www.tillverkning-sverige.com
Vasttrafik News

Västtrafik köper ytterligare 20 längre spårvagnar

Nu får Göteborg fler nya spårvagnar. Det står klart sedan Västtrafik fått i uppdrag från regionfullmäktige att beställa 20 nya 45 meter långa spårvagnar. 40 spårvagnar av samma modell är redan beställda sedan tidigare.

Västtrafik köper ytterligare 20 längre spårvagnar

Spårvagn av typen M34 är 12 meter längre än föregångaren M33, överst i bild. Bild: Västtrafik.

Behovet av att förstärka och fortsätta utveckla spårvagnstrafiken i Göteborg är högt. Västtrafik har beställt nya spårvagnar i omgångar. Nu har regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen beslutat om ytterligare en satsning.

Västtrafik ska beställa 20 spårvagnar av modell M34, en förlängd version av de vagnar av typ M33 som just nu håller på att levereras till Göteborg.

– Resenärerna i Göteborg behöver fler nya och tillgängliga spårvagnar med mer plats ombord. Vi har redan många nya spårvagnar på väg in och med det här beslutet fortsätter vi stärka och utveckla kollektivtrafiken i Göteborg även inför framtiden, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

40 spårvagnar redan beställda
I september gjorde Västtrafik en beställning av 40 spårvagnar av samma modell och har tidigare beställt 40 spårvagnar av den kortare varianten av samma modell, M33. De första M34:orna beräknas levereras till Göteborg under 2024.

Med större flexytor rymmer spårvagnarna 50 procent fler resenärer än de äldre modellerna. 303 resenärer ryms ombord, jämfört med 220 i modell M33. De båda modellerna M33 och M34 ska ersätta de äldsta vagnarna, modell M29.

Fakta modell M34:

  • 45 meter lång (12 meter längre än modell M33)
  • Plats för 303 resenärer
  • Större flexytor
  • Till skillnad från M33, som finns i varianter med dubbelriktning, kommer alla M34 att vara enkelriktade.
  • Tillverkas av Alstom.

Läs mer: Västtrafik köper 40 nya längre spårvagnar

www.vasttrafik.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare