www.tillverkning-sverige.com
ABB News

ABB:s robot IRB 1300 förbättrad med nytt skydd för tuffa miljöer och renrumstillämpningar

IRB 1300 finns i versioner med IP67, Foundry Plus 2 och renrum ISO 4, vilket möjliggör nya tillämpningar i tuffa och kontamineringsfria produktionsmiljöer.



ABB:s 6-axlade industrirobot IRB 1300 är försedd med nya skyddselement som gör det möjligt för den att användas i tuffa industritillämpningar och kontamineringsfria produktionsprocesser, vilket öppnar upp nya möjligheter för ökad produktivitet, förbättrad produktkvalitet och minskade cykeltider inom olika typer av industrier som exempelvis elektronikmontering, bilindustrin och metalltillverkning.

IRB 1300 lanserades redan 2020 och är nu tillgänglig i versioner med IP67, Foundry Plus 2 och renrum ISO 4. Detta utvidgar användningsområdena i tuffa miljöer med höga nivåer av vätskor och damm. Det uppnås med intrångsskydd genom tätning av alla elektriska komponenter, vilket möjliggör en mängd olika processer i industrier som elektronikmontering, bilindustrin och metalltillverkning.

För extra skydd vid metalltillämpningar, inklusive formgjutning i metall, sandgjutning, smide och maskinbearbetning, inkluderar Foundry Plus 2-versionen användning av rostfritt stål på robotens manipulatorer. Detta förebygger rostbildning som kan ske när vätskor påförs för att tvätta bort dammpartiklar och metallspån. Genom att hjälpa till att skydda mot onödigt slitage kan denna funktion förlänga robotens livslängd och minimera störningar som orsakas av driftstopp och oplanerade reparationer.

För tillämpningar som kräver en ren produktionsmiljö, till exempel inom industrier som läkemedelstillverkning och halvledartillverkning, är renrumsversionen av IRB 1300 ISO 4 försedd med ett antal åtgärder som bidrar till att minimera risken för kontaminering.

De viktigaste egenskaperna är användning av kemiskt resistent exteriörlack som bidrar till att undvika nedbrytning av lacket när rengöringsmedel som skyddar mot bakterier används. Robotens design minimerar också antalet hålrum där bakterier kan ansamlas, vilket ger en extra skyddsnivå, samtidigt som ett partikelfilter och en helt tät design hindrar fett, olja och partiklar från att komma i kontakt med de produkter som hanteras.

”Tillägget av renrum och tuffa miljöer gör det möjligt för oss att erbjuda IRB 1300 för helt nya tillverkningstillämpningar i industrier som är kända för sin krävande miljö eller sitt behov att vara kontamineringsfria”, säger Darren Hung,Global Product Manager – Small Robots på ABB.

”IRB 1300 är den perfekta partnern för många olika arbetsuppgifter, inklusive materialhantering, maskinbetjäning, polering samt montering och testning, och nu kan vi hjälpa fler företag att uppnå nya standarder av hastighet och noggrannhet när de utvecklar lösningar för att lyfta och hantera tunga, komplexa eller oregelbundna former också i små arbetsområden.”

Med krav på bara ett utrymme på 220 mm × 220 mm är IRB 1300 idealisk för användning i begränsade utrymmen och man kan vid behov driftsätta fler robotar i ett specifikt område. Roboten finns i tre huvudversioner – 11 kg/900 mm, 10 kg/1150 mm och 7 kg/1400 mm. Nyttolasten 11 kg för varianten med 900 mm räckvidd är högre än för någon annan konkurrerande robot i klassen.

IRB 1300 drivs av ABB:s styrenhet OmniCore och erbjuder avancerad rörelsekontroll och klassledande rörelsenoggrannhet, vilket gör att den kan hantera fler tillämpningar som polering och maskinbetjäning.

För att maximera mångsidigheten hos IRB 1300 kan OmniCore-styrenheten utrustas med ytterligare utrustning, som fältbussprotokoll, visionssystem och kraftkontroll. OmniCore erbjuder också ett enkelt användargränssnitt på den intuitiva FlexPendanten, som har en stor multipekskärm med vanliga handgrepp som nypa ihop, dra och tryck, så att användarna enkelt kan programmera och köra roboten.

www.abb.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare