www.tillverkning-sverige.com
HMS Industrial Networks AB

Kommunikationslösning ger KLABs joystick nya möjligheter

Att lyfta en stålbalk, flytta en container eller styra traverser kräver inte alls mycket råstyrka nuförtiden. Faktum är att det som krävs är fingertoppskänsla och en joystick. Kristianstads Lyftdon AB har lång erfarenhet av att tillverka ergonomiska lösningar för de förarhytter från vilka man styr lyftkranar och traverser mm. Med hjälp av HMS Anybusteknik kan deras nya joystick användas i industriella miljöer som använder PROFINET.

Kommunikationslösning ger KLABs joystick nya möjligheter

Kristianstads Lyftdon AB, eller KLAB, är experter på ergonomiska lyftanordningar och förarstolar för industriellt bruk. De utvecklar och bygger operatörshytter för större kranar, stålindustri, värmeverk, sophanteringsstationer mm. Med fokus på ergonomi tar de fram allt som behövs inne i en operatörshytt där den kanske viktigaste operativa delen är själva styrspaken, joysticken, som operatören använder för att styra maskinen.

”Vi har gjort joysticks sedan starten 1978 och har bra koll på vad branschen behöver,” säger Sven Holmer, ägare och operativ styrelseordförande på KLAB.

”När vi tog fram vår senaste joystick ville vi gärna ge den busskommunikation. Tidigare har dessa lösningar ofta varit hårdtrådade. Då branschen mer och mer rör sig åt Ethernetkommunikation och flera av våra stora kunder finns neråt Europa, var PROFINET det nätverk vi främst ville att joysticken skulle kommunicera på.”

Vilket nätverk som helst
KLABs teknikpartner rekommenderade dem att använda Anybus CompactCom från HMS för att göra det möjligt för joysticken att kommunicera på PROFINET.
Precis som namnet antyder gör Anybus det möjligt för joysticken att kommunicera på vilket nätverk som helst – fältbuss eller industriellt Ethernet. Man kan enkelt byta till en annan Anybus CompactCom och därmed kommunicera på nätverk som exempelvis EtherNet/IP, EtherCAT, Modbus-TCP eller CC-Link IE Field. Det öppnar möjligheter att sälja joysticken på nya marknader, i flera delar av världen.

”Vi börjar med kommunikation för PROFINET,” säger Sven Holmer på KLAB, men givetvis ser vi även möjligheter med att vi nu enkelt kan kommunicera med andra industriella nätverk på andra marknader.”

Vilken formfaktor som helst
Anybus CompactCom är också flexibelt när det gäller formfaktor. Användare kan välja att integrera ett chip som innehåller all nödvändig mjukvara, eller en så kallad Brick – en mer färdig lösning med hårdvara och mjukvara för PCB-montering. Ett tredje alternativ är en komplett CompactCom-modul som man bara pluggar in i slutprodukten.

KLAB valde Brick-lösningen, Anybus CompactCom B40, vilken passade joysticken bra när det gällde storlek, funktionalitet och pris.

Inbyggd webbserver gör data tillgänglig
En annan stor fördel med Anybuslösningen är att den har en inbyggd webbserver som gör det möjligt för KLAB att lagra data från joysticken – både för styrning och analys. Detta innebär att man kan få viktig insikt i hur joysticken används av operatörer vilket ger stora möjligheter att förfina och förbättra produkten för olika applikationer. Webbservern gör det även möjligt att komma åt och konfigurera lösningen utifrån.

Enkel implementation
Implementationen av Anybustekniken beskriver Sven Holmer som förhållandevis enkel. Från idé till färdig och fungerande produkt på cirka ett år. ”Vi kunde absolut ha arbetat fram det snabbare, men vi har mycket att göra och utvecklingsprojekt som detta får ofta vänta lite,” säger Sven Holmer. ”Vi har dock inte stött på några större problem och med bra support från HMS har kommunikationslösningen kommit på plats på ett smidigt sätt.”

 


Kommunikationslösning ger KLABs joystick nya möjligheter

Joysticken från KLAB kan byggas in i förarhytter. Med hjälp av Anybus CompactCom kan den kommunicera på PROFINET (och i förlängningen vilket nätverk som helst) vilket ökar den potentiella marknaden.


Kommunikationslösning ger KLABs joystick nya möjligheter

På undersidan av joysticken ser man Anybus CompactCom B40 för PROFINET, integrerad längst ner.

 

Kommunikationslösning ger KLABs joystick nya möjligheter

“Givetvis ser vi även möjligheter med att vi nu enkelt kan kommunicera med andra industriella nätverk på andra marknader.” Sven Holmer, Ägare och ordförande, KLAB.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare