www.tillverkning-sverige.com
MEDIAWORLD

ABB:s Robotikstipendium tilldelas studenter som utvecklat kontrollsystem för autonom cykel

I samband med Exjobbsdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna delade ABB och MDH för femte gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.

ABB:s Robotikstipendium tilldelas studenter som utvecklat kontrollsystem för autonom cykel
Stipendiet delades ut idag till Tom Andersson och Niklas Persson för ”Development of a robust cascade controller for a riderless bicycle”. Paul Pettersson, rektor vid Mälardalens högskola, och Dennis Helfridsson, chef för ABB:s affärsområde Robotics and Discrete Automation i Sverige, uppvaktade med stipendium, diplom och blommor.

Tom och Niklas är studenter vid akademin Innovation, design och teknik på MDH. Uppsatsen som de valts ut på syftar till att utveckla kontrollsystem för en autonom cykel. Arbetet validerar sensorer och kringliggande system, och med det skapas ett tillförlitligt kontrollsystem som balanserar cykeln genom att endast styraxeln aktiveras.

”Stort grattis till Tom och Niklas! Uppsatsen är mycket välskriven och starkt vilande på vetenskaplig grund. Resultatet från deras experiment har betydelse för teknikutvecklingen rent generellt, och i synnerhet för ABB Robotics inom sensorintegration och reglerteknik. Studenternas arbete har redan lett till publikationer och flera planeras, vilket lovar gott för framtiden", säger Paul Pettersson, rektor vid MDH.

”Med stipendiet vill ABB inspirera unga att vara med och utveckla robotikområdet till nya nivåer. Tom och Niklas uppsats och resultat imponerar och har relevans för vår robotverksamhet”, säger Dennis Helfridsson, chef för ABB:s affärsområde Robotics and Discrete Automation i Sverige. ”Vi på ABB får stor inspiration av studenternas tankar kring autonoma system och robotisering. Vi är därför mycket glada och stolta över att tillsammans med MDH dela ut årets stipendium till Tom och Niklas”.

Bakgrund

ABB:s Robotikstipendium är inrättat i syfte att hedra minnet av Björn Weichbrodt och för att stimulera till framtida insatser i hans anda. Weichbrodt var pionjär inom robotteknologi och den elektriska robotens fader. Han startade ABB:s robotsatsning i början av 1970-talet.

Stipendiet på 25 000 kronor är inrättat för studenter från MDH. Studenterna ansöker om stipendiet med ett exjobb eller en idé som har koppling till robotikområdet, med fokus på teknik, innovation eller ekonomi. Stipendiet är inte programbundet, utan kan sökas av alla MDH-studenter oavsett studieinriktning.

Stipendiet delas ut av ABB:s enhet Robotics tillsammans med MDH. Vinnaren utses av en jury som består av representanter från ABB och MDH.

Om MDH och ABB

På Mälardalens högskola (MDH) möts människor som vill utveckla sig själva och framtiden. Våra 16 000 studenter läser kurser och program inom ekonomi, hälsa, teknik och utbildning. Vi bedriver forskning inom alla utbildningsområden och har internationellt framstående forskning inom framtidens energi och inbyggda system. Vårt nära samarbete med näringsliv och offentlig sektor gör att vi på MDH bidrar till att människor mår bättre och jorden håller längre.

www.abb.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare