grunden för denna spänstighet hos M12-kontaktdon är standarden DIN EN IEC 61076-2.

Standardiseringens fördelar är ett av skälen till den breda användningen och marknadsframgången som M12-baserad anslutningsteknik åtnjuter. Panelmonterade kontaktdon med dopplödda kontakter är likaledes standardiserade och testade produkter. Dessa är dock bara garanterat direkt utbytbara om produkterna överensstämmer med tillämpningens kortlayout liksom avståndet mellan kort och kåpa.

www.binder-connector.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare