www.tillverkning-sverige.com
EATON

Smarta lösningar för elnätet - Eaton hjälper till att förbättra nätens tillförlitlighet

Diversifierade industriföretaget Eaton lanserar en automatiserad version av sitt beprövade och framgångsrika SF6-fria RMU ställverk, typ Xiria. Det nya 12-24kV mellanspänningsställverket är utrustat med en RTU (Remote Terminal Unit ) för enkel uppsamling, bearbetning, lagring och överföring av data från hela nätstationen. Informationen gör det möjligt att bättre kunna planera nätet och öka driftsäkerheten.

Smarta lösningar för elnätet - Eaton hjälper till att förbättra nätens tillförlitlighet
                              Bildtext: Eatons automatiserade Xiria med RTU 

Förändringen från en central till en mer distribuerad produktion av energi, som i allt högre grad kommer från hållbara källor och som matas in i nätet vid olika och varierande punkter, kräver ett intelligent energisystem. Speciellt på mellanspänningsnivå finns det fortfarande ett stort behov av att automatisera ställverken så att distributionen och producenterna kan få en detaljerad översikt över de verksamma nätparametrarna. Automation kan hjälpa till att eliminera kravet på att kunderna måste rapportera nätfel och för servicetekniker att köra till transformatorstationer i området - den gör diagnoserna mer effektiva och kan därmed väsentligt förbättra IEEE-tillförlitlighetsstandarderna SAIDI (System Average Interruption Duration Index ) och SAIFI (System Interruption Frequency Index).

RTU-terminalen har utvecklats speciellt för RMU-applikationer och den kan styra och övervaka upp till fem Xiria-fack. Kunderna kan välja mellan två versioner: Semi-Automated Xiria (SA) som erbjuder fjärrstyrning, skydd och ett antal kommunikationsfunktioner (IEC 60870-5-104, Modbus RTU), medan Fully-Automated Xiria (FA) även medger mätning och kontroll på mellanspänningsnätet och transformatorsidan av RMU (spänning, ström, riktning). Genom att mäta ström och spänning på lågspänningssidan och jämföra data siffror med information från smarta mätare är fel lätta att upptäcka – genom att ange antingen ett fel eller avbrott.

RTU-terminalens funktionalitet omfattar generellt alarm- och händelseregistrering samt datalogging. Programmeringen är förenklad och kompletteras i enlighet med standarden IEC 61131-3. Dessutom är enheterna utrustade med en Ethernet-port och trådlöst modem vilket möjliggör övervakning och konfiguration via webbgränssnitt.

Efter att något onormalt har upptäckts i nätet kommer det automatiska Xiria RMU-ställverket att kontakta ledningscentralen automatiskt. Här visas utvalda varningar på SCADA system som möjliggör för operatören att vidta lämpliga åtgärder för att lösa problemet eller förhindra att ytterligare problem uppstår. I fall med riktat jordfel och kompletterande logik kan avbrott ofta lösas inom några sekunder om ett fel inträffar så att påverkan på kunderna blir minimal.

Eatons Xiria mellanspänningsställverk är en tillförlitlig, ekonomisk och miljövänlig lösning för RMU- och industriella ställverk. Med Eatons vakuum och fasta isoleringsteknologi, kan användningen av miljöskadlig SF6-gas undvikas. Xiria är ett av de mest kompakta systemet i sitt slag på marknaden och kännetecknas av hög driftsäkerhet. Ställverket finns för applikationer upp till 24 kV och används i kompakta transformatorstationer för eldistribution, och som abonnentstationer för industriella tillämpningar. Ställverket är tillgängligt i två-, tre-, fyra- och fem-facksutförande. Alla brytare, skenor och huvudmekanismen är monterade i en tät tank för att motverka yttre påverkan och därmed underhållsfritt.

Mer Info: www.eaton.eu

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare