www.tillverkning-sverige.com
Sandvik Coromant News

Nya generationens mikroborr

Sandvik Coromant lanserar nya verktyg för precisionsbearbetning. Sandvik Coromant, den globala ledaren inom bearbetningslösningar, har lanserat två nya mikroborrserier särskilt utformade för precisionsbearbetning. CoroDrill® 462 med -XM geometri och CoroDrill® 862 med -GM geometri underlättar i branscher där man tillverkar mycket små detaljer, som exempelvis medicin-, fordons-, elektronik- och flygindustrin.

Nya generationens mikroborr

Dessa nya borr är framtagna för att täcka in en mängd olika arbetsmaterial och levererar exakta resultat i applikationer där noggrannhet är högsta prioritet.

I flera industrier blir enheterna bara mindre och mindre. Detta märks tydligast inom elektronikindustrin där moderna enheter rymmer mer prestanda men i allt kompaktare format. På annat håll, som vid tillverkningen av medicinsk utrustning, har den ökande trenden med minimalinvasiv kirurgi – dvs. användandet av teknik som minskar storleken på och antalet snitt vid operationen – skapat ett behov av allt mer avancerade kirurgiska instrument. När tekniken krymper i storlek, men blir alltmer sofistikerad, behöver tillverkarna verktyg som kan tillverka mindre men mer avancerade detaljer.

Borrspecialister använder i regel termen mikroborrning när de pratar om hål med en diameter under 3 mm. Inom elektronikindustrin kan det exempelvis handla om hål i arbetsstycken som bara är några hundradelars millimeter tjocka, men mikroborrning är ännu vanligare inom flygindustrin, formningsindustrin och vid tillverkning av medicinsk utrustning.

CoroDrill® 462 och 862 är nästa generations mikroborr från Sandvik Coromant. De här borren finns i nya geometrier för en mängd olika diametrar och längder, och sortimentet är mycket bredare jämfört med tidigare sortiment.

De har tagits fram särskilt för att tackla utmaningarna vid mikroborrning. Precis som vid övriga borrapplikationer är tillförsel av kvalitetsskärvätska avgörande för effektiv spånavgång även vid borrning av djupa hål med mikroverktyg. Både CoroDrill® 462 och 862 kan borra hål med ett djup på upp till nio gånger diametern (xD) vid användning av utvändig skärvätsketillförsel. Dessutom finns det alternativ för genomgående skärvätsketillförsel för borrdiametrar på 1,00 mm och mer, samt ett håldjup på upp till 16 x D. Den effektiva användningen av skärvätska hjälper inte bara verktyget att borra djupare hål, utan förlänger även verktygets livslängd och minskar risken för spånstockning.

CoroDrill® 462 kan borra mycket exakta hål på upp till 3,00 mm. Borren är perfekt för borrning av både bottenhål och genomgående hål i en mängd olika ISO-material, inklusive ISO P, M, K, N, S, O och H. Med ett borrdjup på 6 x D erbjuder CoroDrill® 462 tillverkare en mycket mångsidig borrlösning.

CoroDrill® 862 är perfekt för borrning av hål med en diameter på mellan 1,00–3,00 mm i alla typer av material, i kombination med invändig skärvätsketillförsel. Utöver konventionell borrning klarar CoroDrill® 862 även en mängd andra borrapplikationer, som exempelvis borrning av korsande hål, paketborrning och borrning i konvexa och konkava ytor.

CoroDrill® 462 och 862 är solida hårdmetallverktyg som finns både som färdiga lösningar eller med möjlighet att anpassa efter de egna behoven. Sandvik Coromant har gjort det möjligt att konfigurera verktygen utefter diametrar, användbar längd, steg-diameterlängd och skaftdiameter, för de tillverkare som behöver en skräddarsydd lösning till sina mikroborrningsapplikationer.

Som om det inte vore nog så kan kunderna även välja CoroDrill® 862 med skäregg av polykristallin diamant (PCD). PCD har upp till 100 gånger högre motståndskraft mot förslitning än solid hårdmetall. Dessutom är verktyg av PCD mer exakta och kan tillverka snävare toleranser än verktyg av solid hårdmetall. Därför bör kunder som ska borra mikrohål i svårbearbetade material, som titan, aluminium, glas och keramik överväga PCD.

”CoroDrill® 462 och 862 är början på en ny era för mikroborrning”, säger James Thorpe, Global Product Manager hos Sandvik Coromant. ”Vi har uppgraderat våra mikroborr betydligt sedan den senaste lanseringen, med målet att ge våra kunder flera alternativ att välja bland.”

”I dagens tillverkningsindustri är kravet på minimala detaljer högre än någonsin, oavsett om du tillverkar lyxklockor eller flygplanskomponenter. I takt med att produkterna blir mindre och innehåller alltmer avancerade komponenter, har vi insett att vi behöver anpassa oss och ta fram mikroborr som klarar av att borra ännu mindre hål. De applikationer som kräver mikroborrning spänner över ett brett spektrum och det är därför vi erbjuder våra kunder anpassningsbara alternativ utöver ett brett utbud av standardverktyg.”

CoroDrill® 462 och 862 kommer att ersätta Sandvik Coromants befintliga mikroborrserier R840 och 862.

För mer information om CoroDrill® 462 med -XM-geometri och CoroDrill® 862 med -GM-geometri, besök Sandvik Coromants webbplats.

www.sandvik.coromant.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare