www.tillverkning-sverige.com
ABB News

ABB-robotar snabbar upp testning för Covid-19 i Singapore

Nytt robotlabbsystem sparar tid och kostnader och håller laboratoriepersonalen skyddad.

ABB-robotar snabbar upp testning för Covid-19 i Singapore
Som en del i Singapores satsning på att förbättra den nationella testkapaciteten för Covid-19 har man driftsatt ABB:s högprecisionsrobotar i ett nytt automatiserat laboratoriesystem kallat RAVE (Rapid Automated Volume Enhancer).

Systemet automatiserar vissa av de manuella steg som vanligen krävs vid behandling av proverna. Två uppsättningar RAVE med tillhörande utrustning kan behandla en branschledande genomströmning av närmare 4 000 prover per dag. RAVE minskar också risken för kontaminering av proverna och infektionsrisken för laboratoriepersonalen.

Innovationen har samutvecklats av Agency for Science, Technology and Research’s (A*STAR) Advanced Remanufacturing and Technology Centre (ARTC) och Singapore Institute of Manufacturing Technology (SIMTech), liksom Diagnostics Development (DxD) Hub, en nationell plattform som leds av A*STAR.


ABB-robotar snabbar upp testning för Covid-19 i Singapore

ABB har levererat fyra IRB 910 SCARA-enheter, inklusive simulerings- och programmeringsstöd, som används vid pilottestcellen. RAVE lanserades i juli 2020 och ABB har därefter fått in en order på ytterligare 14 robotenheter.

”Vi är glada att ingå i Singapores medicinska ekosystem för att tackla denna akuta utmaning, där vi kombinerar våra branschledande robottekniker med det ingenjörskunnande och biomedicinska kunnande som inblandade myndigheter har”, säger Sami Atiya, chef för ABB:s affärsområde Robotics & Discrete Automation. ”Tillsammans ökar vi Singapores testkapacitet genom att automatisera centrala laboratorieprocesser, där våra robotar får utföra ett antal repetitiva och farliga uppgifter för att förbättra laboratorieförhållandena för personalen samt minska risken för kontaminering och utmattning.”

ABB:s simuleringsprogramvara RobotStudio® användes för att skapa, simulera och testa robotinstallationen i en virtuell 3D-miljö. På så sätt kunde projektet driftsättas och utvidgas snabbt utan behov av större justeringar eller korrigeringar i själva labbmiljön.

”Offentlig-privata partnerskap spelar en viktig roll i innovation och snabbt anammande av avancerade tillverkningstekniker och detta samarbete mellan A*STAR, ABB och våra övriga partners i ekosystemet är ett bra exempel på vad vi kan uppnå tillsammans tack vare robotteknik och automation för att hjälpa till att utöka Singapores testningskapacitet för Covid-19”, säger dr. David Low, vd för ARTC.

Ett annat exempel på hur företaget hjälper till att hantera coronakrisen är att ABB:s samarbetande robot YuMi studeras och används i en forskningstillämpning vid Polytechnic University i Milano för att stötta sjukhus i samband med serologisk testning för coronaviruset. När YuMi har driftsatts kan den automatisera upp till 77 procent av de uppgifter som krävs för att utföra testerna och den kan analysera upp till 450 prover i timmen.

www.abb.com
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare