www.tillverkning-sverige.com
Ciat Industries

CIAT utrustar AIR LIQUIDEs uppgraderingsenhet för membranbiogas med sitt DRYPACK avfuktningssystem

Methavalors nya biogasanläggning i östra Frankrike använder AIR LIQUIDEs exklusiva uppgraderingsenhet för membranbiogas. CIAT, marknadsledande inom Europa på biogasavfuktning, valdes för detta projekt.

CIAT utrustar AIR LIQUIDEs uppgraderingsenhet för membranbiogas med sitt DRYPACK avfuktningssystem
Det fasta kommunala avfallet som produceras av 390 000 invånare i 291 städer och byar i östra Frankrike transporteras och bearbetas av Sydeme, ett börsnoterat aktiebolag. Under oktober 2012 driftsatte Sydeme en biogasanläggning som körs på biologiskt nedbrytbart kommunalt avfall. Anläggningen, med namnet Methavalor, har en kapacitet på 45 000 ton per år och producerar 5 500 000 m³ biogas. Sydemes mångsidiga anläggning är den första i Frankrike som kombinerar, på en enda plats, varje innovativ teknik som används för att omvandla bioavfall till biometan för gallerinjektion och fordonsbränsle. Bioavfall som erhållits från källseparerade insamlingar bearbetas genom anaerob biologisk nedbrytning för att producera biogas (detta är det första försök som involverar nedbrytning av bioavfall som samtidigt samlats in tillsammans med andra typer av avfall). Biogasen renas av AIR LIQUIDE till biometan (den första membranbiogasenheten i Frankrike). Biometanen sprutas därefter in av GRDF (den första injekteringsanläggning som installerats i Frankrike av GRDF) till en bensinstation för biometan som drivs av GNVERT (den första offentliga bensinstationen för biometan i Frankrike) för att ge bränsle åt 34 gasdrivna fordon (den första kommersiella fordonsparken som går på biometan).

Biogasåtervinningen består av fem steg: försortering (avlägsnande av oönskat material, som metall, plast m.m.); preparation av bioavfallet för anaerobisk nedbrytning; bioavfallet matas in i en digestor; utsmältning, uttagning och avvattning av digestatet, och slutligen kompostering.

Rå biogas som framställts från anaerobisk nedbrytning innehåller orenheter, och 40 % koldioxid. Dessa orenheter och koldioxiden måste avlägsnas innan biogasen kan användas. I hjärtat av anläggningen finns en patenterad AIR LIQUIDE uppgraderingsenhet som använder specifika polymermembraner, tillverkade av Medal, för att separera metanet från koldioxiden och producera kvalitetsbiometan med ett metaninnehåll på över 98 %.

Det är i den här processen som CIAT:s avfuktningssystem kommer till användning. CIAT är marknadsledande inom Europa på biogasavfuktning och har en installerad bas på nästan 1500 DRYPACK-system som är i drift världen över. DRYPACK kondenserar vattenångan som finns i biogasen genom att kyla gasen till lämplig temperatur, och separerar i sista steget dropparna för att förhindra att de på nytt kommer in i biogasen. Fördelen med den här processen, där dropparna separeras och avleds, är att en del av orenheterna som finns i biogasen avlägsnas. Systemet som är installerat på Methavalors anläggning är ett DRYPACK Plus som består av ett kylaggregat (ej monterat på glidskena), värmeväxlare och separator. Varje modul har levererats separat för enkel integrering i AIR LIQUIDEs membranuppgraderingsenhet, och är placerad inuti en transportcontainer.

DRYPACK innehåller tubvärmeväxlare, ett vätskekylaggregat och en droppavskiljare i ett enhetligt optimerat system som antingen är rammonterat eller klart för montering. Systemet finns i tre versioner: DRYPACK One, DRYPACK Flex och DRYPACK Plus. Den optimerade värmeöverföringen, kylarnas energieffektivitet och den höga droppavkiljningseffektiviteten för varje DRYPACK-system garanterar hög prestanda och stora besparingar. Med en kapacitet på hela 6000 Nm³/h är DRYPACK den mest kraftfulla versionen och erbjuder den högsta anpassningsbarheten. Oberoende av typ av gas, flödeshastighet, temperatur och önskat fuktinnehåll kan CIAT:s komponenter användas tillsammans i ett nästan oändligt antal kombinationer. DRYPACK Plus kan t.ex. utrustas med ett förkylningssystem, bestående av en tubvärmeväxlare ansluten till en torrkylare, som stänger av kylaggregatet och därigenom minskar systemets energiförbrukning. Förkylningen minskar väsentligt hela systemets driftkostnader.

CIAT och AIR LIQUIDE har genomfört många studier för bästa anpassning av DRYPACK till AIR LIQUIDEs hela sortiment av membranuppgraderingsenheter (från 100 m³/h till 1500 m³/h rågas). CIAT:s förmåga att anpassa sig efter AIR LIQUIDE i system som installerats över hela världen är också en nyckelfaktor i detta lyckade samarbete.

CIAT:s Energy & Environment har utvecklat lösningar inom vattenbehandling, avfallshantering och energi, och metoder för ett otal applikationer, däribland:
- biogasbehandling (kylning, avfuktning m.m.),
- värmehantering för kraftvärmeenheter,
- användning av motorvärme (värmeåtervinning, förberedare för torkningsapplikationer m.m.) för att erhålla effektivitetsbonus,
- återvinning av värme från flytande avfall eller luftkompressorer,
- behandling av luft i svavelvätemiljöer.

Methavalor1.jpg: AIR LIQUIDE uppgraderingsenhet för biogas innehållande ett CIAT DRYPACK avfuktningssystem.

Methavalor2.jpg: Sydemes Methavalor avfallsverk i Forbach i östra Frankrike

Methavalor3.jpg, Methavalor4.jpg och Methavalor5.jpg: Detaljbilder av AIR LIQUIDE uppgraderingssystem för biogas med monterad CIAT-utrustning

CIAT utrustar AIR LIQUIDEs uppgraderingsenhet för membranbiogas med sitt DRYPACK avfuktningssystem
CIAT utrustar AIR LIQUIDEs uppgraderingsenhet för membranbiogas med sitt DRYPACK avfuktningssystem
CIAT utrustar AIR LIQUIDEs uppgraderingsenhet för membranbiogas med sitt DRYPACK avfuktningssystem
CIAT utrustar AIR LIQUIDEs uppgraderingsenhet för membranbiogas med sitt DRYPACK avfuktningssystem

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare