www.tillverkning-sverige.com
HMS Industrial Networks AB

Hur du ansluter robotceller till industriella nätverk

SVIA i Sverige använder Anybus X-gateways för att ansluta sina DeviceNet-baserade robotceller till alla nätverk som deras kunder använder.

Hur du ansluter robotceller till industriella nätverk
Seende robotar
Svensk Industriautomation (SVIA) är en snabbväxande automationsföretag i Jönköping, som utvecklar robotsystem för kunder i de nordiska länderna, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och USA. Systemen sätts samman till robotceller och kan kommunicera med andra system i till exempel en fabrik. Kärnan i robotcellen är SVIA:s egen visionsystem som heter PickVision, och som spårar exakt hur ett visst objekt placeras på ett transportband och därigenom gör det möjligt för en robot att plocka upp föremålet. Enkelt uttryckt kan man säga att SVIA möjliggör robotar att se. Denna revolutionerande teknik har blivit mycket populär på automationsmarknaden vilket har gjort att SVIA har fördubblat sin omsättning under de senaste åren.

»Vår styrka ligger i enkelheten,» säger Anders Mandorsson, designer och projektledare på SVIA. »Det är mycket lätt att tala om för roboten vad den ska välja från transportbandet, och sedan är du redo att sätta igång.» Med hjälp av PickVision programvara kan användaren ta en bild av objektet som ska plockas från bandet. Programvaran observerar automatiskt formen på objektet och varje gång denna form dyker upp i kameran, kan roboten avgöra hur objektet ska plockas upp.

Ansluta DeviceNet och PROFIBUS
Som de flesta avancerade automationssystem, behöver SVIA:s robotceller kommunicera med någon form industriellt nätverk för hela anläggningen och denna typ av kommunikation är inte alltid bekymmersfri. »För ett par år sedan byggde vi en robotcell åt en kund som lovade mig tillgång till deras PROFIBUS-system, men efter ett tag blev det klart att vårt system var bara som en separat nod i deras nätverk. Det är då vi hittade Anybus X-gateways från HMS. Vi försökte installera ett i våra kabinett vilket hanterade omvandlingen mellan vårt DeviceNet system och kundens PROFIBUS-system på ett mycket elegant sätt, »säger Anders Mandorsson..

Sedan dess har SVIA använt Anybus X-gateway i många robotceller som levereras till kunder över hela världen. Återigen är nyckeln enkelhet . »DeviceNet är den standard som vi använder i de flesta av våra kabinett och i stället för att hantera övergången till andra nätverk själva, installerar vi helt enkelt en X-gateway från HMS. Det är billigare, men framför allt är det enklare för kunden, eftersom han får en tydlig segregering mellan vårt system och det egna fabriksnätverket,» säger Anders Mandorsson.

Så här fungerar det
SVIA: s robotceller brukar komma tillsammans med robotar från ABB som fungerar på ett DeviceNet-nätverk. Robotarna kan enkelt kommunicera med andra DeviceNet-nätverk, men om de ska anslutas till ett annat nätverk, till exempel ett PROFIBUS-nätverk (med en PLC från Siemens) eller en EtherCAT-nätverk (med en PLC från Beckhoff) behövs en »översättare». Anybus X-gateway hanterar omvandlingen mellan de två nätverken genom en inbyggd programvara som omstrukturerar telegram från den ena sidan och göra dem begripliga på andra sidan. Konfigurationen görs på några minuter med hjälp av Anybus programvara Configuration Manager, vilket innebär att ingen programmering behövs.

Flexibilitet
SVIA: s robotceller är mycket flexibla och kan enkelt anpassas för att tillgodose olika kundapplikationer som montering, packning, borrning och svarvning. Genom Anybus X-gateways kan SVIA också vara mycket flexibel mot nätverket som den ansluter till. »Ska jag vara ärlig tänker vi inte så mycket på nätverk längre,» säger Anders Mandorsson. »När vi skapar ett robotsystem, beställer vi helt enkelt en X-gateway som konverterar till kundens industriella nätverk - vi koppla in den och det fungerar".
Hur du ansluter robotceller till industriella nätverk
I PickVision bestämmer operatören vad som ska plockas från transportbandet. Ett foto tas av varje objekt och programvaran identifierar formerna.
Hur du ansluter robotceller till industriella nätverk
När robotcellen är i drift, övervakas bandet av en kamera i taket...
Hur du ansluter robotceller till industriella nätverk
... vilket gör det möjligt för roboten att exakt veta vad den ska välja och hur det ska plockas upp.
Hur du ansluter robotceller till industriella nätverk
En Anybus X-gateway hanterar konvertering mellan robotkabinettets DeviceNet-system och slutkundens PROFIBUS-nätverk.
Hur du ansluter robotceller till industriella nätverk
Anders Mandorsson

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare