www.tillverkning-sverige.com
ABB News

ABB förvärvar ASTI Mobile Robotics Group för att driva nästa generations flexibla automation med autonoma mobila robotar

ABB offentliggjorde idag förvärvet av ASTI Mobile Robotics Group (ASTI), en ledande global tillverkare av autonoma mobila robotar (AMR) med en bred portfölj som omfattar alla större tillämpningsområden, vilket möjliggörs av företagets utbud av programvara.

ABB förvärvar ASTI Mobile Robotics Group för att driva nästa generations flexibla automation med autonoma mobila robotar

Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation och Veronica Pascual Boé, vd för ASTI.

  • ASTI är världsledande på den snabbt växande marknaden för AMR (Autonomous Mobile Robot) med en bred portfölj av fordon och programvara
  • Förvärvet tillför fler lösningar till Robotics och Machine Automations unika automationsportfölj, vilket möjliggör ytterligare expansion till nya segment
  • AMR-verksamheten kommer att ha sitt huvudkontor i Burgos i Spanien och ledas av Veronica Pascual Boé, vd för ASTI. Ett nytt AMR-nav i Asien, som inkluderar en fullständig värdekedja och tillverkning, kommer att öppna vid ABB Robotics fabrik i Shanghai

Detta kommer att bredda ABB:s erbjudande inom robotik och automation, vilket gör ABB till det enda företaget som erbjuder en komplett portfölj för nästa generations flexibla automation.

Förvärvet, som är en viktig del av ABB:s externa tillväxtstrategi, undertecknades den 19 juli och förväntas slutföras i mitten av sommaren 2021. Parterna har enats om att inte lämna ut några detaljer angående köpeskillingen.

ASTI, med huvudkontor i Burgos i Spanien, grundades 1982 och har över 300 anställda i Spanien, Frankrike och Tyskland. Majoritetsägare är Veronica Pascual Boé, som även är vd. Bland övriga aktieägare finns den europeiska tillväxtinvesteraren Keensight Capital. Idag stöttar ASTI en av Europas största installerade AMR-flottor och har en bred kundbas inom fordonsindustri, logistik, livsmedel samt läkemedel i 20 länder. Sedan 2015 har företaget haft en tillväxt på nära 30 procent årligen med målet att nå 50 miljoner dollar i intäkter 2021.

"Med sin branschledande portfölj, omfattande utbud av programvara och djupa domänexpertis i tillväxtsegment, är ASTI det perfekta valet för oss när vi ska stötta våra kunder med nästa generation av flexibel automation", säger Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation. ”I och med förvärvet blir ABB det enda företaget som erbjuder en komplett automationsportfölj av AMR:s, robotar och maskinautomationslösningar, från produktion och logistik till användning. Detta förändrar spelplanen för våra kunder när de anpassar sig till den individualiserade konsumenten och utnyttjar möjligheterna som följer av stora förändringar i konsumentefterfrågan.”

AMR:s kommer att stötta en hittills ouppnådd grad av flexibilitet, från produktion, logistik, intralogistik och utförande, vidare till detaljhandel och vårdmiljöer. Detta kommer att möjliggöra ABB:s och ASTI:s gemensamma vision att hjälpa kunder att ersätta dagens linjära produktionslinjer med fullt flexibla nätverk, där intelligenta AMR-enheter automatiskt navigerar material, delar och färdiga produkter mellan smart anslutna arbetsstationer, i fabriker, logistikcenter, laboratorier, affärer eller sjukhus.

Veronica Pascual Boé, vd för ASTI, kommenterar: ”ABB:s vision är en perfekt matchning för oss eftersom vi båda bidrar till våra kunders flexibilitet och konkurrenskraft genom att påskynda automatiseringen på arbetsplatsen. Detta är nästa spännande steg på vår resa och tillsammans kommer vi att påskynda våra innovationsplaner, utöka vår globala kundtjänst, våra partnernätverk, produktion och utförandekapacitet, samt dra fördel av ABB:s tillgång till den globala marknaden, särskilt vad gäller Kina. Det gläder mig att bli del av den utökade ledningsgruppen för Robotics och att leda AMR-verksamheten för att leverera på denna ambitiösa tillväxtplan.”

ASTI:s branschledande AMR-portfölj inkluderar bland annat autonoma bogserfordon, ”varor-till-person”-lösningar och pallastare samt ett omfattande utbud av programvara, allt från fordonsnavigering och kontroll, flotta- och orderhantering till molnbaserade spårbarhetssystem.

ABB och ASTI erbjuder en djupgående domänexpertis inom tillverkningsindustrin, inklusive fordon, livsmedel och konsumentförpackade varor samt inom nya tillväxtsegment som logistik, e-handel, detaljhandel och hälso- och sjukvård.

Dessa kommer att integreras med ABB:s portfölj av robotar, maskinautomation, modulära lösningar och utbud av programvara, inklusive RobotStudio®, ABB Robotics simulerings- och programmeringsverktyg, vilket skapar en unik och omfattande automatiseringsportfölj för ABB:s kunder.


ABB förvärvar ASTI Mobile Robotics Group för att driva nästa generations flexibla automation med autonoma mobila robotar
ABB och ASTI erbjuder en djupgående domänexpertis inom tillverkningsindustrin, inklusive fordon, livsmedel och konsumentförpackade varor samt inom nya tillväxtsegment som logistik, e-handel, detaljhandel och hälso- och sjukvård.

Den globala AMR-försäljningen förväntas uppgå till cirka 14 miljarder dollar 2025, med en CAGR på cirka 20 procent1, och ABB planerar att utöka försäljning av och servicestöd för AMR globalt till 53 länder.

ASTI:s huvudkontor i Burgos i Spanien, kommer att utgöra huvudkontoret för ABB:s AMR-verksamhet, ledd av Veronica Pascual Boé. Kärnfunktioner, inklusive FoU, teknik och produkt- och projektvärdekedja, kommer fortsätta drivas vid ASTI:s anläggningar. ABB kommer att avsevärt utöka produktionskapaciteten vid AMR:s huvudkontor för att stötta den planerade försäljningsexpansionen i Europa samt Nord- och Sydamerika. För att främja tillväxtpotentialen för AMR i Kina och övriga Asien kommer ABB också att etablera ett AMR-nav, inklusive full värdekedja och tillverkning, vid den nya robotfabriken som öppnar i Shanghai 2022. Kina, världens största robotmarknad, förväntas stå för 1,8 miljarder dollar av AMR-försäljningen år 2025.

ABB Robotics förvärv kommer kort efter företagets tillkännagivande om att utöka robotautomationen till nya sektorer och förstagångsanvändare, inklusive lanseringen av de nya cobotfamiljerna GoFa och SWIFTI, och tillkännagivandet att driva automatiseringen inom byggsektorn.

Klicka här för att registrera dig till ABB:s presskonferens idag tisdagen den 20 juli 2021 kl. 10.30 med Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation, och Veronica Pascual Boé, vd för ASTI. Under presskonferensen kommer det finnas möjlighet att ställa frågor.

www.abb.com

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare