www.tillverkning-sverige.com
Šiauliai free economic zone Info

Ett land som har lärt sig geopolitiska lektioner: Varför investera i Litauen?

Rysslands krig i Ukraina har justerat behovet av potentiella investerare att bedöma den geopolitiska situationen i de baltiska staterna, som hittills har haft en stark relation mellan Öst och Väst. Vissa investerare har pausat planer och beslut i väntan på vidareutveckling av möjliga ekonomiska scenarier, men de flesta investeringarna ger inte upp och är fast beslutna att genomföra de planerade projekten.

Ett land som har lärt sig geopolitiska lektioner: Varför investera i Litauen?
Giedrius Valuckas, styrelseledamot och utvecklare i den fria ekonomiska zonen i Šiauliai.

Bland de sistnämnda – fabriken för en av de största tillverkarna av billasthissar i Europa "Bär Cargolift" som öppnades i den fria ekonomiska zonen i Šiauliai, Litauen, för ett år sedan. Ägaren till det tyska företaget, Tobias Bär, säger att den geopolitiska situationen inte har förändrat beslutet att utveckla investeringar i Litauen.

"Det finns ingen förändring i vårt beslut. Vi öppnade den första produktionsgrenen i vårt företag i ett främmande land i Litauen under pandemin, som inte blev ett hinder för investeringar, så i samband med det ryska kriget i Ukraina är vi positiva och optimistiska. Litauen är en del av NATO-alliansen, detta är den högsta möjliga säkerhetsnivån för ett land i dagens värld", säger T. Bär.

Energioberoende ökar trovärdigheten
Enligt styrelseledamot och utvecklare i den fria ekonomiska zonen i Šiauliai Giedrius Valuckas är det svårt att förutsäga framtiden, men det är uppenbart att kriget ritar om den ekonomiska kartan.

"Våra ekonomiska band med Ryssland och dess allierade Vitryssland är till stor del avbrutna och det är oklart när eller om de kommer att återställas. Efter att ha positionerat oss länge som en transitlänk mellan Öst och Väst, kan vi åtminstone glömma detta för ett tag. Det som är bra är att vi har minskat vårt beroende av våra östra grannar i mer än ett decennium, men att ekonomiska band kommer att se annorlunda ut efter krigets slut, råder det ingen tvekan”, ger en prognos G. Valuckas.

Enligt samtalspartnern vägrar de företag som planerade investeringar i Litauen inte dem, förtroendet för investeringsmiljön visas också av nya förfrågningar, särskilt relaterade till överföring av produktion från Kina till Europa på grund av de betydligt ökade transportkostnaderna och ökade produktions-och leveranstider. Litauen har en betydande fördel inte bara på grund av den gynnsamma affärs-och skattemiljön och ytterligare fördelar för den fria ekonomiska zonen, men också dynamiken och hastigheten i beslutsfattandet.

Litauens snabba beslutsfattande demonstrerades också av reaktionen på Rysslands energiutpressning – Litauen var den första i Europa som övergav sitt beroende av rysk gas. Från början av apriltillgodoses all litauisk gasbehov genom Klaipėda terminal för flytande naturgas.

Enligt T. Bär påverkas Litauens attraktivitet i potentiella utländska investerares ögon positivt av landets önskan om oberoende från Ryska energiresurser. "I allmänhet garanterar detta större tillförlitlighet och säkerhet, för vilket du naturligtvis måste betala ett högre pris. Driften av vårt företag kräver inte stora mängder naturgas, så för oss är vägran av rysk gas en positiv sak," förklarar ägaren till “Bär Cargolift”.

Fler projekt genomförs i Litauen som är viktiga för att säkerställa energitryggheten i hela Östersjöregionen. I början av 2022 slutfördes byggandet av gasförbindelsen mellan Polen och Litauen GIPL (Gas Interconnection Poland Lithuania), t o m 2025 planeras det att genomföra ett strategiskt energisäkerhetsprojekt – synkronisering av elnät med kontinental Europa.

G. Valuckas påpekar att Litauens förmåga att fatta rätt beslut i samband med den senaste tiden också demonstreras av ekonomiska indikatorer. I januari-april 2022 var det industritillväxt i landet jämfört med samma period av 2021 15 procent högre.

Greenfield-investeringar uppmuntras av fördelar
För närvarande finns det i Litauen sju fria ekonomiska zoner anpassade för greenfield-investeringar, där nästan 100 företag bedriver ekonomisk kommersiell verksamhet, och deras totala omsättning är 1,8 miljarder euro. Enligt G. Valuckas väljs Litauen av tillverkningsföretag inom olika sektorer: möbler, elektronik, bilindustrin, plast, metall-och glasbearbetning, montering.

"För genomförandet av investerings- och produktionsprojekt behövs det infrastruktur, kompetenser, logistik, tjänster, statligt stöd, möjliga försörjningskedjor samt kostnaden och hastigheten för installation och drift, lokala partners är också viktiga. Enligt dessa indikatorer är vi ledande i Europa, vi arbetar ständigt på optimering av processer, till exempel hastigheten på genomförandet av bygg- eller designprocesser, infrastrukturförbättring och miljöförbättring", - säger utvecklaren av den fria ekonomiska zonen i Šiauliai.

I sin tur upprepar T. Bär att Litauen valdes för utvecklingen av sitt företag på grund av dess praktiska geografiska läge – det är en port till de skandinaviska länderna, samt en positiv attityd hos institutioner och en hög nivå av teknik. Ett starkt argument har också gjorts att många här talar engelska, eftersom det här språket är det viktigaste i affärer.

Litauen, för att locka stora utländska investerare, försöker skapa den mest gynnsamma rättsliga ramen för verksamheten. Enligt Evaldas Rapolas, partner för den internationella baltiska och Nordiska Affärsjuridikbyrån "Magnusson", ger i Litauen lagarna attraktiva skattefördelar i de fria ekonomiska zonerna, vilket minskar risken för företag under de första verksamhetsåren, och dessa fördelar sträcker sig till och med upp till 16 år.


Ett land som har lärt sig geopolitiska lektioner: Varför investera i Litauen?
Evaldas Rapolas, partner för den internationella baltiska och Nordiska Affärsjuridikbyrån "Magnusson".

"I stället för standard 15 procent på inkomstskatt för de första 10 åren kan en skattesats på noll tillämpas från och med den skatteperioden när minsta investeringsbeloppet har uppnåtts och 7,5 procent på inkomstskatt för ytterligare 6 år. Minsta investeringsbelopp som ligger till grund för skattefördelar fastställs till 1 miljon euro för tillverkningsföretag och 100 tusen serviceföretag, förutom om man vii få skattefördel måste dessa företag få minst 75 procent av inkomst från verksamhet på den fria ekonomiska zonen”, förklarar E. Rapolas.

Investerare som är etablerade i den fria ekonomiska zonen behöver inte heller betala fastighetsskatt, utländska investerare kan undantas från utdelningsbeskattning när utdelningar är föremål för 15 procent av inkomstskatt som standard i Litauen.

E. Rapolas påpekar att den fria ekonomiska zonen i Europa är närmast associerat med länderna i det postkommunistiska blocket, vars ekonomier, efter kommunistregimernas fall, behövde eller fortfarande behövde katalyseras genom att locka utländska investeringar.

"Å andra sidan använder andra länder olika medel för att locka till sig investeringar. Sverige erbjuder till exempel vissa incitament till företag som startar i mer ekonomiskt känsliga, mindre befolkade delar av landet. Svensk myndighet för ekonomisk och regional utveckling ger förmånliga lån till sådana företag, samt organiserar regionala stödprogram med fokus på infrastruktur, industriparker och sysselsättningsbidrag”, sade advokaten.

Positiva framtidsutsikter växer fram
Enligt G. Valuckas är Litauens mål att bli ett av de mest attraktiva länderna i Europa för att utveckla företag, redan idag är landet den 11:e i rankningen av Världsbankens "Doing business" - undersökning som bedömer affärsvillkoren. Rysslands krig i Ukraina har tvingat oss att titta på situationen, tillståndet i landet med andra ögon, bedöma styrkor och svagheter, så på lång sikt kommer dessa lektioner bara att ytterligare stärka Litauens ekonomiska och investeringsposition.

"Med ökningen av överföringen av produktionsprojekt till Europeiska unionen från Kina kommer alla sektorer att expandera framgångsrikt, men Litauen kan bli centrum för produktionssektorn "montering", eftersom vi har en logistisk fördel i både järnvägs -, väg -, sjö-eller lufttransportmöjligheter. Ett av de områden som har vuxit nu är också försvarssektorn. Med en av de starkaste NATO-baserna i Šiauliai skulle det vara möjligt att framgångsrikt utveckla logistiska produktionsprojekt för försvarsindustrin”, funderar han.

På tal om påverkan av de senaste geopolitiska händelserna påpekar advokaten E. Rapolas att Litauen kan locka företag som avgår från Ryssland och Vitryssland, som motsätter sig krig och auktoritära regimer, samt företag som lämnar Ukraina under mer gynnsamma villkor.

Han påpekar att för att påskynda dessa processer godkände den litauiska regeringen subventioner för jobb, som inrättats av ukrainska affärsenheter i Republiken Litauen och ukrainska företag som efter den 24 februari i år beslutade att starta verksamhet i Litauen, kommer att betala subventioner för etablering och skapande av arbetstillfällen. Totalt planeras subventioner att tilldelas upp till 2 miljoner euro.

Enligt G. Valuckas G. identifierar investerare som tittar på Litauen ibland fortfarande landets identitet som en potentiell utmaning, men Rysslands krig i Ukraina kommer att förändra den attityden och förändringar känns redan.

"Vissa investerare känner och förstår ännu inte Litauen, vanligtvis identifierar oss med ryska eller pro-ryska stater. Jag tror att det nu är den perfekta tiden att visa att vi inte är så. Strävan efter energioberoende, både politiskt och ekonomiskt stöd till Ukraina, orientering mot Väst, NATO-medlemskap, förbättring av skatte-och investeringsmiljön är viktiga argument för positiva bedömningar," är representanten för den fria ekonomiska zonen i Šiauliai övertygad.

www.siauliaifez.lt

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare