www.tillverkning-sverige.com
Steute

I rätt tid med radio

"Trådlös Kanban" förenklar materialförsörjning i produktionssystem

I rätt tid med radio
Hur kan mer än tusen kopplingsanordningar integreras i ett elektroniskt Kanban-system? Identytec GmbH & Co KG i Hannover har hittat en lösning som är lika logisk som nyskapande: genom att eliminera kablar och använda trådlösa lägesbrytare.

År 1947 fäste Toyotas vd Taiichi Ohno pappkort vid monteringslagrets containrar och instruerade produktionspersonalen att ta bort korten och lägg dem i en Kanban-låda så fort en container blev tom. På detta vis fick planeringspersonalen på fabriken konstant feedback om artiklar som måste beställas eller tillverkas, vilket gjorde att de kunde hålla nere lagret på ett minimum utan att någonsin riskera att det tog slut.

E-Kanban: materialbeställning genom att trycka på en knapp via ERP
Idag kräver informationsflödet inte längre kort eftersom ”behållare tom”-feedback sker via dator. Denna typ av elektronisk beredning enligt ”pull”-princip kallas e-Kanban.
Identytec GmbH & Co KG har utvecklat intelligenta hård-och mjukvarulösningar för just denna uppgift. En av hårdvarukomponenterna är ”ID Tag”: en mobilsamtalsknapp som gör det möjligt för monteringspersonal att begära varor eller delar. Med en knapptryckning vet ERP-systemet att det ska förse gällande monteringsstation med önskad produkt.
I rätt tid med radio
Bild: Dessa hyllor tillhandahåller material automatiskt. Nödvändiga signaler är ”luftsända".

Genom att använda ”ID Shell” som utvecklats av Identytec, sker beredning av en hylla helt automatiskt, utan att ens kräva en knapptryckning. Här är en rulltransporthylla försedd med en lägesgivarmodul. Via en vippa upptäcker lägesbrytaren om hyllan är full eller tom. Så fort som tillverknings- eller monteringspersonal tar bort en behållare sänder lägesbrytaren automatiskt en signal till en Wi-Fi-kommunikationsenhet, vilken i sin tur utlöser en order i ERP-systemet.
I rätt tid med radio
Bild: Med ID-Shelf har Identytec utvecklat ett elektroniskt Kanban-system. Trådlösa vippgivare upptäcker när föraren tar en låda från hyllan och skickar en signal till affärssystemet.

Efterlyses: signalgenerering från över 1000 sändare
Den programvara som Identytec har utvecklats för dessa e-Kanban-system kallas ”ID Connector” och länkar terminalenheter, såsom rullbanehyllan, till en kontrollstation och därmed även till ERP-systemet. Andra enheter, t.ex. etikettskrivare eller mobila kontrollterminaler på truckar kan också integreras i IT-strukturen på samma sätt.

Användare av e-Kanban-systemet inkluderar biltillverkare som väljer att utrusta många monteringsstationer via denna effektiva metod för materialförsörjning. Metoden möjliggör samtidig hantering av mer än 1000 artiklar längs en produktionslinje eller i en produktionshall.

I sitt val av givare beslutade Identytec att välja en innovativ teknik för att spara monteringskostnader och vara flexibla. Som sändare för de enskilda hyllfacken valdes lägesgivaren RF 96 TK som skickar trådlösa signaler. Dessa enheter använder ett stabilt och ändå strömsnålt trådlöst protokoll som når mottagarenheten extremt pålitligt och med hög överföringskvalitet.
I rätt tid med radio
Bild: De trådlösa lägesgivarna RF 96 TK är en del av det trådlösa Kanban-systemet. De möjliggör enkel hantering och installation.

När lagret väger lätt, eller när hylldesignen är så kompakt att uppdatering via trådlösa vippgivare är omöjligt används istället en RF-96 LT trådlös ljusskanner. Denna ljusskanner använder samma trådlösa standard som den elektromekaniska trådlösa lägesgivaren.
I rätt tid med radio
Bild: Som ett alternativ kan beröringsfria trådlösa optiska sensorer användas.

Hög överföringssäkerhet, lång batteritid

Alla de ovan nämnda trådlösa kopplingsanordningar finns i steute Schaltgeräte GmbH & Co KG:s produktportfölj. Den energi som krävs för att skicka signalerna genereras antingen via ”energiskörd” från omgivningen eller - som i detta fall - via batterier med lång livslängd. Överföring av radiosignaler kräver endast små mängder energi, vilket innebär en batteritid på mer än 4 år.
Genom att tilldela sändare till mottagare, som inrättats i några få steg före första användningen med hjälp av inlärningsmetoden, kan många trådlösa givare användas parallellt. Tidigare erfarenhet inom olika tillämpningsområden har visat att funktionen av enheterna inte störs av andra trådlösa nät (t.ex. Wi-Fi).

I det elektroniska Kanban-systemet känner en trådlös vippbrytare av när en användare tar bort en behållare och sänder därefter en motsvarande signal till ERP-systemet

Självförsörjande dragströmbrytare arbetar enligt ”energi skörds”-principen


För utvärdering av radiosignalerna kan användarna välja mellan olika en-och flerkanalsmottagarenheter, installerade i kontrollskåpet. En praktisk, lättinstallerad, komplett lösning för trådlös kommunikation finns därför tillgänglig och kan anpassas av steute efter individuella användarkrav och önskemål om så önskas.

De elektroniska Kanban-systemen från Identytec är dock inte det enda exemplet på steutes trådlösa givare i materialflödes- och produktionsteknik. Dragströmbrytare från steute har också visat sig framgångsrika hos många användare för att öppna lagerportar från sittplatsen i en gaffeltruck. Dessa enheter är oftast monterade högt upp i tak, och kablarna på den höjden är flera gånger dyrare än kostnaden för själva givarna. Trådlösa dragströmbrytare innebär att dessa kostnader sparas.
Ett annat exempel är den självförsörjande dragströmbrytaren (se bild) som används av en biltillverkare längs produktionslinjen. Så fort en anställd upptäcker ett kvalitetsfel, drar han i tråden och på så sätt stannar hela linjen. Genom att dra i linan sänds också en signal till kontrollcentralen, som sedan omedelbart tar bort orsaken till felet för att undvika kvalitetsfel längs hela serieproduktionslinjen.
I rätt tid med radio
Bild: Energiautonoma dragströmbrytare som använder sig av "energiskörd"-principen används ofta för manövrering av industriportar.

Andreas Schenk är produktchef för affärsområdet Wireless vid steute Schaltgeräte GmbH & Co KG i Loehne, Tyskland

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare