www.tillverkning-sverige.com
HMS Industrial Networks AB

Underhåll via molnet!

Tre sätt att minska underhållskostnaderna för elgeneratorrer genom molnbaserad fjärrhantering.

Underhåll via molnet!
Att hålla reda på en armada av elgeneratorer kan ibland vara svårgripbart. Det kan vara svårt att fokusera på rätt åtgärder eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt med information om bränslenivåer, oljetryck eller batteristatus för varje elverk. Med en molnbaserad fjärrhanteringslösning kan man få omedelbar tillgång online till generatorparametrar via en vanlig webbläsare. Nedan föreslår vi tre sätt på vilka fjärrhantering kan användas för att minska driftskostnaderna och förbättra kontrollen.

1) Utför service endast när det behövs
Elgeneratorer är ofta servade enligt ett förutbestämt serviceschema. Genom att förstå hur generatorn har använts är det möjligt att planera tjänsten mer dynamiskt. Eftersom platsbesök är dyra, kan man optimera servicekostnaderna genom att endast skicka serviceteam till generatorer som faktiskt behöver servas.

Utmaningen är att veta när service behövs på varje enskild plats. Med en fjärrkontrollslösning kan man kolla drifttimmar, oljetryck, batteristatus, kyltemperaturer, genererad effekt, bränslenivå, GPS-position o s v. En anmälan kan också genereras när en kritisk nivå har uppnåtts, till exempel om generatorn har varit igång mer än väntat. Man kan sedan skicka en anmälan när drifttimmar överskrider serviceintervallen.

Genom att kunna analysera driften av varje generator på distans, kommer man att kunna förstå deras tillstånd och mer effektivt schemalägga servicebesök på fältet.

2) Testa startgeneratorer på distans för att minska inkörningsproblem
.
Precis som en bil som har stått parkerad under en längre tid, kan en generatormotor som inte har kört på länge ha inkörningsproblem. För reservkraftsgeneratorer som inte körs särskilt ofta är det viktigt att regelbundet utföra verksamhetstester. Starttester på distans kan göras med en fjärrkontrollslösning som har styrmöjligheter och är ansluten till generatorkontrollern.
Med en enkel åtgärd såsom ett funktionstest på distans kan man öka sannolikheten för att generatorn arbetar den dag det finns ett strömavbrott och generatorn behöver jobba.
En välskött generator fungerar bättre och har lägre driftskostnader eftersom oplanerade servicebesök ofta innebär betydande kostnader.

3) Minimera och minska effekterna av bränslestöld

Bränslestöld kan vara ett betydande problem. I vissa regioner är så mycket som 40 procent av elverksbränsle rapporterad stulen.
Undvika bränslestöld helt kan vara svårt eftersom det ofta stjäls lite i taget - under transport, vid påfyllning, eller direkt vid elgeneratorn. Däremot kan ett fjärrövervakningssystem som ansluts till en bränslesensor användas för att säkerställa att rätt mängd bränsle levereras vid en påfyllning. Genom att använda en intelligent nivågivare är det möjligt att spåra bränslenivån i tanken. Bränslesensorn kan kalibreras att känna av en full tank och genom att veta detta kan man kontrollera att tanken är ordentligt återfylld. En bra bränslenivågivare kan upptäcka variationer ned till 3-5 liter.

En onormal minskning av innehållet kan upptäckas och indikerar att bränslet är stulen. Med ett fjärrövervakningssystem som stöder larm skickas ett meddelande direkt när stölden inträffar. Även om det kan vara svårt att fånga tjuvar blir man åtminstone medveten om att bränslet har blivit stulet och man kan schemalägga en påfyllning för att generatorerna har det bränsle som behövs för att fungera.

Spårning av bränslenivån i en tank ökar medvetenheten om vad som händer med bränslet på plats och hjälper användare att förstå när stölden inträffar. I vissa fall, där organiserade stölder är vanligt, kan detta bidra till att upptäcka mönster och vidta åtgärder.

Fjärrövervakning sätter dig I framkanten


Modern fjärrövervakningsteknik möjliggör omedelbar tillgång till data från utrustning i fält. Medan man kan använda denna teknik för att minska driftskostnader, såsom beskrivits ovan, ger det också andra fördelar. Genom att kunna ha full kontroll 24/7 och bli omedelbart underrättad om eventuella operativa frågor, erhåller slutanvändaren också förbättrad servicekvalitet.

Hur molnbaserad fjärrkontroll fungerar
En kommunikations-gateway ansluter till elverkets kontrollpanel, vanligtvis via seriell kommunikation eller genom att använda ett vanligt öppet protokoll såsom Modbus RTU. Gatewayen skickar data via Internet eller det mobila nätet (3G/GSM/GPRS) till ett datacenter online i molnet. Servicetekniker kan komma åt datacentret genom en vanlig webbläsare eller smartphone och se realtidsdata från elgeneratorerna. Detta innebär att ingen IT-expertis eller programmering är nödvändig. Larm och meddelanden skickas när vissa trösklar har uppnåtts.

Så vilken lösning ska jag välja?
Det finns ett par olika lösningar för fjärrhantering av generatorer på marknaden. Några saker att tänka på är att lösningen ska kunna skicka informationen via mobilnätet eftersom många kraftverk placeras på avlägsna platser. Det är viktigt att lösningen är "brandväggsvänlig" så att man inte behöver lägga tid på säkerhetsfrågor och åtkomsträttigheter. Vissa fjärrhanteringslösningar, som Netbiter fjärrhantering från HMS, har specialiserade lösningar för elgeneratorer inklusive fördefinierade konfigurationer för en rad kontrollpaneler från olika tillverkare samt inbyggda funktioner för bränslenivåhantering med mera.

Vilka är kostnaderna?
Du betalar för kommunikations-gatewayen som ansluter till elgeneratorn. De flesta moderna fjärrhanteringslösningar erbjuder olika servicenivåer för molnåtkomst. Kostnadsfria versioner med grundläggande funktionalitet finns ofta och erbjuder en mycket snabb avkastning på investeringen.

Oavsett vilken lösning man väljer så kommer användarens ROI sannolikt att bli snabb. Ett servicebesök är oftast samma kostnad som en enda fjärrhanterings-gateway vilket innebär att man kan ha en återbetalningstid på bara några månader.

Underhåll via molnet!
Typisk webpanel från vilken en elgenerator kan fjärrövervakas och även startas eller stoppas på distans.
Underhåll via molnet!
Henrik Arleving, Product Line Manager på HMS Industrial Networks, presenterar tre sätt att minska underhållskostnaderna för elgeneratorer

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare