www.tillverkning-sverige.com
HMS Industrial Networks AB

Industriella nätverk fortsätter att växa trots utmanande tider - Marknadsandelar för industriella nätverk år 2022 enligt HMS Networks

Varje år analyserar HMS Networks marknaden för industriella nätverk för att uppskatta fördelningen av nya installerade noder inom fabriksautomation. Årets studie visar att marknaden för industriella nätverk förväntas växa med 8% år 2022. Industriell Ethernet uppvisar fortfarande den högsta tillväxten och står nu för 66% av alla nyinstallerade noder (65% förra året). Fältbussar ligger på 27% (28% förra året) medan trådlösa teknologier ligger kvar på 7% marknadsandel. PROFINET och EtherNet/IP delar förstaplatsen i nätverksrankningen med 17% marknadsandel, men EtherCAT närmar sig snabbt och ligger nu på 11%.

Industriella nätverk fortsätter att växa trots utmanande tider - Marknadsandelar för industriella nätverk år 2022 enligt HMS Networks

Marknadsandelar år 2022 enligt HMS Networks - fältbuss, industriell Ethernet och trådlösa teknologier


HMS Networks presenterar nu sin årliga analys av marknaden för industriella nätverk med fokus på nya installerade noder inom fabriksautomation globalt. Som en oberoende leverantör av lösningar inom Industriell ICT (Informations- och kommunikationsteknik) har HMS en betydande insikt i marknaden för industriella nätverk. Studien för år 2022 innehåller uppskattade marknadsandelar och tillväxttakt för fältbussar, industriell Ethernet och trådlösa teknologier.

I studien drar HMS slutsatsen att marknaden för industriella nätverk fortsätter att växa och att den totala marknadstillväxten år 2022 förväntas bli +8%, vilket bekräftar den fortsatta betydelsen av nätverksuppkoppling i fabriker.

Industriell Ethernet växer stadigt
Med en tillväxt på 10% fortsätter Industriell Ethernet att ta marknadsandelar. Industriell Ethernet utgör nu 66% av den globala marknaden av nyinstallerade noder inom fabriksautomation (jämfört med 65% förra året). EtherNet/IP och PROFINET delar förstaplatsen med 17% marknadsandel, men EtherCAT tar ett stort steg framåt och når för första gången tvåsiffriga siffror med 11% marknadsandel. Modbus-TCP går också bra och ökar sin marknadsandel till 6%.

Fältbussar växer igen
Fältbussar har en marknadsandel på 27% jämfört med 28% förra året. Det finns dock ett intressant faktum bakom dessa siffror eftersom HMS drar slutsatsen att trots att de tappat en procents marknadsandel, förväntas det faktiska antalet installerade fältbussnoder öka med 4% år 2022 jämfört med förra året, efter flera års nedgång. Den bakomliggande orsaken tros vara att fabrikerna föredrar etablerade industriella nätverkslösningar i osäkra tider som dessa, på grund av effekter från coronapandemin och den utmanande komponentsituationen.

PROFIBUS är fortfarande den mest installerade fältbussen med 7% marknadsandel, följt av Modbus-RTU med 5% och CC-Link med 4%. Intressant nog fortsätter Modbus-teknologierna TCP och RTU att användas i stor utsträckning även i moderna fabriker, och står tillsammans för 11% av marknaden år 2022 jämfört med förra året.

Trådlösa applikationer behåller sin marknadsandel - Effekten av 5G har ännu inte kommit
Trådlösa tillämpningar växer med 8%, vilket är i nivå med den totala tillväxttakten på nätverksmarknaden, och ligger därmed kvar på 7% marknadsandel. Typiska användningsområden är bland annat kabelersättning, trådlös maskinåtkomst och anslutning till mobil utrustning. Marknaden väntar fortfarande på utbyggnaden och effekten av 5G i nästa generations fabriksautomationsinstallationer.

Industriellt nätverkande är nyckeln till produktivitet och hållbarhet inom tillverkningsindustrin
»Industriell nätverksanslutning är en nyckel för att nå produktivitets- och hållbarhetsmålen inom modern tillverkning, och detta är den främsta drivkraften för den tillväxt vi ser på marknaden för industriella nätverk, säger Anders Hansson, marknadschef på HMS Networks. »Fabriker arbetar ständigt med att optimera inte bara produktivitet och hållbarhet, utan även kvalitet, flexibilitet och cybersäkerhet, och vi vet att en solid industriell nätverksuppkoppling är nyckeln för att även uppnå detta. Även om vi ser tillväxt för alla nätverksområden, är det särskilt intressant att se att de etablerade fältbussteknologierna återigen växer.»

Regionala nätverksvariationer
EtherNet/IP och PROFINET är ledande i Europa och Mellanöstern med PROFIBUS och EtherCAT på andraplats. Andra populära nätverk är Modbus (RTU/TCP) och Ethernet POWERLINK. Den amerikanska marknaden domineras av EtherNet/IP med EtherCAT utvecklas starkt och vinner marknadsandelar. PROFINET leder den fragmenterade asiatiska marknaden, följt av EtherNet/IP och starka utmanare som CC-Link/CC-Link IE Field, EtherCAT, PROFIBUS och Modbus (RTU/TCP).

VIDEO:
HMS TechTalk, Anders Hansson ger bakgrunden till årets studie och kommenterar resultaten.

Omfattning:
Studien inkluderar HMS:s uppskattning för år 2022 baserat på antalet nyinstallerade noder inom Fabriksautomation. En nod definieras som en maskin eller enhet ansluten till ett industriellt fältnätverk. De presenterade siffrorna representerar HMS:s konsoliderade syn, med tanke på insikter från kollegor i branschen, vår egen försäljningsstatistik och övergripande uppfattning om marknaden.


Industriella nätverk fortsätter att växa trots utmanande tider - Marknadsandelar för industriella nätverk år 2022 enligt HMS Networks

Anders Hansson, marknadschef, HMS Networks

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare