www.tillverkning-sverige.com
PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION

Ultraljudsteknologi för många olika användningsområden

Nivåkontroll i en vattentank är ett klassiskt användningsområde för ultraljudssensorer. En sensor i en M30-hylsa kan mäta höjder på fyra till sex meter utan några problem. Om pumpen kontrolleras med hjälp av ett programmerbart styrsystem (PLC), är sensorinstallationen begränsad till att montera och koppla sensorn till styrenheten. Det uppmätta värdet överförs via IO-länk eller analog utmatning och bearbetas vidare i styrenheten.

Ultraljudsteknologi för många olika användningsområden
Bildtext: Ultraljudssensor i miniatyr i F77-utformning

Med fristående lösningar krävs ytterligare ett fåtal steg för att parametrisera sensorn. Tom eller full tröskel, hysteresvärde för aktivering av pumpen och eventuellt ett utjämningssystem för att ge ett mer exakt uppmätt värde under fyllning kan enkelt justeras genom parametrisering av programvara. Störande objekt, som till exempel en stege, kan effektivt dämpas genom att minska ljudkonens bredd. Med intuitiv parametrering av programvara kan du anpassa sensorn för specifika uppgifter.

Som alternativ finns det enkla uppgifter som ultraljudssensorerna kan utföra med stor tillförlitlighet. Ett exempel är detektering av PCB i en monteringsmaskin. Sensorn har uppgiften att noggrant detektera kanten av en annalkande PCB. Infällningar i PCB:n och olikfärgade blanka ytor utgör inget problem för små ultraljudssensorer i miniatyrutformning F77. Sensorns platta projektionskon ignorerar infällningar och detekterar kanten med tillförlitlighet. Enkel utbildning i PCB-placering är tillräckligt för konfigurering av sensorn för relevant uppgift.

Två decenniers intensivt utvecklingsarbete vid Pepperl+Fuchs har förvandlat ultraljudsteknologin till en teknologi som kan användas inom många områden. Ultraljudssensorer kan anpassas exakt till specifika uppgifter och villkor med intuitiva parametreringsverktyg. För att få enkla, kostnadseffektiva ultraljudssensorer att utföra de tilldelade uppgifterna på ett tillförlitligt sätt, behöver bara driftavståndet läras in.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Related Articles

PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION
Kompakt distanssensor med upp till 60 m mätområde

Gå med i 155 000+ IMP-följare