www.tillverkning-sverige.com
MAYR

Lättmonterade axelkopplingar för vridmoment upp till 110 000 Nm

Hårt arbete som förenklas

Lättmonterade axelkopplingar för vridmoment upp till 110 000 Nm
P-4-14-Bild11.jpg: Den positivt låsande konanslutningen för ROBA-DS skivpackskoppling kräver betydligt lägre skruvåtdragningsmoment jämfört med friktionslåsande konstruktioner.

Höga skruvåtdragningsmoment kan bli en verklig utmaning under installation av stora axelkopplingar - speciellt där utrymmet är begränsat. Mayr Power Transmission har därför utrustat ROBA-DS skivpackskoppling för höga vridmoment med en lättmonterad, positivt låsande konanslutning som arbetar med extremt låga åtdragningsmoment. De fem konstruktionsstorlekarna i denna serie täcker ett nominellt momentområde på 22 000 till 110 000 Nm.

Hanteringen av stora kopplingar är ett tungt arbete, och bör därför göras så enkelt som möjligt för teknikerna. Dessutom har enkelheten, med vilken monteringen av stora kopplingar kan utföras, en ekonomisk sida. Många timmar och onödiga kostnader kan sparas tack vare enkel och snabb montering. Vad gäller ROBA-DS med en konanslutning är den flexibla positivt låsande och kastfria skivpacken ansluten med fastsättningskomponenter som hubbar, flänsar och hylsor. Utvändigt koniska bultar dras in i fastsättningarnas koniskt formade hål med dragskruvar, och skivpackarnas flänshylsor dras åt. På grund av denna koniska form utvecklas krafter som radiellt och elastiskt vidgar flänshylsorna och fastsättningarna. På detta sätt garanteras skivpackens kastfria koppling.

Skruvåtdragningsmomenten har minskat drastiskt

Den nya konanslutningen minskar skruvåtdragningsmomenten till en bråkdel av dem för konventionella, friktionslåsande konstruktioner. Detta förenklar montering och demontering väsentligt. Dessutom behöver inte aggregaten flyttas före montering och demontering.

ROBA-DS skivpackskopplingar är extremt robusta, beständiga mot höga och låga temperaturer, ytterst vridstyva samt underhållsfria. De överför vridmomentet kastfritt och utan slitage, och kompenserar för felaktiga axiella, vinkelmässiga och radiella axelinriktningar. På dubbelförbundna konstruktioner tillåter den här komponenten ytterst anpassbara variationer i avstånd mellan de två skivpackarna för justering av axialspelet. Skivpackskopplingar är utomordentligt lämpliga för applikationer med höga vridmoment tack vare deras enastående egenskaper. Dessutom garanterar de kundspecifika hubbarna och hylsorna en stor grad av flexibilitet.

Lättmonterade axelkopplingar för vridmoment upp till 110 000 Nm

Roba-DS2.jpg: Vid montering dras de koniska bultarna in i de koniska hålen med dragskruven. När skivpacken ska demonteras måste dragskruven skruvas loss och skruvas sedan, med presskyddet på motsatta sidan, in i de koniska bultarna. Som en följd frigörs detta och kan dras tillbaka axiellt. Skivpacken och hylsan kan således demonteras radiellt.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare