www.tillverkning-sverige.com
MAYR

Vattentätt överbelastningsskydd

Ökad effekt på momentbegränsande kopplingar med korrosionsskydd

Vattentätt överbelastningsskydd
På grund av ökade krav inom området för momentbegränsande kopplingar med korrosionsskydd för högre effektområden, har mayr® power transmission utökat den välkända EAS®-HTL-serien med en konstruktionsstorlek och därmed fördubblat momentområdet för dessa kopplingar från 1 200 Nm till 2 400 Nm.

Momentbegränsande kopplingar med korrosionsskydd som skydd mot skada orsakad av överbelastning har visat sitt värde inom flera områden där fukt och smuts är en del av vardagens omgivningsförhållanden. Vid felaktig funktion eller kollisioner begränsar de vridmomentet i drivlinan till ett definierat värde och förhindrar därmed kostsamma skador, spilltider och reparationsarbeten.

EAS®-HTL-seriens överlastkopplingar kan också monteras i efterhand i befintliga konstruktioner och system. Dimensionerna på höljets flänsar liksom axlarna motsvarar standard IEC/B5 och NEMA. Den extremt korta konstruktionslängden för EAS®-HTL underlättar integrering i befintliga drivsystem. Dessutom medför stålhöljets höga styvhet att hängande last kan fästas. Höljets tätning förhindrar inte bara att fukt och smuts tränger in utan också att smörjmedel sköljs ut ur de installerade momentbegränsande kopplingarna EAS®-NC eller EAS®-Compact.

Vid drift utan funktionsstörningar överför dessa momentbegränsande kopplingar vridmomentet utan glapp under hela livslängden och är därför också lämpade för krävande och dynamiska drivkoncept. Vid tillverkningen ställs de in på det vridmoment som önskats vid beställning. Om detta moment överskrids på grund av överbelastning eller kollision, frigörs kopplingarna och in- och uteffekt separeras inom några få millisekunder. En integrerad gränslägesbrytare känner igen den frikopplande rörelsen och sänder ut en signal som exempelvis kan användas för att stänga av drivsystemet. Frikopplingstiden beror på axelns styvhet samt på kollisionens kraft och hastighet.

Vid frikoppling säkerställer tallriksfjädrar med en negativ karakteristisk kurva att momentet faller omedelbart och inte bara efter en våldsam ökning av vridmomentet, något som måste accepteras vid användande av många andra momentbegränsande kopplingar med kulspärr. Hur återkopplingen efter överbelastning sker varierar beroende på konstruktionen hos den momentbegränsande koppling som är integrerad i EAS®-HTL.

Spärrkopplingar återkopplas automatiskt i alla lägen och är genast klara för fortsatt drift. Synkronkopplingar beter sig på liknande sätt, förutom att de bara kan återkopplas vid exakt angivna sidopositioner för in- och uteffekt. Överbelastningskopplingar förblir dock frånkopplade tills de återkopplas manuellt eller använder lämplig anordning. Den lagrade energin från de roterande massorna kan fritt släppas ut. Den utlösande konstruktionen är att föredra för stora masströghetsmoment och höga hastigheter.

Produktbild:
Fil: F-5-39-Bild1.jpg
Dimensionerna på höljets flänsar och axlarna tillåter, enligt standard IEC/B5 och NEMA, även montering i efterhand av EAS®-HTL i redan befintliga konstruktioner och system.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare