www.tillverkning-sverige.com
Seco Tools

Data Matrix-koder revolutionerar produktinformationsflödet

När Jan Gravningsbråten kom på en idé om hur man minskar avfallet i verktygsproduktionen, kunde han inte föreställa sig dess potentiella effekt på Secos verksamhet. Flera år senare kan hans idé spåra tio miljarder verktyg som i sin tur kan generera insikter om hur våra produkter används.


År 2018 upptäckte Jan, som är FoU-tekniker på Innovation Lab i Fagersta, att när fel uppstod i produktionsprocessen var det omöjligt att identifiera de enskilda verktyg som påverkats, eftersom varje verktyg endast kunde identifieras med ett batchnummer. ”Det kunde finnas 10 000 eller 20 000 i en batch, och det var omöjligt att ta reda på vilka som hade påverkats av ett produktionsfel, så vi var tvungna att börja om från början. Det var inte ekonomiskt hållbart”, säger Jan.

Individuell identifiering
Utmaningen var att hitta ett sätt att göra varje verktyg individuellt identifierbart, och det var då det gick upp för honom – Data Matrix-koder som liknar QR-koder (Quick Response). ”Vi har valt en serie med tio miljarder nummer för våra koder och vi kan spåra varje verktyg som har en kod, genom att använda en programvara som samlar in alla koder från de maskiner som producerar verktygen”, förklarar Jan.

Datamatriskoder, som ursprungligen uppfanns 1987, är tvådimensionella koder som ofta används för att spåra objekt i industriprocesser. Koderna lasermärks på varje Turbo 16-verktyg – ett av de mest populära verktygen i Seco Tools-programmet. Genom att placera datamatriskoder på varje verktyg som används ute på fältet kan både kunder och Seco Tools spåra verktyget genom hela sin livslängd.


Data Matrix-koder revolutionerar produktinformationsflödet

Turbo 16 Data Matrix Code.jpg

Koderna är dessutom kompatibla med Seco Assistant, en app som innehåller en mängd användbar information för kunder och som gör det möjligt att göra beräkningar samt skanna sina verktyg direkt för att få veta mer. ”Kunderna kan ange data i systemet om hur de använder verktyget – vilken maskin de använder, när den har installerats, hur länge den används och i vilket syfte. När koderna på verktyget sedan skannas visas alla dessa data, som i princip är verktygets historia”, säger Micael Baudin, specialist på digitalisering på Seco Tools.


Data Matrix-koder revolutionerar produktinformationsflödet

Seco Assistant Scan Function.jpg

Lasermärkta koder
Tillsammans med Jan och ett litet team hittade de ett sätt att använda laser för att skriva koderna på verktygen. ”Det här är särskilt användbart om en kund har problem med att använda verktyget på ett visst sätt – vi kan se vad det har använts till tidigare och utifrån det kan vi försöka hitta en lösning på problemet, oavsett var de befinner sig i världen”, säger Jan Gravningsbråten.

Data som samlas in från verktygen kan sedan genereras tillbaka till FoU som kan förbättra nästa generations verktyg. ”Om datamatriskoderna fortfarande är läsbara kan de användas för att sortera produkter som returnerats till oss, vilket gör återvinningsprocessen mycket enklare. Vi kan sortera de olika metallerna snabbt för att återanvända så mycket som möjligt, vilket är ett stort plus för vårt hållbarhetsarbete”, fortsätter Jan.

”Hittills har vi använt idén på en produkt och vi åtgärdar problem som uppstår i ett tidigt skede, men helst vill vi se en situation där kunder som köper produkter av oss returnerar verktygen till oss när de är förbrukade. När de gör det kan vi skanna koderna och se vad som har hänt under deras livslängd”, säger Micael Baudin.

För Jan Gravningsbråten är den största fördelen den hållbara aspekten av projektet. ”Tänk om vi kunde säga till kunderna att de måste skicka tillbaka verktygen till oss när de är förbrukade – det kan till och med uppstå en situation i framtiden där gamla verktyg inte får kasseras utan de måste återvinnas. ”Det finns många fördelar med att kunna hjälpa kunderna direkt, men genom att automatisera återvinningsprocessen och kunna sortera olika metaller och beläggningar med hjälp av Data Matrix, kan vi snabbt ändra saker till det bättre”, säger Jan.

Digitala lösningar
Användning av Data Matrix-koder har stor potential när det gäller att förändra hur Seco Tools gör affärer. ”Jag ser många möjligheter med den här tekniken för framtida digitala lösningar som kan lösa problem och öka produktiviteten, både inom Seco Tools och för våra kunder”, säger Thomas Norström, Senior R&D Manager. ”Om vi gör våra produkter smartare genom att koppla information till varje enskild produkt under hela dess livscykel, kommer vi att uppleva en stor skillnad – våra smarta produkter kommer att kunna ge information om vilka de är, var de kommer ifrån, hur de skall användas och hur de har använts.”

Användningen av Data Matrix utgör en del av ett större initiativ kallat Seco Beyond Hardware. Thomas lämnar nu sin nuvarande roll som Senior R&D Manager och blir istället Program Manager for the Beyond Hardware Program. ”Jag ser verkligen fram emot det här. Det ska bli riktigt roligt att kunna följa och stödja alla dessa spännande lösningar hela vägen, från idéer till produkter som implementeras internt eller hos våra slutkunder”, säger han.

För mer information om Data Matrix, kontakta din lokala Seco-representant eller besök vår webbplats på www.secotools.com.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare