www.tillverkning-sverige.com
Kuka News

RoboGym: Revolutionerande träning, inte bara för elitidrottare

Hur ser framtidens träning ut? Kan man använda robotar för styrketräning och förbättra sina resultat? Hur stor är acceptansen för tekniken bland befolkningen och idrottsutövarna?.

RoboGym: Revolutionerande träning, inte bara för elitidrottare

KUKA ägnar sig åt pionjärarbete
KUKA har länge ägnat sig åt frågor som rör ämnet sport och robotik. I slutet av 2014 anlitades den mångåriga systempartner BEC, som i början av 2015 presenterade den första prototypen ”RoboGym”. Under 2017 uppstod i samarbete mellan RWTH Aachen och Deutsche Sporthochschule Köln forskningsprojektet ”RoSylerNT”, som främjas av det tyska förbundsministeriet för forskning och utbildning. Det så kallade ”RoboGym” är snart redo för marknaden och utför i många avseenden en förbättring av konventionella träningsmetoder. Det som ursprungligen var exklusivt avsett för elitidrottare kan nu komma att permanent förändra det sätt vi alla tränar på.

Fördelarna med RoboGym

Vid konventionell styrketräning är det bara möjligt att belasta musklerna linjärt med samma vikt, men med RoboGym möjliggörs med hjälp av en KR 160 nano helt nya rörelsegeometrier och fokusering på enskilda muskelgrupper på grundval av registrerade biomekaniska skelettmodeller. Testdeltagarna rapporterade en bättre prestationsförmåga och en total säkerhetskänsla. Tack vare de monterade sensorerna för kraftmätning och inbyggda säkerhetsfunktioner som säkerhetsutrymmen och hastighetsövervakning går det framför allt inom rehabilitering, t.ex. efter en korsbandsskada, att styra den maximala belastningen och själva rörelsen hos de enskilda patienterna så att följdskador undviks och idrottaren snabbt är tillbaka på sin vanliga nivå.

RoboGym – framtidens träningSäker och mångsidig

Än så länge stöder RoboGym tre olika träningssätt: Utöver benpress finns även knäextension och en roddövning för överkroppen. Uppgifterna visas i realtid på bildskärmen och lagras i molnet. Genom att aktivera enheten öppnas uppgifterna överallt i världen och enheten anpassar sig individuellt efter storlek och önskad träningsvikt. Genom att registrera uppgifterna möjliggörs en mycket noggrannare undersökning, där den faktiskt applicerade kraften och rörelserna under varje del av övningen går att se ännu tydligare. På så sätt kan träningen anpassas individuellt efter de egna kraven.


RoboGym: Revolutionerande träning, inte bara för elitidrottare
Benpress med sensorer för kraftmätning och skärm med träningsuppgifter

www.kuka.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare