www.tillverkning-sverige.com
HMS Industrial Networks AB

Industriella nätverkens andelar enligt HMS

PROFIBUS är fortfarande det mest använda industriella nätverket globalt men flera nätverk knappar in. PROFINET och EtherNet/IP tävlar om första plats inom industriell Ethernet och ingen nätverkskonsolidering är i sikte. Det är några av slutsatserna som HMS Industrial Networks presenterar kring den industriella nätverksmarknaden 2015.

Industriella nätverkens andelar enligt HMS
HMS Industrial Networks är en oberoende leverantör av produkter och tjänster för industriell kommunikation. Deras produkter gör det möjligt för industriella enheter att ansluta till olika industriella nätverk och HMS har därför en betydande insikt i den industriella nätverksmarknaden. Här är några av de trender som företaget ser inom industriell kommunikation just nu.

Såväl fältbuss som industriella Ethernet-nätverk växer, men Ethernet växer snabbare
Om man tittar på nya installerade noder inom fabriksautomation globalt, så är fältbussar fortfarande den mest använda typen av nätverk med 66 % av marknaden. Ett intressant faktum är att HMS ser att fältbussar fortfarande växer med cirka 7 % per år. De främsta drivkrafterna för fältbusstillväxten är enkelhet, tradition och tillförlitlighet. Den dominerande fältbussen är PROFIBUS (18 % av den totala världsmarknaden inklusive industriell Ethernet) följt av Modbus (7 %), DeviceNet (6 %) och CC-Link (6 %).

Industriella Ethernet-nätverk utgör 34 % av marknaden och ökar snabbare än fältbussar (17 % per år), men HMS drar slutsatsen att det kommer att ta lite tid innan industriell Ethernet växer förbi fältbussar. De främsta drivkrafterna för Ethernet-tillväxten är högre prestanda och integration av kontorsnät. PROFINET och EtherNet/IP är de två största Ethernet-nätverken med 8 % av den totala nätverksmarknaden vardera. Uppåtsträvare är EtherCAT, Modbus-TCP och POWERLINK.

Regionala variationer
I Europa och Mellanöstern (EMEA), är PROFIBUS det dominerande nätet medan PROFINET har den snabbaste tillväxten. Uppåtsträvare är Modbus och EtherCAT.

Den amerikanska marknaden domineras av CIP-nätverk där EtherNet/IP kör om DeviceNet i termer av marknadsandelar. Uppåtsträvare är PROFIBUS och EtherCAT. Utöver detta vinner PROFINET marknadsandelar och Modbus är fortfarande populär.

I Asien är inget nätverk marknadsledande, men PROFIBUS, DeviceNet och Modbus används allmänt. CC-Link dominerar i Japan, och EtherCAT vinner terräng.

Fler och fler enheter kopplas upp
”Med mer än 25 års erfarenhet av industriell kommunikation har vi en mycket god inblick i den industriella nätverksmarknaden”, säger Anders Hansson, marknadschef på HMS Industrial Networks. ”Siffrorna vi presenterar är baserade på insikter från kollegor i branschen, vår egen försäljningsstatistik och övergripande uppfattning av marknaden. Rent allmänt ser vi en förskjutning mot industriell Ethernet men övergången till Industrial Ethernet tar längre tid än förväntat. Vi får fortfarande en hel del förfrågningar om anslutning till både fältbuss och industriella Ethernet. “

Mr Hansson fortsätter: ”Vad är helt uppenbart är dock att nätverksmarknaden fortfarande är fragmenterad och att industriella enheter blir mer och mer anslutna. Detta accentueras av trender som industriell Internet och Industry 4.0. Med vårt långsiktiga motto ”Connecting Devices” är HMS väl

http://tekinfo.link/r9434b8806

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare